E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGlobal eğilim negatif anlamda bir adım öne çıktı---

Global eğilim negatif anlamda bir adım öne çıktı

Global eğilim negatif anlamda bir adım öne çıktı
18 Haziran 2021 - 08:41 borsagundem.com

Deniz Yatırım: TCMB’nin PPK notunda “…para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir” ifadelerine yer vermesi negatif eğilimi dengelemekte yeterli olamadı.

Kısa vade öngörülebilirliğin azaldığı ve ortamdaki sisin arttığı fiyatlamalarda bir kez daha bilinen ezberlere geri dönüşün oldukça kısa bir zaman aralığında gerçekleştiği işlemlere tanıklık ediyoruz.

Amerikan doları böylesi zamanlarda listenin ilk sırasında yer alan üye olarak belirirken, 17/6 işlemlerinin bir diğer detayı da ABD tahvil piyasasında takip edilen uzun vadeli kağıtlara olan giriş eğilimiydi.

Söz konusu yaklaşımı farklı birçok neden üzerinden tartışmak mümkün.
Kısa vadeli faizlerin enflasyon kaygıları nedeniyle yükselişinden, reflasyon temasının aldığı –şimdilik- hasar ve kurum pozisyonlarını düzeltmek için tercih edilen pozisyonlanmaya dek kritik detaylar üzerinden konu ele alınabilir. Ancak, ‘taktiksel eğilim’ merkezli olması nedeniyle bu kez Amerikan doları üzerindeki stresi düşürmekte başarılı olmaması normal karşılanmalı. Bir süre daha pozisyonlardaki konsolidasyon isteğinin devam etmesini ve dengelenmenin başlamasını beklediğimizi belirtmek isteriz. Küreselde olduğu üzere yerelde de varlıklar baskı altında kalırken, aşılamada 1.5 milyon gibi oldukça yüksek bir eşik rakamının aşılması ve Fransa’nın Türkiye’den olan ziyaretlerdeki karantina uygulamasını kaldırması gibi iki önemli başlığın maalesef pozitif yönde fiyatlanamadığı bir gün geride kaldı.

Global eğilimin negatif anlamda bir adım öne çıktığı görülürken, TCMB’nin PPK notunda “…para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir” ifadelerine yer vermesi negatif eğilimi dengelemekte yeterli olamadı.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-1.88 ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %1.2 düşüşle 1414 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +4bp ile %18.08 olurken, ülke risk primi %0.5 geriledi ve 387bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları karışık performanslara işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.15, FTSE 100 %-0.44, DAX %0.11 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %-0.87 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla satış baskısının arttığı ve genele yayıldığı görüldü. Dow Jones %-0.62, S&P 500 %-0.04 ve Nasdaq %0.87 ile günü tamamlarken Bovespa %-0.93, Merval ise %-1.68 oldu.

Asya’da haftanın son işlemleri karışık seyrediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %-0.08, Hang Seng %0.60, CSI 300 %-0.38 ve KOSPI %0.12 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4562 ile sınırlı yuan yükselişine işaret ediyor."

Günün önemli şirket haberleri 18/06/2021

 

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)