E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senedi ve tahviller zıt yönde hareket edebilir---

Hisse senedi ve tahviller zıt yönde hareket edebilir

Hisse senedi ve tahviller zıt yönde hareket edebilir
03 Ocak 2023 - 13:48 borsagundem.com

Bu yıl hisse senedi ve tahviller zıt yönde hareket edebilir. Bu da yatırımcılar için 2022 yılında gerçekleşmeyen hedge fırsatının yeniden gündeme geleceğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senetleri, 2022 yılında yatırımcısına büyük miktarda kayıp yaşattı. Normal şartlarda hisse senetleri düşerken hedge olarak devlet tahvillerine yatırım yapmayı tercih eden yatırımcıları, 2022 yılında tahviller de üzdü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar bu yıl devlet tahvillerinin hedge olarak geri döneceğini düşünüyor. Buna göre yatırımcılar 2023 yılında hisse senetleri ve tahvillerin zıt yönlerde hareket edeceğine inanıyor.

Yüzde 60’dan fazlası

Bloomberg’den Tatiana Darie’nin haberine göre, yeni yapılan bir anket, piyasa katılımcılarının bu yıl hisse senetleri ve tahvillerde ılımlı bir yükseliş beklediğini gösteriyor.

60/40 portföyleri için 2008 yılı küresel finans krizinden bu yana yaşanan en büyük kaybın ardından, trilyon dolarlık dengeli yatırım stratejilerini daha iyi günler bekliyor olabilir. Enflasyonun zirve yaptığına dair iyimserliğin ortasında, en son MLIV Pulse anketine katılan 610 kişiden yüzde 60'ından fazlası, hisse senetleri ve tahvillerin bu yıl zıt yönlerde hareket edeceğine inanıyor. Bu, son yirmi yıldır devam eden ve emeklilik ve bağış fonlarını güçlendiren eski ilişkinin yeniden kurulması anlamına geliyor. Eğer katılımcılar haklıysa, bu durum, hisse senetleri ve borçların kontrolden çıkmış fiyat artışıyla uyum içinde düştüğü geçen yıla göre büyük bir değişime işaret ediyor.

Art arda gelen büyük piyasa kayıpları, varlıkların yüzde 60'ını hisse senetlerine ve yüzde 40'ını tahvillere yönlendiren yatırım tarzının geleceği hakkındaki kaygıyı ateşledi ve Wall Street'in alternatif hedge arayışlarını körükledi. Şimdi anket katılımcıları tahviller konusunda ılımlı bir yükseliş öngörüyor. 10 yıllık getirinin, geçen yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,24'ten 2023 sonunda yüzde 3,5'e düştüğü görülüyor.

Endekste yüzde 4 artış beklentisi

Bir başka büyük MLIV Pulse anketi de, 2023 yılında S&P 500'ün yaklaşık yüzde 4'lük bir kazanç getireceğini ve ılımlı risk için uygun olduğunu gösteriyor. Öngörüler, piyasa stratejistleri tarafından yapılan ölçülü tahminlerle de uyumluluk gösteriyor çünkü ekonomik bir gerileme ya da resesyon, önümüzdeki aylarda kurumsal kazançların altını oymakla tehdit ediyor.

Vanguard Group Kıdemli Portföy Yöneticisi ve ABD Hazine Tahvilleri Başkanı John Madziyire, “Fed için bir sonraki operasyon, faiz artırımı bittiğinde, faiz düşürmek olacak. Bu, tahvillerin yeniden bir çeşitlendirici haline geldiği anlamına geliyor” şeklinde konuşuyor.

Korelasyon tersine döndü

Hisse senetleri ve tahviller arasındaki ilişki, son yirmi yılın büyük bir bölümünde negatif korelasyona sahip olduktan sonra, 2022'de yüksek enflasyon ve rekor faiz oranı artışlarının her iki varlık sınıfına da zarar vermesiyle, yani tahvillerin hisse senetlerini korumada büyük ölçüde başarısız olmasıyla kesin bir şekilde tersine döndü.

Bu arada, ankete katılanların üçte birinden fazlası, S&P 500 için ortalama yıl sonu hedefi olan 4.000 puan ile hisse senetlerini, ilk sırada tercih ettikleri varlık olarak lanse ediyor. MLIV tahminleri, 2.000'den 5.800'e kadar değişiyor ve Atlantik'in her iki yakasında beklenen ekonomik gerilemenin pençesinde yatırım görünümüne ilişkin çelişkili görüşleri vurguluyor.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock, yatırım görünümünde, “2023 yılında bir noktada riskli varlıklar konusunda daha olumluya dönmeyi bekliyoruz ancak henüz o noktada değiliz. Öz sermaye değerlemeleri henüz önümüzdeki hasarı yansıtmıyor” diyor.

Morgan Stanley Stratejisti Mike Wilson'a göre, kurumsal kazançlardaki düşüş küresel mali krizden bu yana görülen en kötü düşüş olabilir ve borsada yeni bir çöküşü tetikleyebilir. Wall Street'in en büyük iyimserlerinden biri olan JPMorgan’dan Marko Kolanovic bile, S&P 500'ün ilk çeyreğin sonuna kadar ayı piyasasında olduğunu ve Ekim ayında görülen dip seviyeleri yeniden test etme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyor.

Ocak ayında borsalara talep artıyor

Piyasalardaki durgun atmosfer, çoğu yatırımcının genel olarak hisse senedi varlıkları tercihlerini şimdilik büyük ölçüde değiştirmemesine neden oluyor. Anket sonuçları, profesyonel para yöneticilerinin kısa vadede daha fazla düşüş eğilimi beklediğini gösteriyor. Genel olarak, ankete katılanların yaklaşık yüzde 23'ü gelecek ay elindeki varlıklarını artırmayı beklerken, bu oranın düşmesini beklediklerini söyleyenlerin oranı ise yüzde 28 olarak gerçekleşiyor. Bireysel yatırımcılar arasında yüzde 26'sı risklerini artırmayı ve yüzde 15'i de risklerini azaltmayı planlıyor.

Vanda Research tarafından derlenen verilere göre, son sekiz yılın tarihsel yapısı, bireysel yatırımcıların, özellikle yıl sonuna doğru azalan faaliyetin ardından, Ocak ayında hisse senedi ve borsa yatırım fonu alımlarını artırdığını gösteriyor. Analistler, eğilimin tekrar etmesi durumunda, “Perakende yatırımcılar ABD hisse senetlerine güçlü bir geri dönüş yapacak” diye yazıyor.

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 42'si, faiz oranlarının yüzde 5-5,25 aralığında zirve yapacağı konusunda politika yapıcılarla hemfikir. Yine de, bireysel yatırımcıların yaklaşık yüzde 52'si, çok özlenen Fed pivotunun 2023'te geleceğine bahse girerken, profesyonel para yöneticilerinin yüzde 54'ü ise faiz oranlarında beklenen zirvenin 2024'te gelmesini bekliyor.

Fed ve piyasalar arasında yeni bir savaş

Bu, Fed ile piyasa arasında yeni bir savaş başlaması anlamına geliyor. Fed yetkilileri, Wall Street'in bu yıl herhangi bir oran indirimi beklememesi gerektiği konusunda uyararak, oranların önümüzdeki aylarda kısıtlayıcı bölgede kalması gerektiğini belirtiyor. Yine de vadeli işlem yatırımcıları, ilk fiaz indiriminin 2023 bitmeden gerçekleşeceğine dair bahse girmeye devam ediyor.

Laffer Tengler Investments CEO'su ve Baş Yatırım Sorumlusu Nancy Tengler, ”Piyasa en başından beri Fed'in çok ilerisindeydi. Piyasa Fed'den daha akıllı” diyor.

ABD Tahvil Piyasa Endeksi'nde tarihinin en büyük kaybı yaşadı

 

Büyük yatırımcılar tahvillere geri dönüyor

 

ABD tahvillerine ilgi artıyor

 

Küresel yatırımcıların yeni gözdesi: Çürük tahviller

 

Küresel tahvil pazarının değerinde artış

 

Hisse senedi piyasalarında risk ödül oranı iyileşiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN03 Ocak 2023 14:03

    BİZİM BAŞIMIZDA BİR DÜNYA LİDERİ RTE VE BAHÇELİ OLDUKCA  BİZİM BORSAYA BİR ŞEY OLMAZ AYRICA BORSAMIZA KRELİ VE KENDİ İMKANLARI İLE GİREN 3 000 000 YENİ Z KUŞAĞI BORSACIMIZ VAR.