E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGlobalde dolar düşüyor---

Globalde dolar düşüyor

Globalde dolar düşüyor
27 Mayıs 2022 - 08:36 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Dolar endeksi 25 Nisandan bu yana neredeyse 1 ay sonra ilk kez 101,43'e kadar düştü. Dolar endeksi, geçen haftaki %1,37'lik düşüşün ardından bu hafta %1,5'lik düşüşe gidiyor. Bu, yılın başından bu yana ilk iki haftalık düşüş olacak. Euro/usd paritesi de yine 25 Nisan’dan bu yana 1.0765$ seviyesine geldi.

Ana etmen; Fed'in Mayıs toplantısının tutanakları, katılımcıların çoğunun Haziran ve Temmuz politika toplantılarında 50 baz puanlık artışın uygun olacağına inanmasının yanında birçoğunun büyük, erken faiz artışlarının yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarını değerlendirmek için duraklamaya izin vereceğini düşündüğünü göstermesi oldu. Dün açıklanan veriler, işsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısının, işgücü piyasasının sıkı kalması edeniyle geçen hafta beklenenden fazla düştüğünü gösterdi. Şirket karlarının 1Ç22’de 66,4 milyar dolar veya %2,3 oranında düştüğünü gördük ki , bu son iki yıldaki ilk gerileme. Nisan ayında açıklanan %1.4'lük düşüş hızından aşağı revize edilen ikinci GSYİH tahmininde, gayri safi yurtiçi hasılanın son çeyrekte yıllık %1,5 oranında düştüğünü gösterdi.

Fed'in agresif para politikası duruşunun ekonomiyi gelecek yıl resesyona itebileceğine dair endişeler var. Konut piyasası şimdiden yavaşlama belirtileri gösteriyor.

Bu gelişmeler sonucunda ABD enflasyon beklentileri düşürürken , hazine getirileri de birkaç yılın en yüksek seviyesinden düşerek doları daha da zayıflatmakta.

Dolara yönelimin azalması ile Asya piyasalarında da yükselişler görülmekte. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1,5, emtia ağırlıklı Avustralya hisselerindeki %1,2 , Hong Kong %2,8 , Japon Nikkei %1.0 pozitif.

Petrol fiyatlarına baktığımızda ise ; ABD ham petrolü %0,15 düşüşle varil başına 113,92$'a, Brent ham petrolü %0,1 düşüşle varil başına 117,27$'a geriledi.

Bakır fiyatları, doların zayıflamasıyla toparlandı

 

Altın zayıflayan dolardan destek buldu

 

Petrol 5. haftayı da kazançla kapatmaya hazırlanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Otorite 27 Mayıs 2022 10:51

    Lokalde ve globalde doların ve diğer paraların ne olacağının iznini onayını ve düzeyini son noktada Reuters belirler. Lokalde seçimlere 1-2 ay kala kararı anlaşılır. 

  • Bik27 Mayıs 2022 09:02

    $ endeksi düşse bile ₺ değer kaybetmeye devam eder.