E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senedi rallisini takip etmek giderek zorlaşıyor---

Hisse senedi rallisini takip etmek giderek zorlaşıyor

Hisse senedi rallisini takip etmek giderek zorlaşıyor
04 Temmuz 2023 - 14:48 borsagundem.com

ABD borsalarındaki ralli, yatırımcıları açgözlü olmamaları konusunda uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar hep bir ağızdan, borsa rallisinde açgözlü olmamaları gerektiği konusunda birbirlerini uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hisse senedi rallisini takip etmek bundan sonra çok zorlaşıyor. Bu nedenle yatırımcılar açgözlü olmamaları gerektiği konusunda daha dikkatli davranıyor.

Açgözlü olmamalı

Bloomberg’den Jan-Patrick Barnert and Ksenia Galouchko’nun haberine göre, yılın ikinci yarısına şimdiden çift haneli hisse senedi kazançlarıyla giren birçok yatırımcı, koro halinde açgözlü olmamaları gerektiğini söylüyor.

Küresel hisse senetleri, 2023'te yaklaşık yüzde 13 oranında yükselerek kötüleşen ekonomik zeminden ayrıştı ve bu durum, dünyanın en iyi para yöneticilerinden bazılarının bundan sonra ralliyi takip etmenin riskli bir hareket olduğu yönünde uyarılarına yol açtı. Büyüyen kurumsal kazançlar da uyarıların şiddetini artırıyor.

Fidelity International küresel baş yatırım yetkilisi Andrew McCaffery, “Direnç şu anda kırılganlığın tohumlarını ekiyor. Tarihin en iyi bilinen durgunluğu hâlâ gelmedi. Ancak durgunluk, bu politikaların gecikmeli etkileri eninde sonunda devreye girdiğinde gelecek” diyor.

Yumuşak iniş iyimserliği zedeleniyor

Giderek artan şahin merkez bankası retoriği ve bir dizi kâzanç uyarısı, ABD bölgesel bankacılık krizini içeren aksiyonla dolu bir ilk yarının ve yapay zeka hakkındaki aldatmacanın desteklediği 5 trilyon dolarlık teknoloji sıçramasının ardından yumuşak bir ekonomik inişin iyimserliğini zedeliyor.

HSBC Asset Management küresel baş stratejisti Joseph Little, yaptığı açıklamada, “Yılın ikinci yarısında borsaları ve kredi piyasalarını kötü bir sürpriz bekliyor olabilir. Bu, piyasa katılımcıları tarafından inanılmaz derecede yumuşak bir iniş gibi görünen beklentilere karşı oluşan daha zayıf temellerin bir kombinasyonundan kaynaklanabilir” diyor.

Küresel kaza riski ve finans piyasaları üzerinde baskı

FedEx’ten Siemens Energy’ye ve Avrupalı kimya firmalarına kadar birçok şirket görünümleri düşürüyor veya geri çekiyor ve iki hafta içinde kazanç sezonu ciddi bir şekilde başladığında, daha fazla sorun yaşanması bekleniyor. Analistler, bu yılın başlarında gözlenen şaşırtıcı bir dayanıklılık döneminin ardından küresel olarak kar tahminlerini düşürüyor.

Janus Henderson Investors'ın fon yöneticisi Luke Newman, yaptığı açıklamada, “Bence birçok sektör ve endüstri için bu son iyi çeyrek olabilir” diyor ve şirketlerin maliyet artışlarını tüketicilere yansıtmak için geçen yıla kıyasla artık daha fazla mücadele etmeleri gerekebileceğine dikkat çekiyor.

Artan faiz oranları, yılın geri kalanında ana tema olmaya devam edecek gibi görünüyor. Fed’den gelecek olası faiz indirimi beklentileri şimdilik 2024'e ertelenmiş gözüküyor. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri ise yürüyüş döngüsünün yakın zamanda sona erme ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.

Deutsche Bank’ın 400 piyasa uzmanıyla yaptığı bir ankette yanıt verenlerin neredeyse yüzde 99'u, daha yüksek oranların muhtemelen daha fazla ‘küresel kaza'ya yol açacağını belirtiyor ve bunların çoğu, hareketlerin finansal piyasalara yeni bir baskı getirmesini bekliyor.

Yapay zeka bir yutturmaca mı?

Bu, özellikle yapay zeka kaynaklı bir dalgalanmadan sonra değerlemelerin zengin göründüğü fiyata duyarlı teknoloji sektörü için sorun anlamına geliyor. Yatırımcılar ve stratejistler ayrıca, bu yılki piyasa rallisinin bir avuç mega sermayeli teknoloji hissesinde yoğunlaşmasının, grup için kötü haberlerin genel olarak hisse senedi göstergelerindeki düşüşleri şiddetlendirebileceği anlamına gelmesinden endişe ediyor.

Dupont Capital Management'ın küresel hisse senetleri genel müdürü Lode Devlaminck, yaptığı açıklamada, yapay zeka yutturmacasının teknoloji hisselerinde 'kısa vadede aşırı bir tepki’ yarattığını ifade ediyor ve ekliyor: “Yapay zekanın, üretkenlik kazanımları açısından birçok şirket için oyunun kurallarını değiştirdiğini düşünüyorum. Ancak ileriye baktığımızda, piyasanın devam etmesini veya ralliyi sürdürmesini istiyorsak, aslında şu anda çok sınırlı sayıda hisse senediyle sınırlı olduğundan, genişlemesi gerektiğini öngörüyorum.”

Yine de kötüleşen koşullar, hisse senetlerinin 2023 kazanımlarını tamamen tersine çevireceği anlamına gelmiyor. Tarihsel olarak, 1929'daki Büyük Buhran dışında, S&P 500 Endeksi’nin yılın ilk yarısında yüzde 10 veya daha fazla kazandırdırdığı tüm yıllarda olumlu getiriler elde ettiği görülüyor. DWS temettü fonu portföy yöneticisi Thomas Schüssler, hisse senetlerine yatırım yapmaktan tamamen vazgeçmek için iyi bir neden görmüyor ancak ekliyor: “Ancak ilk altı aydaki kazanımları yılın ikinci yarısına yansıtabileceğimizi düşünmüyorum.”

En büyük tehlike düşük işlem hacmi

Özellikle bir faktörün ise yılın ikinci yarısında aşağı yönlü herhangi bir hareketi şiddetlendirme ihtimali bulunuyor: 'Düşük işlem hacmi.’

ABD hisse senetleri Haziran'da boğa bölgesine girerken, çıkış, zayıf piyasa katılımıyla gelmişti. S&P 500 Bileşik Ciro Endeksi ise bir önceki yıla göre 2023'te her ay hacim düşüşü gösteriyor.

Mevsimsel yaz durgunluğuyla birlikte, yatırımcılar yükseliş tahminlerinden vazgeçerse, bu durum piyasa düzeltmesini hızlandırabilir. Van Grunsteyn portföy yöneticisi Patrick Grewe, oranlar yükseldikçe aşırı değerli hisse senetlerinde bir düzeltme bekliyor. Grewe, “Yılın ikinci yarısında da sağlam muhafazakar duruşun sürdürülmesi gerekiyor. Özellikle, piyasayı yakalamaya çalışmak çok büyük riskler içeriyor” şeklinde konuşuyor.

Borsa rallisinin sonunu FED mi getirecek?

 

Ralli üçüncü çeyrekte de devam edecek mi?

 

Ralli, düşüş yanlılarını bahaneler üretmeye zorluyor

 

Yapay zekâ rallisi borsadaki kötü haberleri saklıyor

 

Bu formasyon rallinin süreceğine işaret ediyor

 

Rallide yüksek momentum ters tepebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)