E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGözler enflasyon rakamlarına çevrildi---

Gözler enflasyon rakamlarına çevrildi

Gözler enflasyon rakamlarına çevrildi
01 Mart 2023 - 16:13 borsagundem.com

Şubat 2023 enflasyon rakamları yılın ikinci ayında gerçekleşen enflasyon oranı ile ilgili bilgileri gösterecek. TÜİK tarafından açıklanacak veriler aynı zamanda kira artış oranı ile memur ve emekli enflasyon farkı gibi alanlar için de yeni veri olacak.

Şubat ayı enflasyonu için geri sayım başladı. Kısa süre önce ocak ayına ilişkin verilerin açıklanmasının ardından memur ve emeklinin 2023 Ocak enflasyon farkı ortaya çıkmıştı. Şubat ayına ilişkin açıklanacak olan yeni veriler ise temmuz ayında gerçekleşecek zam için ikinci veri olacak.

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından ekonomistlerin ve ekonomi yetkililerin ilk hesaplamaları depremin toplam maliyetinin 50 milyar doları aşacağını gösteriyor, tahminler 100 milyar dolara kadar ulaşıyor. Depremin sebep olduğu üretim kaybı ve artan talep sebebiyle enflasyonun beklenenden daha geç düşmesi öngörülürken büyümede bu yıl 1-2 puan gerilemeye neden olması da genel beklenti haline geldi.

Şubat ayı enflasyon verisi 3 Mart saat 10.00'da açıklanacak.

ENFLASYON BEKLENTİSİ 

AA Finans'ın, TÜİK tarafından 3 Mart Cuma günü açıklanacak şubat ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 17 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ankete göre, ekonomistlerin şubat ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,52 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin şubat ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 1,70 ve en yüksek yüzde 5,10 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin şubat ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 3,52) göre bir önceki ay yüzde 57,68 olan yıllık enflasyonun yüzde 55,74'e gerileyeceği hesaplanıyor.

Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi yüzde 51,57 düzeyinde oluştu.

Tüketici Fiyat Endeksi, ocakta bir önceki aya göre yüzde 6,65 artış göstermişti.

Büyüme verisi ve borsada kârlar

 

Türkiye'nin 2022 dördüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandı

 

İstanbul'un enflasyonu belli oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)