E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse satmaya başlamadım---

Hisse satmaya başlamadım

Hisse satmaya başlamadım
13 Ekim 2014 - 10:06 borsagundem.com

Nobel ödüllü Profesör Robert Shiller, piyasaların doygunluğa ulaştığını ancak hisse satışına geçmediğini açıkladı

Son 20 yıldaki iki büyük krizi tahmin eden Nobel ödüllü Profesör Robert Shiller, piyasadaki doygunluğa rağmen hisselerini satmaya henüz başlamadığını söyledi.

Hisse fiyatlarının oynaklığı çalışmasıyla geçtiğimiz yıl ekonomi dalında Nobel ödülünün sahibi olan Yale Üniversitesi Profesörü Robert Shiller, portföyünün yüzde 50’sini hisselerde tuttuğunu ve Perşembe günkü gerilemeye rağmen hisselerini satmadığını söyledi. 2000 yılındaki teknoloji hisse senedi balonunu ve 2000'lerin sonundaki emlak balonunu tahmin eden Shiller, sağlık ve sanayi hisselerinde ağırlığı artırdığını kaydetti.  Shiller, Wall Street Yazarı Jason Zwig’a yaptığı açıklamada; "Piyasa beş yıl boyunca yükseldi ve artık oldukça yüksek ama henüz satmaya başlamadım” dedi.
 
Piyasadan çıkmak için doğru zamanı söylemesiyle ünlü Shiller, yatırımcılara sadece piyasanın sayısal durumunu değil piyasadaki hikayeleri de dikkatle izlemelerini önerdi. Bu arada Shiller’in 10 yıllık kazançlara dayanan döngüsel duruma göre düzeltilmiş fiyat-kazanç (CAPE) oranı, S&P 500’ün tarihindeki dördüncü en yüksek seviyede bulunuyor. Daha önceki tarihi yüksek seviyeler 1929, 2000 ve 2007 yıllarında yaşanmıştı. Bu zirveleri sert düşüşler izlemişti. Bu verilerden çıkarılacak sonuç nedir? S&P 500’de Perşembe günü yaşanan yüzde 2 gerileme beş yıllık boğa piyasasının sonunun başlangıcı mı oldu? 
 
Shiller bu soruya belki evet belki hayır şeklinde cevap verdi. CAPE oranın mevcut düzeyinin daha öncekilere oranla göreli olarak yüksek olabileceğini belirten Robert Shiller, günümüz şartlarının da geçmişten çok farklı olabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Profesör Shiller söz konusu oranın uzun vadeli ortalamasının “yüksek derecede psikolojik” olduğunu söyledi. Oran aşırı olduğunda pazar hareketlerinin tahmininde daha kesin sonuçlar veriyor. Ancak şu anda 25,3 seviyesindeki oran 30 yıllık ortalama olan 23.4’e çok yakın durumda.
 
J. Streicher Asset Management Başkanı Todd Schoenberger, Wall Street bu hafta kargaşa içinde. Şiddetli dönüşler fon yönetimlerinden hasara yol açtı. Yatırımcılar daha yumuşak bir dördüncü çeyrek beklentisi içinde” dedi. Schoenberger şöyle devam etti: "Teşvikler ve merkez bankalarının müdahalelerine rağmen dünya çapında gerçekleşecek bir ekonomik yavaşlamaya ilişkin kaygılar panik seviyelerine ulaşmaya başladı.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)