E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFüze gerilimi tırmanıyor---

Füze gerilimi tırmanıyor

Füze gerilimi tırmanıyor
27 Mart 2021 - 12:33 borsagundem.com

Kuzey Kore, ABD'de yönetimin değişmesinin ardından yaptığı ilk füze denemesiyle dikkatleri tekrar üzerine çekmişti. Biden ise ilk resmi basın toplantısında Kuzey Kore'nin gerilimi tırmandırdığını ve gerekirse buna yanıt verileceğini ifade etmişti

Beyaz Saray, Kuzey Kore'nin geçen hafta sonu, kısa menzilli füze testleri gerçekleştirdiğini duyurmuş, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Japonya ve Güney Kore ziyaretlerine Pyongyang'dan yanıt gelmişti.

Beyaz Saray'da gazetecilere telekonferans yöntemi ile açıklama yapan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen ABD'li yetkililer, medyada yer alan haberleri doğrulayarak Kuzey Kore'nin birkaç kısa menzilli füze testi yaptığını tespit ettiklerini açıkladılar. Yetkililer, seyir füzesi türündeki füzelerin Kuzey Kore'yi nükleer silah programından caydırmak için alınan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Kararları kapsamındaki füzeler olmadığını ifade etti.

Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne iki adet balistik füze fırlatmasından sonra ise ABD Asya Pasifik Komutanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, ''Kuzey Kore'nin gizli silah programının, komşuları ve uluslararası kamuoyu için oluşturduğu tehdidi gözler önüne serdiği" ifade edilmişti.

ABD Başkanı Joe Biden ise Pyongyang'ın son denemesiyle ilgili olarak bunu provokasyon olarak görmediğini söylemiş ve "Her zamanki işleri" demişti.

Ancak Joe Biden göreve geldikten sonra düzenlediği ilk basın toplantısında Kuzey Kore'ye geniş yer vererek "Kuzey Kore bu testler ile 1718 sayılı BM kararını ihlal etmiştir. Bölgedeki ortak ve müttefiklerimiz ile iletişim halindeyiz. Gerilimi tırmandırmak isterlerse, uygun bir yanıt veririz. Ancak aynı zamanda diplomasiye de hazırım. Bu diplomasi ancak nükleerden arınma ile sonuçlanmalı." ifadelerini kullanmıştı.

Biden'ın bu sözlerine Kuzey Kore'den cevap gecikmedi. Pyongyang'dan yapılan son açıklama iki ülkenin zaten gergin olan ilişkilerinin ne kadar pamuk ipliğine bağlı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. ABD'nin Güney Kore ile ilişkisinden ve iki ülkenin ortak gerçekleştirdiği askeri tatbikatlardan rahatsızlığı aşikâr olan Kuzey Kore yönetimi ABD'ye oldukça sert bir tehdit mesajı yolladı.

'BAŞLARINA İYİ ŞEYLER GELMEYECEK'
Kuzey Kore, ABD Başkanı Biden'ın son yorumlarını ayıpladıklarını açıklarken ABD'nin başkanın ağzından bu şekilde 'düşüncesizce' yorumlara devam ederse 'hiç de güzel olmayan şeylerle' karşılaşacağını iddia ederek tehdit savurdu.

Kuzey Kore İşçi Partisi Komite Sekreteri Ri Pyong Chol, bugün yaptığı açıklamada Biden'ın sözlerinin Kuzey Kore'ye duyduğu, kökleri derine inen düşmanlığını yansıttığını söyledi.

Ri sözlerine 'ABD'nin bölgede ortak askeri tatbikat yürütürken Kuzey Kore'nin kendi güvenliği için hareket etmesini engellemeye çalışmasını gangster mantığı' olarak değerlendirirken 'Biz, kimsenin dikkatini çekmek ya da politikasını etkilemek için silah geliştiriyor değiliz. Eğer ABD'nin okyanuslar ötesi "savaş denemelerini" savunma adı altında gerçekleştiriliyorsa bizim de kendi güvenliğimiz için kendi anakaramızda bunları yapmamız normaldir ve hakkımızdır.' diyerek devam etti.

Japonya Başbakanı açıkladı: Kuzey Kore 2 füze fırlattı

Kuzey Kore'den Biden döneminde ilk füze denemesi

ABD'den Kuzey Kore itirafı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kürşad28 Mart 2021 17:57

    Yazının son bölümünde, kuzey Kore'nin cevabı gayet hukuki, mantıklı, yerindedir. Abd/batı ikiyüzlüdür(riyakâr) , Yunanistan'da rus s300 var, onlara tek kelime edilmedi, biz kımıldasak basıyorlar yaygarayı,bize neredeyse su içmeyi suç sayacaklar.

  • ALİ RIZA KESTANECİGİLLER28 Mart 2021 17:13

    korkmayın bir şey olmaz.bir birlerine böyle laf düellosu yapıp dururlar sonuç ta hep kazanan kasa olur.bunlar anlaşmalı döğüşler.ikiside bir birleri ile savaşamazlar.diyelimki abd k.kore yi atom bombası ile bombaladı her tarafını yok edecek değilde.k.kore de elbet bir şeyler yapacaktır.çin k.kore yeni teknolojiler vermiştir.

  • Mehmet28 Mart 2021 00:56

    Abd dünyaya mesaj veriyor. "Korkmayın. Ben burdayım. Ben olmasam bunlar dünyayı küle çevirir. Hadi sukredin bakayim".

  • TAMİZ KARTALGÖZ27 Mart 2021 23:33

    K.Kore ile abd anlaşmış durumda .abd k.kore  ortalığı alevlendirmek ve gündemi değiştirmek için k.kore ye her sene milyrlarca dolar bu tiyatrodan dolayı para ödediği düşünmekteyim.bunların hepsi numara.hiç iki nükleer silahlara sahip ülkenin hiç bir zaman savaşmayacağını düşünmekteyim.böyle bir savaşı yalnızca aptallar yapar.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ27 Mart 2021 21:23

    bu işin boku çıktı iyice.her sene aynı  senaryolar.aynı ermeni soykırım gibi.dünya yı korkutup japonya ve g.koreye silah sattıyor abd ve abd dolarının değer kayıp etmesini ve düşmesini engelliyor bu iki ülke boğanıza kadar dolara batmış durumdalar.yani abd bu iki asya ülkesini köle gibi kullanmaktadır.bir şey çıkmaz bu işten korkmayın.

  • ben ben27 Mart 2021 18:18

    Danışıklı dövüş. ABD Japonya ve Korenin parasına çökmek ve onlara silah satmak için  K. Kore ile el altından İşbirliği yapıyor

  • AHMET ÖZÜSÖZÜBİR27 Mart 2021 17:35

    bence kırın bir birinizi uykuma bile zararı yoktur.birbirinizi haritadan silin anasını satayım.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU27 Mart 2021 15:02

    K.Kore nin kayıp edecek bir şeyi yoktur.Bence asıl kayıp eden abd olacaktır.mesala bir kaç atom bombasını japonya ve k.kore ye atar ise.abd ye kredi veren ülkeler bitmiş olur ve dolar artık bir dünya parası olmaktan çıkar.