E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıHaftanın son gününde kurlar dalgalı---

Haftanın son gününde kurlar dalgalı

Haftanın son gününde kurlar dalgalı
24 Aralık 2021 - 11:40 borsagundem.com

Hafta başından bu yana sert gerileyen döviz kurları haftanın kapanışında yüzde 5'i aşan artışla birlikte oldukça dalgalı bir seyir izliyor.

Dün, pazartesi günkü zirvesinden başlayan aşağı yönlü seyrine devam ederek 10,2520 ile 16 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesini gören dolar/TL, günü de önceki kapanışa göre yüzde 6,7 azalışla 11,3870'ten tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne değer kazancıyla başlamasının ardından saat 11.40 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre artışla 11,6522 seviyesinde işlem gördü. Aynı dakikalarda euroda /TL  değer  13,2020'den, sterlin/TL 15,6020'den satıldı.

Güne yatay başlayan kurlarda gün içinde yüzde 5 oranında yükseliş yaşandı. Dolar/TL 12,14 ve Euro/TL 14,38 seviyesini gördü.

Kur günün ikinci bölümünden ağırlıklı olarak 11,50-12,00 bandında dalgalandı. Kapanışa doğru 11,70 seviyeleri görülüyor.

Analistler, dünya genelinde bugün başlayan Noel tatili nedeniyle birçok piyasanın kapalı olduğunu hatırlatarak, döviz kurlarında düşük işlem hacmi ile oynaklığın devam edebileceğini ifade etti.

Bu arada dün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığında gerçekleştirilen Finansal İstikrar Komitesi toplantısında, Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde finansal istikrarın sağlanması ve sürdürülebilir büyüme için şeffaflığı merkeze alan, öngörülebilir ve kararlı politika adımlarının bütüncül bir yaklaşımla atılması üzerinde mutabık kalındı.

Dün akşam NTV yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli ile yaza kalmadan çok hızlı bir değişimin görüleceğini, her şeyin olumluya döndüğünü söyledi. Nebati, "Kur korumalı Türk lirası mevduat hesabı açan, dövizden Türk lirasına hesabını döndüren kaç mudi oldu?" sorusunu ise "Bu sabah 10 milyar liraydı. Öğleden sonra katlanarak gidiyor, veriler gecikmeli geliyor." şeklinde yanıtladı.

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığı, kur korumalı TL vadeli mevduat ve katılma hesaplarından Türkiye'de yerleşik gerçek kişilerin faydalanabileceğini, uygulamadan birden fazla kez yararlanılmasının mümkün olacağını ve alt/üst limitin olmayacağını duyurdu.

Duyuruda, bankaların, kur korumalı TL vadeli mevduat hesabına uygulayacağı asgari faiz oranı Merkez Bankası'nca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olmayacağı kaydedilerek, "Bankalarca uygulanacak azami faiz oranı ise asgari faiz oranının en fazla 300 baz puan üstünde belirlenebilecek. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecek." ifadeleri kullanıldı.

Gedik Yatırım bülteninde'Açıklanan yeni ekonomik tedbirler sonrası sert satışların görüldüğü kurda, dün de satışların 10,25’li seviyelere kadar yaşandığı görüldü. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, yeni ekonomi modelini yüksek büyüme düşük cari açık olarak ifade ederken, yüksek faiz söyleminin ise öğretilmiş bir yanlış olduğunu söyledi. Nebati, döviz kurlarıyla ilgili pazartesi akşamına kadar spekülasyon, manipülasyonun olduğunu, alınan tedbirler ile birlikte yaşanan köpük hareketinin gideceğini ve kurların optimal noktaya ulaşacağını söyledi. Mevcut durumda yüksek oynaklığın devam
ettiği kurda dengelenme görülünceye kadar bu oynaklığın devam edeceğini söyleyebiliriz. Dolar/TL, bu sabah saat 08:30 itibariyle 11,33’lü seviyelerden işlem görüyor.'denildi

Vakıf YatırımTeknik Strateji Bülteni'nde 'Dolar/TL kurunda yukarı yönlü hareket sürüyor. 14.50-14.60 direnç bölgesi de aşılırken, bu bölge üzerinde kalındıkça yukarı hareketlerin devamını görebiliriz. 14.50-13.90 geri çekilmelerde majör destekler olarak izlenebilir. Bugün açıklanacak olan TCMB faiz kararı kurda volatiliteyi artırabilir.'denildi

İnfo Yatırım dolar/TL teknik analizinde,'Hafta içerisinde TL kanadında oldukça sert hareketlenmeler gerçekleştirdi. Haftanın ilk işlem gününe 18 seviyelerinin üzerini gören parite, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kur korumalı TL mevduat ürününü açıklaması ardından sert aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirmişti. Bu hareketlenmeler ile birlikte 11.00 seviyelerini test eden parite, buralardan itibaren bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Hafta içerisinde dalgalı bir seyir izlendi ve USDTRY kuru haftanın son işlem gününe 11.08 seviyelerinde başlangıç yaptı. Yurtdışında Noel sebebiyle başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere piyasalar bugün kapalı. Bu sebeple haftanın son işlem gününde volatilite bir miktar dar olacaktır. Yurtiçinde ise yeni günde 11:00’da açıklanacak olan Yabancı Turist Girişi ekonomik verisi takip edilecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 11.66 – 12.36 – 13.45 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 10.65 – 10.20 – 9.55 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.' denildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİR24 Aralık 2021 17:29

    USA'ya artık asla elimizi sürmeyeceğiz, devlet ve işadamları ilgilensin, bizler TÜRK LİRASI'NA YATIRIM YAPACAĞIZ, PARAMIZI KORUYUP KOLLAYACAĞIZ. ***Ne mutlu bizlere TL'miz var, BEREKET zirve, ötesinden bize ne?!***

  • BORSACI24 Aralık 2021 13:59

    bu kadar satışa ragmen düşürülemiyorsa anormal bir durum var kardeşim bu hükümetten halkın tek istegi TL nin itibarını koru .

  • Bika24 Aralık 2021 11:54

    Putin, Türkiye ekonomisini patates gibi gömdü. Yerli ve milli paramız TL'yi başka bir devletin milli parasına endekslemeden direk faiz artışı yaparak enflasyonla mücadele edilebilir.