E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıHam petrolde yön arayışı sürüyor---

Ham petrolde yön arayışı sürüyor

Ham petrolde yön arayışı sürüyor
09 Haziran 2023 - 09:39 borsagundem.com

Phillip Capital: Resesyon endişeleri ve petrol talebinin artacağına dair beklentilerin karşılanmaması, arz kesintisine rağmen petrol fiyatları üzerindeki baskının sürmesine neden oluyor.

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan’ın 1 milyon varil üretim azaltma kararına rağmen, Çin’den gelen zayıf makro ekonomik veriler ve önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed para politikası kararının oluşturduğu belirsizlikle Perşembe günü geri çekildi. Perşembe saat 18:00 itibariyle ham petrol fiyatları %1 civarında ekside seyrediyor.

Pazar günü Opec+ toplantısı gerçekleşti. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, piyasaları baskılayan makroekonomik gelişmeler karşısında Temmuz ayından itibaren üretimi günde 1 milyon varil kısma kararının aldı. Bu kesinti, OPEC+’ın düşen petrol fiyatlarını desteklemek amacıyla, 2024’e doğru arzı kısıtlamaya yönelik kararını takip etti.

Önümüzdeki hafta Salı günü açıklanacak enflasyon verileri ve Çarşamba günü açıklanacak Fed’in para politikası kararı fiyatlamalar üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Anketlerde Fed’in faiz artırımını pas geçmesi beklense de Avustralya Merkez Bankası’nın ardından Kanada Merkez Bankası’nın beklenmedik bir şekilde faiz artırımına gitmesi, Fed’in gelecek haftaki toplantısında faiz artırımı yapacağına dair beklentileri arttırdı. Yapılan anketlerde, Fed’in 25 baz puan faiz artırma olasılığı geçen hafta %20’lerdeyken bu olasılık Çarşamba günü itibariyle %32’ye yükseldi. Bunun tahvil piyasasındaki yansımasını faiz yükselişi olarak görüyoruz. Hafta başında %3,60 seviyesinde oluşan 10 yıllık ABD tahvil faizleri bugün %3,81’e kadar yükseldi.

Çin’in covid-19 önlemlerini kaldırmasıyla piyasanın canlanması ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısının normalleşmesiyle petrol talebinin artması bekleniyordu. Son açıklanan veriler Çin’de zayıflığın sürdüğünü gösteriyor. Çin Mayıs ayı dış ticaret fazlası 65,8 milyar ABD$ ile 92 milyar ABD$'ı olan tahminlerin gerisinde kaldı. Global talepteki zayıflama ihracattaki gerilemenin ithalattaki gerilemeden daha fazla olmasına neden oldu. %0,4 daralması beklenen ihracat %7 daralırken, %8 azalması beklenen ithalat sadece %4,5 daraldı. Çin dış ticaret fazlasındaki daralma, global resesyon endişelerinin artmasına neden oldu. Resesyon endişeleri ve petrol talebinin artacağına dair beklentilerin karşılanmaması, arz kesintisine rağmen petrol fiyatları üzerindeki baskının sürmesine neden oluyor.

Teknik açıdan yakın vade ham petrol sözleşmesinin 50 günlük ortalama direncini (73,40$) aşmakta zorlandığı görülüyor. 50 günlük ortalama üzerinde kalıcılık sağlanabilirse, 75,00$ ve 76,50$ seviyelerine doğru bir yükseliş gerçekleşebilir. 70,00$ desteği altında 67,00$ ve 64,50$ destekleri geri çekilmenin teknik hedefleri haline gelecektir.

Uluslararası yatırımcılar, ham petrol fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören “Ham Petrol Vadeli Sözleşmeleri"nde işlem yapıyorlar.   Ham petrol fiyatının düşeceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “satım” yönlü işlem yaparak pozisyon açarken, petrol fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “alım” yönlü işlem yaparak pozisyon açmaktadır.

Chicago Borsası'nda 1.000 Varil, 500 Varil ve 100 Varil ham petrolü dayanak kabul eden vadeli işlem sözleşmeleri işlem görüyor. Bu sözleşmelerin fiyatları birbirine çok yakın, aralarındaki en önemli fark sözleşmede pozisyon almak için verilmesi gereken teminat büyüklüğüdür. 100 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden Micro Vadeli Sözleşmelerin teminatı 638$ iken, 1.000 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden standart vadeli sözleşmenin teminatı 6380$’dır. 11 Mayıs Saat 19:00’da Standart ve Mikro vadeli sözleşmeler 71$’dan işlem görmekteydi. Eğer yatırımcı Ham petrol önümüzdeki günlerde 73$’a yükseleceğini düşünüyorsa, 638$ teminat yatırarak, 1 adet Micro Ham Petrol sözleşmesi satın alabilir. Eğer yatırımcının tahmini tutar ve petrol 73$'a yükselirse, yatırımcı bugün 71$’dan aldığı sözleşmeyi satarak varil başına 2$ kar elde eder. Micro Sözleşme 100 Varil büyüklüğünde olduğundan yatırımcının toplam karı 200$ olacaktır.  Görüldüğü üzere sözleşmede işlem yapmak için verilen teminat 638$ elde edilen kazanç 200$ (%31 kar ) olacaktır. Bununla birlikte yatırımcının tahminin gerçekleşmez, petrol 69$’a düşer ve yatırımcı sahibi olduğu sözleşmeyi 69$’dan satarsa 200$ zarar ((69 – 71) *100) etmiş olur.

Eğer isterseniz siz de PhillipCapital’de açacağınız hesap ile Chicago Borsası'nda Altın, Buğday, Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz.  İşlem yapabileceğiniz tüm ürünleri görmek için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.phillipcapital.com.tr/Files/Upload/Urun_ozellikleri_ve_genel_islem_sartlari.pdf

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede 1 milyon 250 bin yatırımcıya hizmet veren bir dünya devinin uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;

0212 239 10 00

[email protected]

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Altın haftayı yükselişle kapamaya hazırlanıyor

Nvidia’da neler oluyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)