E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGeri alım fonlarının ne kadarı borsaya girdi---

Geri alım fonlarının ne kadarı borsaya girdi

Geri alım fonlarının ne kadarı borsaya girdi
18 Şubat 2023 - 08:34 borsagundem.com

Borsa İstanbul’da perşembe akşamı alınan tedbirler arasında şirketlerin hisse geri alımına yönelik yapılan teşvikler vardı. Açıklanan geri alım fonlarının henüz binde 5’i borsaya girdi.

Deprem sonrasında Borsa İstanbul 16 Şubat’ta yeniden işleme açılırken, borsa açılmadan bir gün önce alınan tedbirler tek tek açıklandı. Alınan tedbirler arasında yatırımcıları en çok umutlandıran şirketlerin hisse geri alım programlarıydı.ilk günün geç saatlerinde ve ikinci günde katılımın artmasıyla şimdiye kadar yeni bir geri alım programı açıklayan veya eski alım programlarında belirledikleri fon miktarını artıran şirket sayısı 64’e, açıkladıkları hisse geri alım fon büyüklüğü ise 24 milyar 449 milyon 875 bin TL’ye ulaştı. Geri alım fonlarının ne kadarı borsaya girdiği ise herkes tarafından merak konusu oldu. İşte Barış Erkaya'nın Ekonomim'deki konuyla ilgili haberi şöyle:

Borsa İstanbul’un deprem sonrası iki gün boyunca açık kalmasıyla oluşan kayıpları sınırlamak için alınan önlemlerin bazıları sonuç verirken bazılarının ise henüz çok da bir yansımasının olmadığını gördük. Örnek vermek gerekirse, katkı paylarının yönetildiği emeklilik fonlarında daha ilk iki günde Hisse portföylerinde yansımaları görmeye başladık. Hatta bazı fonlarda yüzde 14’lük hisse payı asgari alt sınır olan yüzde 30’u bile aşarken bazı fonların bu konuda henüz acele etmediği dikkat çekti. Elbette bu fonların en azından 10 günlük uyum süresi içerisinde ilk gün tavan çeken hisse senetlerinden pozisyon almak yerine piyasanın biraz sakinleşmesini beklemiş olması da olası, ki ikinci günde bu fırsat ortaya çıkmış oldu. Ya da ilk gün tavan çeken hisselerde alım fırsatı bulamayıp sadece ikinci işlem gününü değerlendirmiş olmaları da diğer bir olasılık. Fakat öyle ya da böyle Borsa İstanbul’un yeniden işleme açıldığı 16 Şubat’ta katkı fonlarından hisse senedi piyasasına giren rakam 3.2 milyar TL’ye yakın oldu. Beklenen rakam ise en az 7.1 milyar TL’ydi. Yani ilk iki günden sonra girmesi beklenen ilave rakam en az 3.9 milyar TL daha. Yazı kaleme alınırken üçüncü işlem günü sürüyordu.

Robot önlemi etkili olamadı

Diğer bir tedbir olan algoritmaları ilk gün kimse piyasada göremedi. Bu da BISTECH üzerinden getirilen emir işlem oranının yani algoritma hızlarının üçte bire düşürülmesi ve eşik değer aşım ücretlerinin 8 katına çıkarılmasının etkili olduğu izlenimi yarattı. Buna karşılık ikinci gün, robotları tüm haşmetiyle yine piyasada gördük ve borsada Perşembe günü yüzde 1’in üzerinde değer artışı yaşansa da yükselen hisse senedi sayısı sadece 85’ti. Kalan tüm hisseler yüzde 1-10 arasında değişen oranlarda değer kaybetti.

En büyük umut hisse geri alımlarında

Aslında herkese en çok umut veren önlem, düzenleyici kurumların da üzerinde en çok durduğu belli olan şirketlerin hisse geri alım programlarıydı. İlk gün hayal kırıklığı yaratan bir katılım var gibi görünse de ilk günün geç saatlerinde ve ikinci günde katılımın artmasıyla şimdiye kadar yeni bir geri alım programı açıklayan veya eski alım programlarında belirledikleri fon miktarını artıran şirket sayısı 64’e, açıkladıkları Hisse geri alım fon büyüklüğü ise 24 milyar 449 milyon 875 bin TL’ye ulaştı. Ve ilk gün KAP’a bu geri alım programları kapsamında sınırlı sayıda alım işlemi bildirilirken ikinci gün biraz daha hızlanmaya başladı. Aslında bu hızlanma pek de borsadaki ikinci gün değer kayıplarını engelleyecek türden değil. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta şu. İlk iki günde 64 şirketin sadece 27 tanesi alım işlemlerini başlattı ve aldıkları tutar ise sadece 122 milyon 890 bin TL. Yani toplam geri alım fon büyüklüklerinin sadece binde 5’i kadar. Yani ilerleyen süreçte şirketlerden kendi hisselerine akacak daha 24 milyar 327 milyon TL’lik bir para var. Halka açık kısmın değerinin 1.4 trilyon TL olduğu bir piyasada 24 milyar TL’lik fon büyüklüğü zayıf bir rakam olarak görünse de piyasaya bir taze para girişi olarak düşünüldüğünde hafife alınacak bir rakam da değil. Bu geri alımların en azından yatırımcıları kritik piyasa koşullarında destekleme yönünde ciddi bir katkısı olacağı tartışılmaz. Bazı hisselerde ise açıklanan geri alım fon tutarının yüzde 15 ila 25’ine daha iki günlük alımlarla bile ulaşılmış durumda. Özellikle hisse geri alımlarında stopajın sıfırlanmasının da etkisiyle açıklanan bu ilk geri alım programlarının azami fon büyüklüklerinde yukarı güncellemeler de beklenebilir. Henüz 37 şirket ise henüz geri alımlarına başlamadı bile. Başlayacak alımların asıl etkisinde bundan sonra görme ihtimalimiz yüksek gibi.

Yılbaşından bu yana en çok kazandıran hisseler

 

Borsa günü yükselişle tamamladı

39 borsa şirketi geri alım yaptı

Borsada üç ana sektör öne çıkıyor

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Deli20 Şubat 2023 07:06

    Bakalım bu hafta kime girecek.perşembe merkez toplantısında tutup faiz indirilirse 🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅 tarlası olur

  • Yt19 Şubat 2023 18:51

    Bakalım bu hafta borsa ne olcak faiz kararları haftası mb fed.bakalım çok hareketlilik dalgalanma olacakmı.bilançolardada sona geliniyor önümüzde zor bi seçim var.seçim piyasası kolay olmaz hep bunu gördüm.muhalefet daha adayı bile ortada yok.hayırlısı.ytd

  • Enteresan 20 Şubat 2023 07:14

    Dedi bir bilen

  • sözün özü19 Şubat 2023 18:17

    İhlas gurubuna hiç fon girmeyeceği kesin  oğlu kasindirrrrrrrrrrr......... ÇÜNKÜ GİREN ÇIKAMAZ...... BATAKLIKTIRRRRRRRRRRRRRR........... YATIRIMCIYA YAM YAM DANSI YAPTIRIR........

  • Hakan deniz19 Şubat 2023 12:59

    Para 5 hisseye giriyor gerisi yalan

  • YUSUF KALEKAPISI19 Şubat 2023 12:47

    Ne yeni fonlar borsaya giriyor şuan devletin olaya el atması ile BEST den alım yapıyorlar.Bu alımların arkası kesilince ne olacak satışlar gelecek tabiki.Birde tüm tahtalarda hisseler satılmıyor alınmıyor bir grup ele geçirmiş bir gurup alıyor aynı gruptakiler satıyor makaraya aldıklarıda canları yanacak tabiki borsada 3 yıllar % 5000 yükselen hisseler var imiş.

  • Ehli Keyf19 Şubat 2023 12:23

    Yan tahtalarda girdi...

  • Ali kaya 19 Şubat 2023 08:01

    Ergli.isdemir tam gaz gider

  • Ytd18 Şubat 2023 16:49

    Tamam ama bu borsa düşmez anlamına gelmez.seçim var ve seçim 2.tura kalacak sandığa iki kez gidilecek bu kötü haber.seçim zamanı borsa artmaz.tabiki (Ytd)

  • Can 18 Şubat 2023 16:38

    Kamu hisseleriyle sanayiye girmişler.

  • haber18 Şubat 2023 11:48

    başarılı haber

  • ali şen18 Şubat 2023 10:32

    Ne robotmuş arkadaş, kimse dur diyemiyor.Genelde hep satım tarafında oluyorlar. :)