E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriHalkbank'ın ABD’de yargı mücadelesi -3---

Halkbank'ın ABD’de yargı mücadelesi -3

Halkbank'ın ABD’de yargı mücadelesi -3
22 Ocak 2022 - 09:40 borsagundem.com

ABD Yargıtay’ının ne zaman karar vereceği belli olmaz. Ama tarafların anlaşarak masadan kalkması da bir diğer seçenek.

BORSAGUNDEM.COM

Halkbank, yabancı devlet kuruluşu olması sebebiyle ABD yargısının yetkisinin bulunmadığını söylüyor. Bu itirazlarını hem Bölge Mahkemesi hem de İstinaf Mahkemesi kabul etmeyince konuyu ABD Yargıtay’ına taşıma kararı aldı. Bundan önce de İstinaf Mahkemesi’nden yargılamanın durdurulmasını çıkararak geniş bir zaman dilimine kavuştu.

Bu süreçte ABD Yargıtay’ından karar verme konusunda aceleci davranmayacağını beklemek pek de yanlış olmayacaktır.

Tarafların zaman baskısı olmadan müzakerelerde bulunma ve orta bir noktada buluşma ihtimali ise göz ardı edilmeyecek bir olasılık. Ancak olumlu ya da olumsuz bir karar çıkmadığı sürece yatırımcı açısından bu belirsizlik anlamına geliyor.

Belirsizlik hisseye yaramıyor

Yargılamanın uzaması yatırımcı nezdinde belirsizliğin devam etmesi demek. Daha da sıkıntılı olanı, yargı sürecinin ne zaman sonlanacağına dair bir öngörüde bulunulamaması. Bu da hisse üzerindeki baskının uzun bir zaman dilimine yayılmasına sebep olmakta.

Süreci kısaltacak gelişme ise diplomasinin sonuç vermesi ve tarafların anlaşarak masadan kalkabilmesi.

Düşüş 2013 yılında başladı

Bankacılık sektörünün performansını gösteren BIST Banka Endeksi 2013 yılından itibaren zirve seviyesini test etti ve ardından günümüze kadar yatayda dalgalı bir seyir izledi.

FED’in 2013 yılında para musluklarını kısması ve doları geri çağırması, nakdin gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere yönelmesine sebep oldu. Bu yönelim, ülkemizdeki yabancı fonların borsada satışa geçmesindeki faktörlerden birisiydi. Bu durum  ağırlıklı pozisyonun alındığı banka sektöründe ciddi düşüşe sebep oldu.

Sektörde yer alan Halkbank hissesi de bu satışlardan olumsuz etkiledi. Banka’nın dolar bazlı verileri 2013 yılından bu yana düşüşün hayli ciddi olduğunu gösteriyor.

Satışlara ilave dolardaki değer artışı hissenin düşmesinin ana nedeni. TL bazlı verilerde de aynı ölçüde olmamakla birlikte değer kaybını gösteriyor.

Hissenin fiyatı Mayıs 2013’te en yüksek 19,96 TL’yi görürken sonrasında Nisan 2021’de 4,11 TL’ye kadar indi. Son işlem günü olan 21 Ocak 2021 günü de kapanışını 5,28 TL’den gerçekleştirdi.

2013 yılında test edilen zirvenin ardından gerileyen hisse, teknik olarak henüz düşüş eğiliminden kurtulabilmiş değil.

Halkbank’ın TL fiyat grafiği:

Kârlılıkta düzenli büyüme yakalanamadı

Bankanın son beş yıllık bilançosu incelendiğinde yıl sonu kârının bir yıl artarken ertesi yıl gerilediği gözleniyor. Geçtiğimiz 2020 faaliyet döneminde kârı yüksek gelen bankanın aynı rutini sürdürmesi halinde 2021 yıl sonunda kârını düşürmesi şaşırtıcı olmayacak. Son açıklanan 2021 dokuz aylık bilançosunda kârın gerilemesi ise bu olasılığı artırıyor.

Kârdaki düzensizlik hisse başına kârı zayıflattı.

Temettü ödemeleri durdu

Bir firmanın hissedarlarına düzenli temettü ödemesi uzun vadeli yatırımda bulunanlar için önemli bir kriter olmakta. Halkbank, 2008-2018 döneminde düzenli nakit temettü verdi. Ancak sonrasında temettü ödemesi söz konusu olmadı.

Temkinli bir ilgi var

Son bir yılda hissenin fiyat kazanç oranında bir artış olsa da uzun süredir sektör ortalamasının altında hareket ediyor. Bu durum yatırımcının temkinli olmakla birlikte hisseye ilgisinde kademeli bir artış olduğunu gösteriyor. Sektör ortalaması göz önüne alındığında söz konusu ilginin hâlâ zayıf olduğunu not etmek gerekiyor.

Halkbank’ın cari değerleri aşağıdadır :

Halkbank'ın ABD’de yargı mücadelesi -1

 

Halkbank'ın ABD’de yargı mücadelesi -2

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 15,85
En Yüksek: 15,85
En Düşük: 15,46
Değişim 2,59 %
FK: 7,79
PD / DD: 0,61
İşlem Hacmi 494.210.745
Toplam Adet: 31.495.815
Ağırlıklı Ort.: 15,66
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Baybars24 Ocak 2022 10:50

    Çok iyi anlaşacağımız günler gelecek  üs kurduğunuz Yunan adaları,  yaptığınız Dünya çapında katliamlar ve bu ülkelerden kaçırdığınız altın v. Ayrıca sebep olduğunuz savaş ve fitnelerin her biri için trilyonlarca dolar tazminat ödeme vaktiniz geliyor.  

  • İç güç23 Ocak 2022 10:29

    Dış mihraklar sahnede yine rezilsiniz dış güçler

  • BİR DOST22 Ocak 2022 19:09

    Maaşlı angususlar nasıl da kendini ortaya çıkarıyor, Halk bank'ın bu durumundan türünüz FETÖ ajanlarının hiç suçu yok devlet suçlu değil mi?

  • AHMET ÖZBİR22 Ocak 2022 17:39

    VAKIF, HALK bir de ZİRAAT BİST'e gelsin ORTALIK ŞENLENSİN. Arkasında T.C. Devlet'im var, TOKATLAMAZ, TUZAK KURMAZ, ağır ağır gider ama yatırımcıyı HEDER etmez. İyi ki varsınız YATIRIMCI DOSTU HİSSELERİM, SİZİNLE BEN DAİMA YÜKSELİRİM.

  • Taki22 Ocak 2022 13:16

    Kamu hangi şirketin içindeyse oradan uzak durmalı, o şirketlerde ballı maaşlar hesapsız harcamalar piyasa gerçeklerine aykırı zararına verilen krediler olduğu sürece nasıl iyi performans göstereceği soru işareti. Yine de direniyorlar

  • necobal22 Ocak 2022 12:35

    bakın arkadaş ne diyor yönetim ortak güreşci ne anlar bankacılıktan yönetim kuruluna gimiş o zaman bir ekonomiste güreş hocalığı yapsın yeterki adamını bul 

  • necobal22 Ocak 2022 12:20

    işte herşey açıklanmış 10 dolardan halka arz olmuş 11 doları görmüş hala 10 dolardan alıp bekleyenler var yıllardır yatırımcı bitmiş tükenmiş ama yöneticilerin umurundamı hala tahsisli yapıp malı varlıkvarlık fonuna atmak derdindeler

  • vatandaş 22 Ocak 2022 11:42

    bizleri perişan eden vakıfbank yönetimi ve halkbank yönetimine yazıklar olsun kul hakkı yiye yiye doymadınız

  • vatandaş 22 Ocak 2022 11:40

    devletimiz TL ye teşvik paketleri çıkardı, ama gelin görün ki vakıfbank hissesi ve halkbank hissesinde TL güvenerek yatırım yapan bizlerin iki kuruşuna göz diktiler yazıklar olsun vakıfbank yönetimine ve halkbank yönetimine, insan da utanma olur, bu insanlar 3 yıldır mağdur edildi, şimdi bu vakıfbank yönetimine ve halkbank yönetimine kim güvenir de parasını bunlara emanet eder, biz güvendik gördük Ne olduğunu bu vakıfbank yönetime ve halkbank yönetimine kimse güvenmesin, bunlar da Allah korkusu yok