E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGlobal piyasalarda risk iştahında azalma---

Global piyasalarda risk iştahında azalma

Global piyasalarda risk iştahında azalma
05 Şubat 2015 - 09:51 borsagundem.com

Risk iştahındaki azalma, global piyasalarda etkili oluyor…

''ECB, Yunanistan devlet tahvillerini teminat olarak kabul etmeyeceğini açıkladı. Yunanistan ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) arasında mevcut borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili görüşmelerde uzlaşma sağlanamadı. Görüşme sonrası ECB’den yapılan açıklamada görüşmelerin başarılı bir şekilde sonuçlanamayacağı varsayımı ile  Yunanistan devlet tahvillerinin artık teminat olarak kabul edilmeyeceği belirtildi.
 
ECB açıklamaları sonrasında risk iştahı geriledi. EUR/USD paritesi 1.1345 seviyelerine gerilerken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi de %1,84 seviyelerinden bu sabah %1,71’e kadar gerilemiş durumda. Benzer şekilde altın da 10 $’ın üzerinde primlendi ve bu sabah 1.271 $/ons seviyelerinden işlem görüyor.
 
Döviz piyasalarında USD/JPY paritesi de Yunanistan endişeleri ve petrol fiyatlarındaki sert düşüşün risk iştahını azaltmasıyla sınırlı geriliyor; 117,2’de. Gelişmekte olan ülke para birimleri ise azalan risk iştahı ve yarın açıklanacak ABD istihdam verileri öncesi değer kaybediyorlar: Dolara karşı Brezilya reali %1,7, Güney Afrika randı %0,8 değer kaybettiler. Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Rusya rublesi ise dün %4,1 değer kaybetti; bu sabah da %1,2 değer kaybıyla işlem görüyor.
 
Petrol fiyatları volatil seyrini sürdürüyor. Cuma-Salı günleri arasında %15’e yakın değer kazanan petrol fiyatları, dün ABD stoklarının beklenenden fazla gelmesinin ardından düştü. WTI petrolü dün %8,7 gerilerken , Brent petrol ise %4,3 gerileme gösterdi; bu sabah da ~%2 düşüşle işlem görüyorlar.
 
Yurtiçinde de TL cinsi aktiflerde satış baskısı hakimdi.  Dün gösterge tahvil getirisi günlük bazda 72 baz puanlık yükseliş ile %7,82’ye kadar yükselirken, 10 yıllık tahvil getirisi de 15 baz puanlık görece daha sınırlı bir yükseliş ile %7,49 seviyelerine yükseldi.  Böylece verim eğrisindeki negatif eğim daha da belirginleşmiş oldu. 
 
BIST-100 endeksi de günlük bazda %3,9 gerileyen bankacılık endeksi öncülüğünde %1,8 oranında düşüş gösterdi ve günü 86.000 puanın altında tamamladı. Gün içinde 2.40’ın altına gerilemiş olan $/TL ise kapanışa doğru 2,43 seviyelerine yükselmesinin arından gerileyen global risk iştahıyla bu sabah 2.4683 ile tarihi yüksek seviyesini test etti, halen 2,46 üzerinde seyrediyor.
 
Yurtdışı hisse senedi piyasalarında da Yunanistan etkisi görülüyor. Güne pozitif başlayan ABD borsaları Yunanistan haberleri sonrası günü kayıpla kapadılar: S&P500 -%0,4. Asya borsaları bu sabah satıcılı: Japonya’nın Nikkei 225 endeksi %1’e yakın ekside iken, Çin’in Şangay endeksi Çin’den gelen genişleyici adıma rağmen %0,5 ekside. Dün pozitif bir seyir izleyen Avrupa borsalarının bugün satıcılı açılması bekleniyor.
 
Çin Merkez Bankası (PBOC) zorunlu karşılıklarda indirime gitti. Çin yavaşlayan ekonomiyi desteklemek ve dezenflasyon süreciyle mücadele etmek amacıyla adına, bankaların daha fazla kredi verebilmesinin önünü açmak için, zorunlu karşılıklarda 50 baz puan indirime gitti. Bu indirim, son 2,5 yılda sistemin tamamına uygulanan ilk indirim oldu. Bu karar, Çin de büyüme endişelerinin de arttığına işaret etti. PBOC ayrıca Kobi kredisi veren bankalar için  ek 50 baz puan indirim yaptı. Çin’den gelen bu genişleyici adım, diğer Asya ülkeleri üzerinde gevşek para politikasına gitme baskısını artırdı.''

AKBANK EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)