E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporFutbolu da kriz vurdu---

Futbolu da kriz vurdu

Futbolu da kriz vurdu
17 Temmuz 2013 - 07:43 borsagundem.com

Futbolda yabancı sınırlaması ve kulüplerin yaşadığı mali sıkıntı transfer harcamalarını azalttı

2013/2014 sezonu için 18 kulüp şimdiye kadar 44 milyon Euro harcama yaptı. Bu rakam geçtiğimiz yıl 117 milyon Euro’yu bulmuştu. Kulüplerin futbolcu bonservisleri için yaptığı harcamalar 2005 yılıyla aynı seviyede kaldı.
Hürriyet'in haberine göre, futbolda yabancı sınırlaması mali krizle birleşince transfer harcamaları da önemli ölçüde azaldı. Geçtiğimiz sezon 117 milyon Euro’luk transfer harcaması yapan 18 kulüp bu yıl transfere 44 milyon Euro ayırdı. Futbolcu bonservislerine yapılan harcamalar 2005-2006 sezonuyla aynı seviyede kaldı. Transfer sezonunun en hareketli olduğu haziran-temmuz döneminde kulüpler bu yıl sessiz kaldı. Sezon başında transfere en çok para harcayan kulüp Fenerbahçe olurken, Süper Lig’deki 4 kulübün kasasından hiç para çıkmadı. Kulüplerin toplam transfer gelirleri ise 17.3 milyon Euro oldu.
UEFA’YA RAĞMEN TRANSFER
UEFA’nın Avrupa Kupaları’ndan men ettiği Fenerbahçe ve Beşiktaş transfere devam etti. Sarı-lacivertli kulüp ligin en çok transfer harcaması yapan ekibi olurken, Beşiktaş’ın kasasından 6.1 milyon Euro çıktı. Kadrosundaki yabancı oyuncu sayısını azaltmaya çalışan Galatasaray ise yeni sezon öncesi transfere 6.3 milyon Euro harcadı. Transfere en çok para harcayan bir diğer kulüp ise Kasımpaşaspor oldu. Kulüp 5.6 milyon Euro değere sahip futbolcuyu kadrosuna kattı. Akhisar, Eskişehir, Bursaspor ve Karabükspor ise bonservis parasına kasasını kapattı. 4 kulüp şimdiye kadar hiç harcama yapmadı.
EN ÇOK KAZANANLAR
Geçtiğimiz yıl 50 milyon Euro’ya yakın para kazanan Süper Lig takımları, bu sezon futbolcu satışından 17.3 milyon Euro gelir elde etti. Ligin en çok kazanan kulübü Eskişehirspor oldu. Kulüp, Alper Potuk transferinden 7.2 milyon Euro’yu kasasına koydu. Gençlerbirliği ise 3 milyon Euro’luk hasılatla 2’nci sırada yer aldı. Ligin en çok kazanan 3’üncü kulübü ise Beşiktaş oldu. Siyah-beyazlı ekip kasasına şimdiye kadar 1.7 milyon Euro para koydu.
BEDELSİZ OYUNCU DÖNEMİ
Özellikle 2010 yılında yapılan yayın ihalesinden sonra transfer harcamaları artan Süper Lig kulüpleri ilk defa bu yıl giderleri kıstı. Kulüp yöneticilerinin verdiği bilgilere göre, giderlerin azalmasındaki en önemli neden yabancı sınırlaması. Bazı kulüplerin mali sıkıntı içinde olmaları da transfer harcamalarını önemli ölçüde azalttı. Bu nedenle Süper lig takımları daha çok bedelsiz transfer peşine düştü. Kulüpler özellikle altyapılarındaki oyunculara ve alt liglerdeki gençleri kadrosuna katmaya çalışıyor.
Harcamada Avrupa 9’uncusu
TÜRKİYE transfer harcamalarında Avrupa’da 9’uncu sırada yer aldı. Transfer gideri en yüksek lig Premier Lig olurken, İngiliz kulüpleri sezon öncesi 296 milyon Euro harcadı. La Liga’da bu rakam 227 milyon Euro, İtalya’da ise 215 milyon Euro’d oldu. Alman kulüpleri ise 204 milyon Euro harcama yaptı. Fransa, Rusya, Ukrayna ve Portekiz’den sonra Türkiye44 milyon Euro’luk transfer harcamasıyla 9’uncu oldu.
Hisseleri 56 milyon lira eridi
UEFA Tahkim Kurulu’nun Beşiktaş’ın “1 yıllık men” cezasını onaması ve Fenerbahçe’nin “2+1 yıllık men” cezasını 2 yıla düşürmesi üzerine gözler bu kulüplerin borsadaki hisse değerlerine çevrildi. Kararların ardından ilk piyasa gününde kulüplerin hisseleri sert düştü. Beşiktaş hisselerindeki düşüş yüzde 6,92’e kadar geldi ve hisse değerleri 1,48 liraya geriledi. Fenerbahçe hisseleri ise yüzde 4,18 düşüşle hisse değeri 27,50 TL’ye geriledi. Oluşan bu düşüşler piyasa değerlerini de etkiledi. Fenerbahçe’nin piyasa değeri 717 milyon 500 bin liradan, 687 milyon 500 bin TL’ye gerileyerek 30 milyon lira erimiş oldu. Beşiktaş’ın piyasa değeri de 381 milyon 600 bin liradan 355 milyon 200 bin liraya düştü ve Beşiktaş’ın piyasa değerinden 26 milyon 400 bin TL buhar oldu. İki kulüp toplamda 56 milyon 400 bin TL piyasa değerinden oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)