E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHedge fonlar borsalarda çöküş mü bekliyor?---

Hedge fonlar borsalarda çöküş mü bekliyor?

Hedge fonlar borsalarda çöküş mü bekliyor?
14 Nisan 2021 - 10:26 borsagundem.com

Hedge fonlar ekonomik toparlanmadan fayda görecek hisselere yatırım yapmaktan kaçınıyor. Fonlar ise pandemide düşen hisselere yönelen bireysel yatırımcılar nedeniyle zarar gördü.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi son dönemde oldukça olumlu bir ekonomik toparlanma görürken, hisse piyasası bu gelişmeyle birlikte yükselişe geçti. Bir kez daha bireysel yatırımcılar borsalardaki yükseliş üzerinde etki gösteriyor ve hisse endekslerinin yükselişini tetikliyor. Ancak hedge fonlar bu rallinin peşinden gitme konusunda çekimser.

Hisseler yükseliyor mu düşüyor mu?

Borsalardaki büyük resme bakıldığında hisselerin yükselişte olduğu görülüyor. ABD hisse piyasası Joe Biden’ın başkan seçilmesinden bu yana ciddi anlamda güçlendi. Ancak Forbes’un haberine göre, son günlerde, piyasalarda yüksek miktarda hacim görülmüyor ve bu durum yatırımcıların dikkatini çekiyor. Hisselerin daha düşük hacimli yükselişler göstermesi ise borsa çöküşüne yönelik bir sinyal olarak görülüyor.

Dow Jones ve S&P 500 

Dow Jones Industrial Average, yıl başından bu yana neredeyse %9 yükseliş gösterdi. S&P 500 endeksi ise aynı süreçte %9,09 arttı. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksi ise 2021 başından bu yana %6,75 yükseldi. borsagundem.com'un yaptığı derlemeye göre, son günlerde hem S&P 500 hem de Dow Jones endekslerinde yer alan hisseler 200 günlük hareket ortalamalarının üzerinde işlem gördü.

ABD istihdam piyasası ne anlatıyor?

Yatırımcılar ABD istihdam piyasasındaki karmaşık sinyaller nedeniyle bu alandaki verileri yorumlamakta güçlük çekiyor. Tarım dışı istihdam verileri gibi aylık istihdam verileri, istihdam piyasasının beklenenden çok daha güçlü olduğunu gösteriyor. Bu ay ABD ekonomisi 900 binin üzerinde yeni iş üretti. Bu durum ise ekonomik toparlanmanın güçlü temeller üzerine ilerlediğini ve ABD ekonomisinin daha fazla istihdam ürettiğini gösterdi. Ancak haftalık işsizlik başvurusu rakamlarına bakıldığında, giderek daha fazla kişinin işsizlik ödeneği başvurusunda bulunduğu görülüyor. Ard arda gelen son iki haftada işsizlik başvurularının yüksek gerçekleşmesi, yatırımcıları endişelendiriyor.

Borsa çöküşü yaklaşıyor mu?

Hedge fonlar ekonomik toparlanmadan fayda görmesi beklenen hisselere yatırım yapma konusunda çekimser. Fonlar daha çok savunmacı sektörlere yöneliyor. Bu strateji ise hedge fonların pandemi sürecinde düşen hisselere yoğun ilgi gösteren bireysel yatırımcılar nedeniyle düşük performans göstermesine neden oldu.

Havayolu şirketleri, oteller, enerji ve banka hisseleri bu yıl devasa yükselişler gösterdi. Elbette parasal politikaların desteği bu gelişmenin ana tetikleyici unsurlarından oldu. Aynı zamanda, özellikle ABD Başkanı Joe Biden’ın devasa altyapı paketi konusunda ısrarcı olması, bu politikaların bir süre daha yürürlükte olacağını gösteriyor.

Hedge fonder neden borsa çöküşü bekliyor?

Birçok hedge fon borsalardaki toparlanmanın gerçek olmadığı konusunda endişeli. Bununla birlikte parasal politikalar ve teşvik desteği geri çekildiğinde, piyasa rallisinin giderek ortadan kalktığını görme ihtimalimiz yüksek. Şirketler gibi, hedge fonlar da ekonominin yavaşladığı dönemlerde direnç gösteriyor.

Bu nedenle fonlar döngüsel hisselere oldukça düşük seviyelerde ağırlık veriyor. Son on yılda ise hedge fonlar ağırlıklı olarak savunmacı hisselere yer verdi. Bu durum ise hedge fonların portföylerinde oldukça fazla savunmacı hisse olduğu anlamına geliyor. Buna ek olarak, ekonomik toparlanma konusunda kararsız olan profesyonel spekülatörler, vaka sayılarındaki artış nedeniyle yeni bir karantina uygulaması tehlikesinin sona ermediğini düşünüyor.

Borsada 'kısmi kapanma' tepkisi

 

Küresel piyasalar karışık bir seyir izliyor

 

Tepki alımlarının gün içinde sürmesi bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bordaeses14 Nisan 2021 14:03

    Nisanın sonunda borsada kan gövdeyi götürür......

  • Mehmet Yıldız14 Nisan 2021 13:08

    Bütün k.y. boş hisselere (sığ) saldırırken fonlar ve işi bilenler yavaş yavaş hisselerden çıktılar. Daha çöküş başladımı ki hisseler şuan 30-40 hatta 50-100 kat artmış kısaca %3000-4000, hatta %5000-10000 prim yapmışlar bu ne demek hollanda lale soğanı çöküşüne doğru gidiyor demek. Hala ucuz diyorlar bütün teknik göstergeler alarm veriyor fakat ucuz diyorlar komedi gerçek bir komedi. :o)  :o)  :o)