E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHerkes korkarken Buffett ‘açgözlü’ davrandı---

Herkes korkarken Buffett ‘açgözlü’ davrandı

Herkes korkarken Buffett ‘açgözlü’ davrandı
16 Kasım 2022 - 11:47 borsagundem.com

Buffett’ın 4,1 milyar dolarlık çip yatırımı zamanlamasıyla da yatırımcıların ilgisini çekti. Çin-ABD krizi nedeniyle endişelerin odaklandığı Tayvan merkezli TSMC hisseleri Buffett tarafında ise fırsat olarak görüldü

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

‘Omaha Kâhini’ olarak da bilinen 92 yaşındaki borsa efsanesi Warren Buffett’ın çip yatırımı geçtiğimiz gün küresel piyasalarda büyük bir yankı uyandırdı. Buffett’ın yatırım firması Berkshire Hathaway’in üçüncü çeyrek raporunda Taiwan Semiconductor firmasına (TSMC) 4,1 milyar dolarlık yatırım yaptığı görülüyordu.

MarketWatch’un haberinde Buffett’ın yatırımındaki zamanlamaya dikkat çekiliyor. Zira yarı iletken üretimi geleneksel olarak döngüsel ekonomiden yararlanan işletmeler olarak görülür ve TSMC dünyanın en yüksek hacimli yarı iletken bilgisayar çipi üreticisi konumunda.

Yarı iletken sektörü hisseleri yıl boyunca yoğun bir düşüş döngüsünün etkisi altındaydı. iShares Yarı iletkenler ETF’i (SOXX)14 Kasım tarihine kadar %25 oranında yükselmeden önce yıl boyunca %44 düşüş göstermişti. 14 Ekim tarihinde ise bu düşüş en dip noktasına ulaşmıştı.

SOXX dibe vurduğunda TSMC hisseleri ise daha sert bir darbe almıştı. Çin ile ABD arasındaki Tayvan gerginliğini yansıtan hisseler yüzde 46 oranında düşüş göstermişti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, TSMC hisselerindeki düşüş 3 Kasım tarihinde 2022’nin en düşük seviyesine geriledi ve yıl boyunca %49 değer kaybetti. Berkshire ise TSMC’deki portföyünü hisse senedinin 2022 boyunca %35 düştüğü 30 Haziran ile %41 düştüğü 30 Eylül tarihleri arasında inşa etti.

Buffett’ın söz konusu yatırımında 1986 yılındaki Berkshire yıllık raporunda hissedarlarla tartışılan uzun vadeli stratejinin uygulandığı görülüyor. Buffett piyasalardaki bozulmaların öngörülemez olduğunu açıkladığı söz konusu yazısında, “Bizim hedefimiz oldukça sadedir ve gösterişsizdir: Sadece başkaları açgözlü olduğunda korku duymaya ve başkaları korktuğunda açgözlü olmaya çalışırız” ifadelerine yer vermişti.

Şimdiyse ABD Başkanı Joe Biden, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile yaptığı görüşmeden Çin’in Tayvan’ı işgal etmek için hızlı bir girişimde bulunmasını beklemediği mesajını paylaştı. Ardındansa Berkshire’ın çeyrek sonu raporu yayınlandı ve TSMC hisseleri yükselişe geçti.

Buffett geceleri daha rahat uyuyor

Berkshire’ın B sınıfı hisse senetleri ile S&P 500 Endeksi’nin 5 yıllık performansı karşılaştırıldığında Berkshire’ın sınırlı da olsa daha iyi performans gösterdiği anlaşılıyor. Bu ilk bakışta heyecan verici bir performans olmayabilir.

Ancak aynı karşılaştırmaya bir yıl öncesinde bakıldığında ise Berkshire’ın toplam getirisinin %81 olduğu S&P 500 Endeksi’ninse %136 yükseliş gösterdiği görülüyor. O günlerde bu tabloya bakan yatırımcıların Buffett’ın yatırım felsefesinin modasının geçmiş olduğunu düşünüyorlardı.

Bununla birlikte geçtiğimiz yıl boyunca S&P 500 Endeksi %14 düşerken Berkshire’ın B sınıfı hisseleri %8,5 değer kazandı. Birçok yatırımcıya göre, geceleri daha rahat uyuyabilme imkanı sağlaması Buffett’ın yatırımlardaki değer yaklaşımını çok daha önemli hale getiriyor.

Buffett’tan 4 milyar dolarlık 'çip' yatırımı

 

Efsane yatırımcıdan bir garip al-sat

 

Warren Buffett’tan hayata dair 8 ders

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ16 Kasım 2022 12:04

    BUFFETT BİR ŞEY OLMAZ Kİ.KISA SÜRELİ KAYIP ETSE BİLE ADAM UZAN VADELİ YATIRIMCI OLUP,  ENFLASYON FARKINI DA KOYDUM MU HİSSE SENEDİ DÜSSE BİLE YİNE KARDA OLMUŞ OLUR BU SEFERDE HİSSE 10 DAHİ ARTABİLİR.