E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakGoldman Sachs: Ticari gayrimenkul sektörü bir tehdit değil---

Goldman Sachs: Ticari gayrimenkul sektörü bir tehdit değil

Goldman Sachs: Ticari gayrimenkul sektörü bir tehdit değil
10 Nisan 2023 - 18:04 borsagundem.com

Ticari gayrimenkuller, çoğu Wall Street uzmanını kaygılandırıyor. Ancak Goldman Sachs aynı görüşte değil.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Özellikle bankacılık kriziyle başlayan süreç, birçok Wall Street uzmanının ticari gayrimenkullerde kalıcı bir sorun yaratacağını ve bunun da bir finans krizini tetikleyeceğini düşünmesine neden oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ticari gayrimenkullerle ilgili farklı öngörülere sahip Wall Street uzmanları da bulunuyor. Bunların başında ise Goldman Sachs stratejistleri geliyor.

Finansal bir krizi tetikleme ihtimali çok düşük

Insider’dan George Glover’ın haberine göre, Wall Street'in çoğu ticari gayrimenkul konusunda paniğe kapılıyor. Ancak Goldman Sachs bunun bir finans krizini tetikleme ihtimalinin çok düşük olduğunu söylüyor.

ABD'de bölgesel bankacılık sektörü etrafında oluşan panik havasının azalmaya başladığı şu günlerde her yatırımcının ağzında iki kelime var gibi görünüyor: Ticari gayrimenkul.

Bill Ackman ve Elon Musk'tan Bank of America ve JPMorgan'a kadar uzanan birçok büyük isim, sorunlu kabul edilen sektörün ABD finansal sisteminde bir sonraki çatlakların ortaya çıkacağı yer olacağını tahmin ediyor. Ancak Goldman Sachs bu öngörüye karşı çıkıyor.

Stratejistler Lotfi Karoui ve Vinay Viswanathan, yatırımcılarıyla paylaştıkları bir araştırma notunda, “Finansal istikrar için tehdit oluşturacak büyük kaldıraçlı kayıplar ve yetersiz sermayeli bilançolardan oluşan bir kısır döngü riski hala sınırlı” diyor.

Goldman Sachs'ın görüşü, Bank of America'dan Michael Hartnett gibi analistlerin görüşüyle çelişiyor. Hartnett, yatırımcılarıyla paylaştığı araştırma notunda, ticari gayrimenkulün muhtemelen kredi verme standartlarını daha da sıkılaştıracağını söylüyor.

Hartnett, ticari emlak kredilerinin geçmişe göre çok daha yüksek faiz oranlarıyla yeniden finanse edilmesi dalgasının sektörde bir kredi sıkışıklığına yol açabileceğine, hisse senetlerinin hızla yükselmesine ve ekonominin durgunluğa girmesine yol açabileceğine inanıyor.

Silicon Valley Bank ve Signature Bank'in geçen ayki çöküşü, ticari gayrimenkuldeki kargaşayı daha da alevlendirme ihtimali taşıyor çünkü bilançolarını küçültmek isteyen kararsız borç verenlerin mülk sahiplerine finansman sağlama konusunda daha az istekli olacağı tahmin ediliyor.

Ofis sektöründe sorunlar büyüyor

Karoui ve Viswanathan da diğer stratejistlerin de endişelerini dile getirdiği bir alan olan ofis sektöründe büyük sorunlar olacağını tahmin ederken dairelerin, üretim tesislerinin, depoların ve diğer ticari gayrimenkul türlerinin daha iyi sermayelendirildiğini ve bu alanlarda şiddetli bir sorun olmayacağını düşünüyor.

Goldman Sachs stratejistleri, “Ofis kredisi temerrütlerinin önemli ölçüde artmasını bekliyoruz ancak diğer ticari gayrimenkul alt sektörlerindeki görece daha sağlıklı temeller göz önüne alındığında bunun sistemik riske yol açmasının pek olası olmadığını düşünüyoruz” diyor.

Karoui ve Viswanathan, “Daire ve endüstriyel mülkler gibi diğer ticari gayrimenkul alt sektörlerinin yanı sıra kredi piyasalarının diğer bölümlerindeki daha sağlıklı temeller göz önüne alındığında kargaşanın büyük olasılıkla ofis kredisi temerrütleriyle sınırlı kalacağını öngörüyoruz” şeklinde görüş bildiriyor.

Ticari gayrimenkul fonları alarm mı veriyor?

 

JPMorgan: Bir sonraki krizin adresi ticari gayrimenkuller

 

ABD'de yeni mortgage riski: Ticari gayrimenkuller

 

Morgan Stanley: Olası gayrimenkul krizi 2008’i mumla aratacak

 

Leon Cooperman: Emlak piyasası resesyon alarmı veriyor

 

2008 Krizi’ni kâhininden küresel emlak balonu uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)