E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTom Lee: Hisse senetleri yeni dip yapmazsa, ayılar pes edebilir---

Tom Lee: Hisse senetleri yeni dip yapmazsa, ayılar pes edebilir

Tom Lee: Hisse senetleri yeni dip yapmazsa, ayılar pes edebilir
30 Mart 2023 - 10:28 borsagundem.com

Bankacılık krizinin bittiğine dair yatırımcı hissiyatının, satış yanlısı yatırımcıların pes etmesine neden olabileceği düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları son günlerde oldukça dalgalı seyrediyor. Bunda, Silicon Valley Bank ile başlayan bankacılık krizinin büyük etkisi bulunuyor. Ancak bu durumun değiştiğine dair sinyaller de yok değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsalar, yatırımcıların Silicon Valley Bank’ın (SVB) iflasıyla başlayan bankacılık krizinin sona erdiğini düşündüğüne dair ilk işaretleri veriyor gözüküyor.

VIX Endeksi

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, borsalar, Silicon Valley Bank'ın bu ayın başlarındaki çöküşüyle ateşlenen ve hala sürdüğü düşünülen bankacılık krizinin sona erdiğini gösteren önemli bir sinyal verdi.

Fundstrat’tan Tom Lee, yatırımcılarıyla paylaştığı notta, Volatilite Endeksi’nin (VIX) bankacılık krizinin başlamasından bu yana ilk kez, çok önemli kabul edilen 20 seviyesinin altına düştüğünü vurguluyor. Lee, “VIX vade yapısı da normal seyrine geri döndü. Bu bankacılık krizinin yayılma riskinin normalleştiğinin ve genellikle yatırımcıların krizin en kötüsünü geride bıraktığının bir işareti olarak kabul edilmeli. Bu yapıcı ve olumlu bir sinyaldir ve kesinlikle SVB iflası sonrası yatırımcılara hakim olan genel karamsarlığın da tersi bir işarettir” diyor.

Böyle durumlarda, yakın zamanda finansal bir kriz bekleniyorsa ve fakat bu olasılık gerçekleşmezse, yatırımcılar düşüş pozisyonlarını gevşetip daha fazla yükselişe geçerken yatırımcı hissiyatındaki bu değişiklik de hisse senetlerinin yükselmesine yardımcı oluyor.

MOVE Endeksi

Lee bankacılık krizinin sona erdiğini gösteren diğer üç sinyali de sıralıyor. Ancak Lee, bu sinyallerin henüz tetiklenmediklerini fakat kısa sürede tetiklenecek şekilde ilerleme kaydettiklerini söylüyor.

Tahvil piyasasındaki oynaklığı izleyen MOVE Endeksi, ABD bankacılık krizinin ve Credit Suisse ve Deutsche Bank gibi Avrupa bankalarındaki stresin ardından 200 seviyesinin üzerine çıkmıştı. Lee, MOVE Endeksi’nin 150 seviyesinin altına düştüğünü görmek istiyor. Endeks an itibariyle 150,58 puan seviyesinde işlem görüyor.

Mevduat akışları

Lee ayrıca bölgesel banka mevduat akışlarını da izliyor ve bir kez istikrara kavuştuklarında, bunun tüketicilerin daha fazla banka hücumuna ilişkin korkularının hafiflediğini göstereceğini düşünüyor. Silicon Valley Bank’ın iflasının hemen sonrasını özetleyen en son Fed verileri de, tüketicilerin daha küçük bölgesel bankalardan yaklaşık 120 milyar dolar çektiğini ve daha büyük bankalara yaklaşık 70 milyar dolar yatırdığını gösteriyor.

Lee, “Bu çıkışlar normal karşılanabilir, ancak izlenmesi gereken kilit nokta, daha küçük bankalardan mevduat çıkışlarının yavaşlamaya ve hatta tersine dönmeye başlamasıdır. Bu da başka bir banka hücumuna ilişkin korkuların sona erdiğini gösterir” diyor.

First Republic Bank’ın istikrara kavuşması

Son olarak Lee, First Republic Bank'ın mega sermayeli bankalardan ve Fed acil durum kredilerinden sermaye akışı alırken istikrara kavuşmasını istiyor.

Hepsinin bir arada gerçekleşmesi halinde, Ekim ortasındaki düşük seviyeden bu yana geçen son altı ayda hisse senetlerinde yükseliş bekleyen Lee, bunun kalıcı şekilde gerçekleşebileceğini düşünüyor ve şöyle diyor: “Hisse senetleri bu krizden sonra yeni bir dip yapmazsa, ayılar teslim olabilir.”

JPMorgan'dan hisse senedi yorumu

 

Morgan Stanley: Aşağı yönlü risk en yüksek seviyede

 

Fundstrat: Borsalar büyük yükselişe hazırlanıyor

 

Mohamed El-Erian: Bankacılık krizi kontrol altına alınamadı

 

BlackRock: Piyasa Fed’i yanlış anlıyor, faiz oranları düşmeyecek

 

Michael Burry: Borsada fiyatları yatırımcılar belirlemeli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)