E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman Sachs: Tek yapmanız gereken borsada kalmak---

Goldman Sachs: Tek yapmanız gereken borsada kalmak

Goldman Sachs: Tek yapmanız gereken borsada kalmak
16 Kasım 2023 - 14:00 borsagundem.com

Wall Street devlerinden Goldman Sachs 2024 yılı için piyasa öngörülerini paylaştı. Baş stratejist David Kostin önderliğinde oluşturulan strateji raporu yatırımcıların gelecek yıl borsalardan %5’lik mütevazı bir getiri elde edebileceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de beklentilerin altında gelen ekim ayı enflasyon verilerinin ardından Wall Street devlerinin borsalara bakışı da değişti. MarketWatch’un haberine göre, Goldman Sachs ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti David Kostin müşterilerine ‘yapmaları gereken tek şeyin yatırımda kalmak’ olduğunu yazdı.

Kostin’in raporundan da anlaşılacağı üzere, baş stratejist ve ekibi ABD borsalarının gösterge endeksi olan S&P 500’ün 2024’te yükselmeye devam edeceğini öngörüyor. Goldman analistleri endeksin gelecek yıl sonunda 4.700 puan civarına ulaşabileceğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Goldman analistlerinin beklentileri karşılık bulursa S&P 500 Endeksi bugünkü puan seviyesine göre %5 yükselecek. Endeks 2023’ün başından bu yana %17,1 yükseldi. Fakat borsalardaki güçlü performans endeksteki bir avuç en değerli hissenin kaydettiği olağanüstü yükselişler sayesinde gerçekleşebildi.

Yüzde 5’lik yükseliş yeterli mi?

ABD borsalarında görülebilecek %5’lik bir yükseliş şüphesiz yatırımcı portföyleri için olumlu bir gelişme. Ancak bu oranlar aynı zamanda gelecek yıl seçim sürecine girecek ABD’de tarihsel olarak ortalama borsa kazançlarının zayıf olacağı anlamına geliyor. Goldman analistlerine göre Amerikalıların başkanlık için oy kullanmak amacıyla sandık başına gittiği yıllarda endeks genellikle %8 civarında yükseliyor.

Dev yatırım bankası hisse senetleri için beklentilerini ABD ekonomisi resesyondan kaçınırken ‘yumuşak bir iniş’ gerçekleştireceği öngörüleri gibi birkaç faktöre dayandırıyor. Goldman 2024’te ABD ekonomisine %2,1’lik bir büyüme bekliyor. Bu oran Wall Street çevrelerindeki genel büyüme beklentisinden daha yüksek. ABD Merkez Bankası (FED) da eylül ayı yayınladığı son projeksiyonlarında Amerikan ekonomisinin yalnızca %1,5 büyüyeceğini öngörmüştü.

Goldman S&P 500 Endeksi’ndeki fiyat bilanço oranlarının 19 kat seviyesinde işlem görmesini bekliyor. Söz konusu oran Goldman’a göre hisse senetlerinin tarihsel olarak adil değeriyle aynı doğrultuda işlem göreceği anlamını taşıyor. Goldman Amerikan hisse senetleri fiyatlarının 2023’te yükselmesinin 2024’te kabaca bilanço artışlarıyla paralel olarak artacağını tahmin ediyor.

Wall Street devi Amerikan ekonomisinde bir resesyon yaşanmadığı sürece FED’in gelecek yılın sonlarına kadar faiz oranlarını düşürmeyeceğini belirtiyor.

Kostin konuyla ilgili açıklamasında, “FED’in faiz artırım döngüsünü tamamlamasını ve ABD Hazinesi getirilerinin zirve yapmasını bekliyoruz. Bununla birlikte, sağlam ekonomik büyüme, FED’in 2024'ün 4. çeyreğine kadar beklemede kalacağı anlamına geliyor ve piyasa 2. çeyrekte başlayacak faiz indirimlerini fiyatlıyor” dedi.

Dolayısıyla, borsalarda güncel olarak elde edilen getirilerin çoğu muhtemelen gelecek yılın ilerleyen zamanlarına kadar görülemeyebilir.

Yatırımcılar 2024’te nelere dikkat etmeli?

Goldman analistleri endeks fonlarının ötesinde çeşitlendirme yapmak isteyen yatırımcılar için birkaç seçeneğe dikkat çekti. Analistlere göre S&P 500’de 2023’ün en büyük kazananları olan ve ‘muhteşem yedili’ olarak adlandırılan dev sermayeli teknoloji hisseleri 2024’te de üstün performans göstermeyi sürdürecek. Ancak ucuz yatırım arayan hevesli yatırımcılarsa yıl boyunca adeta ‘dayak yiyen’ döngüsel hisse senetlerini düşünebilir.

Borsalar nadiren düz bir çizgide yükselir ve piyasaların karşı karşıya olduğu birçok risk varken gelecek yıl içinde de bolca engelle karşılaşılması mümkün. Dolayısıyla yatırımcıların ekonomik, finansal, kurumsal, politik ve jeopolitik ortamda yaşanabilecek riskleri yakından takip etmesi ve büyük düşüşler sırasında sırtlarını yaslayabilecekleri varlıklara sahip olması gerekir. Goldman analistleri yatırımcıların dikkat etmesi gereken bazı önemli gündem maddelerine dikkat çekti:

Goldman Sachs ABD ekonomisinde önümüzdeki yıl için resesyon olasılığının sadece %15 olduğunu ancak resesyon korkusunun yatırımcıları rahatsız edeceğini belirtiyor.

Ticari gayrimenkul piyasasının durumu gelecek yıl bazı bölgesel bankaları tehdit altına alabilir. Teminat değerini kredi tutarının altında tutan mortgage kredilerine sahip birçok bölgesel banka bulunuyor. 3. çeyrek itibariyle, ABD bankaları 2,8 trilyon dolarlık ticari gayrimenkul kredisine sahipti ve toplam kredilerin %64'ü (1,8 trilyon dolar) 100 milyar dolardan az varlığa sahip bankalar tarafından tutuldu. 2024'te 500 milyar dolardan fazla ticari gayrimenkul kredisinin vadesi dolacak.

Kurumsal şirketler cephesindeki en önemli soru işareti 1. çeyrekte sonucu açıklanacak ve Google’a yönelik antitröst davası. S&P 500 Endeksi’nin %29’unu oluşturan büyük teknoloji firmaları hem ABD’de hem de Avrupa Birliği’nde birçok antitröst davasında yer alıyor.

ABD başkanlık seçimlerine sadece 51 hafta kaldı. Tahminler başkanlık yarışının Biden-Trump rekabetinin bir rövanşı olacağına işaret ediyor. Son anketlerse başkan adayları arasında sıkı bir yarış yaşanacağını gösteriyor.

Jeopolitik perspektifte ise İsrail-Hamas savaşı, Rusya-Ukrayna savaşı ve ABD-Çin ticaret savaşı finansal piyasaları tehdit altına alabilecek ciddi riskler olarak öne çıkıyor.

FED ne yapacak?

Goldman'ın 2024 projeksiyonuna ilişkin en dikkat çekici unsurlarından biri, bankanın faiz oranlarına ilişkin beklentileridir. Wall Street ekonomistleri arasında FED’in gelecek yıl faiz oranlarını düşürmek için ne kadar hızlı hareket edeceği konusunda bir anlaşmazlık var.

FED’in son bir buçuk yılda politika faizlerini 1980'lerden bu yana en hızlı şekilde artırmasının ardından, UBS ve Morgan Stanley ekonomistleri gelecek yıl için sert faiz indirimleri bekliyor. Goldman ise Amerikan merkez bankasının faizleri daha yavaş düşürmesini bekliyor.

Bankanın görüşleri ayrıca, CME Group'un FedWatch göstergesi tarafından toplanan vadeli piyasalar yatırımcılarının beklentileriyle de çelişiyor.

Goldman ekibi, "Ekonomistlerimiz, Temmuz 2023'ün bu sıkılaştırma döngüsünün son faiz artırımı olduğuna ve FED faiz oranının mevcut %5,25-%5,50 seviyesinin üzerine çıkmasının pek olası olmadığına inanıyor. Ancak ekonomistlerimiz, dirençli ekonomik büyüme ortamında, FED’in çekirdek TÜFE’nin %2,5'in altına düşeceği 2024'ün dördüncü çeyreğine kadar beklemede kalacağını öngörüyor. Bu tahmin, 2024'te şu anda vadeli piyasa fiyatlamalarına yansıyan 100 baz puanlık FED faiz indirimleri beklentileriyle çelişiyor” açıklamasında bulundu.

FED’in politika faizleri güncel olarak %5,25 ile %5,5 aralığında. Bu oranlar aynı zamanda FED’in son 20 yıldır ulaştığı en yüksek politika faizi aralığını gösteriyor.

1 günlük ralliler ayı piyasası işareti olabilir

 

TÜFE verisinden sonra ÜFE'de onu destekledi

 

Goldman Sachs S&P 500 hedefini revize etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)