E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGorbaçov: SSCB'nin dağılmasını önlemek mümkündü---

Gorbaçov: SSCB'nin dağılmasını önlemek mümkündü

Gorbaçov: SSCB'nin dağılmasını önlemek mümkündü
28 Ekim 2019 - 20:36 borsagundem.com

Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov, o dönemde SSCB'yi ayakta tutmanın mümkün olduğunu belirterek, birliğin parçalanmasını önlemek için neler yaptığını anlattı.

Sputnik'in metnine ulaştığı 'Bahiste Neler Var: Küresel Dünyanın Geleceği' adlı yeni kitabına göre Gorbaçov, SSCB'nin dağılmasının yolu bulunduğunu kaydetti.

Gorbaçov, "SSCB bünyesindeki cumhuriyetlerin siyasi egemenliğine, ekonomik bağımsızlığına, birliğin korunmasına giden yolun SSCB'yi yenilemekten, onu cumhuriyetlerin bazı yetkilerini devrettiği demokratik, gerçek ve etkili bir federasyona dönüştürmekten geçtiğine dair derin bir inanç besliyordum" dedi. 

Gorbaçov, bu yoldaki belirleyici adımın yeni 'Birlik Anlaşması' olduğunu ancak Ağustos 1991'deki darbenin anlaşmanın imzalanmasını engellediğini söyleyerek, "Ülkenin birliği için son ana dek mücadele ettim. Ancak SSCB'deki en büyük ülke olan Boris Yeltsin liderliğindeki Rusya, bölünme yoluna gitti" diye vurguladı.

Onlarca milyon kişinin bu adımın ağır sonuçlarını çok kısa süre içinde hissettiğini kaydeden Gorbaçov, "Tüm kamuoyu anketlerinde çıkan sonuçlara göre Rusların büyük bölümünün SSCB'nin dağılmasından pişmanlık duyması ve hayatlarındaki en zor dönemin 90'lar olduğunu düşünmesi kimseyi şaşırtmamalı" diye ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Inanmam...29 Ekim 2019 06:19

    Madem bu kadar seviyordun komunizmi neden hep kapitalizm usakligi yaptin. ? En son pizza hut reklamlarinda oynuyordun.!!!

  • corleone28 Ekim 2019 22:11

    gorbachov glasnost ve perestroyka yla  sovyetler birliğini   yok etti birde şansına düşük petrol fiyatları düştü birde en büyük hatası sarhoşlukla mücadele kaç votka  ve şarap fabrikasını ve bağları yok etti  çinliler gibi yapmalıydılar yavaş, yavaş reformları hayata geçirmeliydi  sonuç fiyasko kapitalizimde sosyalizme geçmek kolay çökersin zenginin malına iş tamamdır ama sosyalizimden kapitalizme geçmek zor iş tabi

  • Nihat28 Ekim 2019 22:00

    Komunizm ne baş belası bir rezalet odluğu için pençesine aldığı devletleri perişan etti.  Çin e bakın liberal ekonomiye dönmeseydi açlık tehlikesi iel karşı karşıya kalacaklardı!  Ancak yönetim sistemi olarak komunist çalışanlar da öyle çalıştıranlar ise yani Çinli patronlar da tam anlamıyla kapitalist!  Dam üstünde saksağan vur beline kazmayı. 

  • Nihat28 Ekim 2019 21:55

    Aslında sen doğrusunu yaptın!  bu geçiş çok kanlı olabilirdi sen engelledin!  Şimdi derin devlet başına bela olmasın diye böyle söylemen çok normal.

  • köfteci28 Ekim 2019 23:28

    Devlet malını paylaşımı için yüz binlerce insan öldü bugünkü oligarklar. Abramovich ve diğerleri  büyük bir savaş verdiler kendi aralarında çoğu öldü. Hayatta kalanlar şimdi sefasını sürüyor.

  • cello28 Ekim 2019 21:07

    Tarihin akışını tutamazsın... Gorbaçov'un gücü yetersiz kaldı ve olan oldu.