E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHaftanın son 2 gününde yoğun ekonomik gündem---

Haftanın son 2 gününde yoğun ekonomik gündem

Haftanın son 2 gününde yoğun ekonomik gündem
21 Mayıs 2015 - 09:08 borsagundem.com

Bugün yurt içi ve yurt dışı piyasalarda gündem maddeleri arasında PMI verileri, ABD’de işsizlik başvuruları ve 2.el konut satışları bulunuyor

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"HAZİRAN OLASI DEĞİL!

Dün güne, doların küresel çapta kazanımlarını FOMC tutanakları öncesi sürdürme eğilimi ile, %0,32 düşüşle başlayan BIST100 endeksinde, kurdaki yükseliş denemelerini realizasyon olarak kullanan bir hareketten söz edebiliriz. Geri çekilmelerden 87,342 puana dek gerileyen ve 87,300 ara desteğinde dengelenme çabası sergileyen endekste hem bizim hem de piyasanın genel beklentisi ile uyumlu olduğu için Merkez’in PPK kararlarının öngörümüzle uyumlu olarak kayda değer hareketlere yol açmadığını izledik, endeks günü %0,97 düşüşle 87.791 puandan tamamladı.

Dün ABD borsalarının zayıf kapanışı sonrası bu sabah Avrupa’nın da hafif düşüşlerle açılması bekleniyor. Çin’de imalat PMI sonrası teşvik beklentilerinin artması ile Asya bir miktar daha iyimser görünüyor. Yurt içinde ise FED tutanakları sonrası dün BIST kapanışında 2,58’in hafifçe üzerinde olan USDTRY bu sabah 2,5770’lerde. Kur bu seviyelerde kalırsa endeks güne hafif iyimser başlayabilir. 5 günlük ortalama 87,300 ve 86,600 ilk destekler, 88,000 ve 88,500 dirençler..

Dün dolar endeksinin 95,80’e dek yükselişi ile gün içinde 2,61’leri gören USDTRY’de sonrasında doların bu kez de 95,30’lu seviyelere gerilemesi ile 2,58 sınırına dek gerileme hareketi BIST’te de bir miktar dalgalanmaya neden oldu. Geçen hafta yaşanan hızlı yükselişler sonrası realizasyon denemelerini normal karşılıyoruz ve gündemin hareketli olmasını beklediğimiz haftanın kalan günleri için bu durumun devam etmesi ihtimalini de hala geçerli buluyoruz.

FED FOMC tutanaklarına geçmeden evvel TCMB’ye kısaca değinecek olursak, Merkez, beklentimizle uyumlu olarak faiz koridoru ve politika faizi başta olmak üzere para politikası enstrümanlarında herhangi bir aksiyon almadı. Kurun son 1 haftada yaşadığı gevşemeye rağmen mevcut durumun çekirdek enflasyon göstergelerinde Nisan’da görülen yavaşlamayı artırabileceğini düşündüğümüzden bir müddet daha Merkez’den gevşeme yönlü bir hamle göremeyebiliriz ki zaten yön ne olursa olsun bir hamle için öncelikle Haziran genel seçimlerinin atlatılmasının beklendiğini düşünüyoruz. Merkez’in notlarında da küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıkların yanı sıra son dönemde kurlarda yaşanan hareketlerin çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi sınırlandırdığı yorumunu da dikkat çekici buluyoruz.

Gelelim FED tutanaklarına.. Bu tutanaklar tüm takvim referansları kaldırılan ve kış aylarındaki yavaşlamayı kısmen geçici faktörlere bağlayan Nisan toplantısına ait olduğu için ve de Mayıs ayında FED toplantısı olmadığı için bize göre oldukça önemliydi. Tutanaklar yine ustaca bir sözlü yönlendirme ile Haziran’ın gözardı edilmediğini ancak Haziran’da faiz artırımının olası olmadığını ortaya koyarken 1Ç sonrası toparlanmanın devamını bekleyerek piyasanın beklediği ölçüde güvercin gelmedi denebilir ancak şahin bir tonlama da yok, bu nedenle daha belirleyici etkiler için yarınki ABD enflasyon verisi ile FED Başkanı Yellen’ın konuşmasını görmek gerekecek.

Bugüne baktığımızda ise  Avrupa ve özellikle ABD’de öncü imalat PMI verilerini, ek olarak ABD’de işsizlik başvuruları, 2.el konut satışları ve öncü göstergeleri izleyeceğiz. Ayrıca Riga’da başlayan AB Liderler Zirvesi’nden Yunanistan’a dair gelebilecek haber akışı da takip edilecek."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)