E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFundstrat: Yaklaşan kazanç sezonu, ayılara havlu attırabilir---

Fundstrat: Yaklaşan kazanç sezonu, ayılara havlu attırabilir

Fundstrat: Yaklaşan kazanç sezonu, ayılara havlu attırabilir
06 Nisan 2023 - 13:26 borsagundem.com

ABD’de hisse senedi piyasaları kırılma noktasında. Bunda kazanç sezonunun yaklaşmasının büyük etkisi bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de borsalar bir süredir belirsizliğe mahkum durumda. Yılbaşından bu yana yükselişe geçen piyasalarda yatırımcılar ayı piyasasının sona erdiğinden hala emin değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar için yıldırıcı olmaya başlayan belirsizliğin sona ermesi için ise kazanç sezonunun beklenmesi gerekiyor.

Kırılan ekonomi değil, enflasyon

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Fundstrat, yaklaşan kazanç sezonunun hisse senetleri için bir yükseliş ya da düşüş anı olacağını ve sürecin, ayıların havlu atmasına neden olabileceğini söylüyor.

Fundstrat Araştırma Başkanı Tom Lee'ye göre, yaklaşan kazanç sezonu hisse senetleri için bir yükseliş ya da düşüş anlamına gelecek. Bir süredir hisse senedi piyasalarında yükseliş öngören Lee, kazanç sezonunun ardından ayıların havlu atabileceğini öngörüyor.

Yatırımcılarıyla paylaştığı notta Lee, Fed'in geçen yılki agresif oran artışlarının ekonomide bir bozulmaya neden olduğunu söyleyen ve düşüş eğiliminde olan yatırımcıların öne sürdüğü tahine işaret ediyor.

Lee, bu hissiyatın, geçen ay yaşanan ve bazılarının resesyon olasılığını artırdığına ve bu yılın geri kalanında hisse senedi piyasaları için sorun yaratacağına inandığı Silicon Valley Bank'ın çöküşü nedeniyle güçlendiğini ifade ediyor. Ancak Lee, “Gerçekte kırılan enflasyon” diyor ve ekliyor: “Bu gerçek, ilk çeyrek için güçlü şirket kazançları durumunda daha net hale gelebilir.”

11 sektörden 7’sinde beklentiler dibe vurdu

Hisse senetlerinin Nisan ayında yılın en güçlü rallisini görebileceğini belirten Lee, “Birinci çeyrek kazanç sezonu, düşüş görünümünün ‘son aşaması' olabilir” diyor. Lee, daha önce, S&P 500'ün bu yıl en az yüzde 20 oranında artarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4.800 puanı yeniden test edeceğini tahmin etmişti.

Son altı ayda kazanç beklentilerinin düşmesi ve analistlerin yüksek enflasyonun kurumsal kazançları sürükleyebileceği konusunda uyarıda bulunmasıyla, Lee’nin yukarı yönlü tahmini Wall Street'teki pek çok kişinin görüşüne ters düşüyor. Ancak Lee, piyasadaki 11 ana sektörden yedisinde beklentilerin dibe vurmaya başladığının ve aynı zamanda enflasyon ölçümlerinin gevşemeye başladığının altını çiziyor.

Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan ve daha değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi, Şubat ayında sadece yüzde 0,3 artarak, yüzde 0,4 oranındaki beklenen artışın altında kaldı. Bu arada, konut fiyatlarını da içermeyen süper çekirdek tüketim harcamaları endeksi de Mart ayında yüzde 3,3 oranında düşerek Temmuz 2022'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

İş gücü piyasası gevşiyor

İş gücü piyasasının da yumuşamaya başladığı görülüyor. Lee, istihdam açıklarının Şubat ayında 9.9 milyona düşerek beklenen 10.5 milyon seviyesinin altına gerilediğini belirterek, bunun ekonominin Fed politikası nedeniyle daralmaya başladığının bir başka işareti olduğunu belirtiyor.

Çarşamba günü Mart ayı özel istihdam verileri, işe alımların geçen ay yavaşladığını gösteriyor. Bu, Fed tarafından bir yıllık politika sıkılaştırmasının ardından iş piyasasının yavaşladığının son işareti olarak öne çıkıyor.

Lee, Fed yetkililerinin geçen yıl yüksek fiyatları düşürmek için faiz oranlarını yüzde 1.700'ün üzerinde artırdığını ancak azalan enflasyon göstergelerinin ABD Merkez Bankası’nın ekonomi üzerindeki vidaları sıkmaya devam etmek için nedenlerini tükettiğini gösterdiğini söylüyor.

Ayı piyasası henüz sona ermedi. İşte 4 nedeni...

 

Tom Lee: Hisse senetleri yeni dip yapmazsa, ayılar pes edebilir

 

ABD'de tahvil ve hisse senedi rallisi sürecek mi?

 

Bank of America: Hisse senetlerinde alım zamanı yaklaşıyor

 

Hisse senetleri sallantıda

 

Bu gösterge hisse senetlerinde ralliye işaret ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)