E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGazprom indirimi kabul etmedi---

Gazprom indirimi kabul etmedi

Gazprom indirimi kabul etmedi
02 Ocak 2014 - 04:16 borsagundem.com

Kurdaki yükseliş doğalgaz maliyetini artırırken ithalatçılar gazı BOTAŞ'a dolar ile satmak istiyor. Gazprom'dan indirim talebine de yanıt olumsuz

Geçen yılbaşında 1.78 olan dolar kuru 2.13’lere ulaştı. Hürriyet'teki habere göre, dolar kurunun yükselmesi nedeniyle uğrayacakları zararı bertaraf etmeyi hedefleyen doğalgaz ithalatçıları, BOTAŞ’ın kapısını çalarak “Dolar kuru çok yükseldi. Rusya’dan dolar ile alıp, piyasada TL ile sattığımız gazı size devredelim” önerisi sundu. doğalgaz zammının önüne geçmeye çalışan BOTAŞ ise ithalatçılara, “Gazınızı alırım ancak siz de Gazprom’dan indirim isteyin” şartı koştu. Doğalgaz ithalatçıları Gazprom’dan indirim almaya çalıştı. İndirimi koparamayınca, BOTAŞ ve ithalatçılar arasında anlaşma sağlanamadı. BOTAŞ, olası bir doğalgaz zammının önüne geçmek için hamle üstüne hamle yapıyor. Kontrat gereği Rusya’dan yaklaşık 440 dolara gaz alan BOTAŞ, yaz aylarından bu yana piyasadan daha ucuz fiyattan gaz topluyor. BOTAŞ, iç piyasada gazı ortalama 360 dolardan alabiliyor. Bu yolla piyasadaki diğer oyunculardan 1.5 milyar metreküp civarında gaz aldığı söylenen BOTAŞ’ın, bu gazı doğalgaz depolarına koyduğu kaydediliyor. BOTAŞ’ın ayrıca iç piyasadan topladığı ucuz gaz ile paçal fiyatını da bir miktar aşağı çektiği belirtiliyor.

TOPTAN SATIŞÇILAR DAYANAMIYOR

Gazın sübvanse edilmesi sonucu maliyet bazlı fiyatlandırmanın ortadan kalktığını ifade eden bir sektör temsilcisi, “Toptan satış şirketlerinin aldıkları ile sattıklarının arasında 30 dolara yakın fiyat farkı çıktı. Toptan satış şirketleri bu yükü taşıyamayacaklar” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)