E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGözler TCMB'nin faiz kararına çevrildi---

Gözler TCMB'nin faiz kararına çevrildi

Gözler TCMB'nin faiz kararına çevrildi
21 Eylül 2023 - 00:53 borsagundem.com

Yönetim değişikliğinin ardından bugün dördüncü faiz kararını açıklayacak Merkez Bankası'nın sıkılaşma politikasına devam etmesi ve faizleri yüzde 30'a çıkarması bekleniyor.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında bugün toplanacak.

Saat 14.00'te faiz kararı açıklanacak. Beklentiler ve verilen mesajlar; sıkılaşmanın devam edeceği yönünde. Banka, son 3 toplantıda faiz oranını 16,5 puan artırdı.

Kredilerde büyüme oranı düşürüldü

Banka politika sadeleşmesine de başladı. Bu süreçte seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları açıklandı. Tüketici ve taşıt kredilerinde büyüme oranları düşürüldü. İkinci konut alımına da kredi kısıtı getirildi.

KKM'den çıkışlar hızlandı

Kur korumalı mevduattan çıkışı destekleyen kararlar alınırken, TL mevduata geçiş hızlandı. Üretim, yatırım ve ihracat kredilerine ise destekler peş peşe açıklandı.

Banka en büyük sürprizi ise geçen ay yaptı. Politika faizinde 7,5 puanlık tarihi artırıma gitti. Böylece son 3 toplantıda faizler 16,6 puan arttı. Politika faizi yüzde 25'e çıktı. Yarın atılacak adım ise merak konusu. Bankanın, faiz artırım boyutunun yanı sıra karar metninde vereceği mesajlar da yakından izlenecek.

"Politika faizinde 500 baz puan artış bekleniyor"

Konuya ilişkin TRT Haber'e değerlendirmelerde bulunan Ankara Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Abuzer Pınar, şunları kaydetti;

Ne yapılmaya çalışılıyor, yurt içi talebi kontrol altına alalım ama bu arada ihracatı destekleyici mekanizmalar çalışıyor, üreticilere işletmelere yönelik krediler kolaylaştırılıyor. Yurt içi talep kontrol altına alınırken ihracatçı sektörleri destekleme ve döviz girdisi sağlama buradaki temel amaç bu. Piyasa beklentisi perşembe günkü toplantıdan 500 baz puan yani yüzde 30'a çıkmasını bekliyorlar politika faizinin.

Mevduat tarafıyla ilgili mutlaka bazı ifadeler görebiliriz faizler arttıkça. Çünkü mevduat faizleri de artıyor ve TL daha cazip hale geliyor.

Fed Başkanı Powell: Gerekirse sıkılaşma sürecek

 

ABD borsaları Fed'in faiz kararı sonra düşüşle kapandı

 

Fed kritik faiz kararını açıkladı

 

Çin, faiz oranlarını sabit tuttu

 

TCMB’nin faiz politikası piyasadaki yönün belirleyicisi olacacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kasbiyikbutunkiliboyatan tamyobazfemi21 Eylül 2023 09:23

    Çok beklersiniz ,faiz artırımı dünya indiriyo bizi gandiriyolar faiz çıkarsa memleket düzelir diye ,yalannnnn nalannnnn ,sakkanadak ve yiğit vardi bi zamanlar baya şişman bi adam olmuş bu ikisini gecircez ekonominin başına harika olur ,faizi yüzde 4 yap acan mecburen düşecek bu arada iki sıfır atacan, bu doları ,95 sent yap acan bi gecede ve en önemlisi bi ay maaş odemecen herkes hazır rakibi altınını dolarını satsin, 2 günde memleket dünya lideri olur ,bide 15 milon devlet tarafından beslenen siginmacilar az bi 5 milyon daaa lazim ,tam harika olur huuohhuhaaasss