E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGümüş düşüşe geçti---

Gümüş düşüşe geçti

Gümüş düşüşe geçti
02 Mayıs 2014 - 13:57 borsagundem.com

Uzun bir yükseliş döneminden sonra düşüşe geçen altın, gümüş fiyatlarını da aşağı çekiyor

Altındaki düşüşle birlikte gümüş fiyatlarında da gerileme yaşanıyor.

Gümüş, mücevherden güneş paneli üreticilerine kadar endüstriden son 9 yılda rağbet göredursun kıymetli metalin fiyatı gevşiyor. Yatırımcı, endüstriyel talebi yok sayarken buna karşılık kıymetli metallerin güvenli liman olarak fiyatlanmasının hafifliyor olmasına odaklanıyor. Fiyatların gevşemesinde Merkez Bankası'nın ekonomik canlandırma tedbirleri, durağan enflasyon ve hisse senetlerindeki güçlenmenin etkisi mevcut.

Gümüş, ETF'de en fazla tutulan meta olan altının düşüşüne ayak uyduruyor. Her iki metanın fiyatı da 10 yıllık yükseliş serisinde 6 kattan fazla artış göstermişti. 

Bloomberg kıymetli metal analistleri gümüşün onsunun 3. çeyrekte 2010 yılından bu yana en düşük seviye olan 18.80 dolar olacağını öngörürken altının ise yüzde 7.3 düşeceğini öngörüyorlar. 

Societe General Metal Araştırma Direktörü Robin Bhar konu ile ilgili "Endüstri gümüşe yön verebilir fakat yatırımcı kadar etkili olacağını sanmıyorum. Yatırımcılar gümüşte alım eğilimindeydi çünkü altın boğa piyasasındaydı. Şimdi altının ayı piyasasına geçmesiyle yatırımcıların da hevesi azaldı" yorumunu yaptı.

Altınla gümüş arasındaki korelasyon gücünü koruyor. Aralık 2008'den Haziran 2011'e kadarki dönemde, Fed'in ekonomiyi canlandırmak adına faiz oranlarında rekor kesintiye gitmesi ve finansal sisteme 2 trilyon dolar aktarmasıyla birlikte, hem altın hem de gümüş tüm zamanların en yüksek seviyelerini gördüler. Bu dönemde gümüşte üç kat fiyat artışı yaşanırken, altın fiyatları yüzde 70 oranında arttı. Geçen yıl, ekonomik büyümeye dair işaretler ile altın yüzde 28 gümüş ise yüzde 36 düşüş gösterdi. Bu düşüş oranları her iki kıymetli metalde de 1981'den bu yana en büyük değer kaybına işaret ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)