E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFundstrat: Ağustos ayında portföylerinizi tatile çıkarın---

Fundstrat: Ağustos ayında portföylerinizi tatile çıkarın

Fundstrat: Ağustos ayında portföylerinizi tatile çıkarın
01 Ağustos 2023 - 12:25 borsagundem.com

Wall Street’in en popüler boğalarından biri olarak kabul edilen Tom Lee, Ağustos ayında borsalarda düşüş bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki sürpriz ralliyi öngören nadir isimlerden Tom Lee, hisse senedi piyasalarında Ağustos ayında düşüş bekliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fundstrat'tan Tom Lee, yatırımcıların Ağustos ayında borsa düşüşüne hazırlanmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Lee, yaşanması olası geri çekilmenin muhtemelen sığ olacağını da ekliyor.

Piyasanın gergin doğası ve tarihsel veriler

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Fundstrat Global Advisors'dan Tom Lee'ye göre, borsada olası bir geri çekilmeden endişe duyan yatırımcılar, portföylerini Ağustos ayında bir tatile çıkarmayı şiddetle düşünmeli.

Piyasanın 2023'teki toparlanmasını tahmin eden bir avuç yüksek profilli Wall Street analistinden biri olan Lee, Pazartesi günü yazdığı son notta, yatırımcıların, tarihsel performans eğilimleri ve piyasanın 2023 performansının gergin doğası nedeniyle Ağustos ayında bir çekilmeye hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtiyor. Lee, iddiasını desteklemek için aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi performans verisi sunuyor.

Düşüş sinyalleri

1950'den bu yana, Ağustos ayının ortalama getirisi yalnızca yüzde 0,01 oldu ve bu, onu borsa getirileri açısından en kötü aylardan biri haline getirdi.

Aynı süreçte, Ağustos ayı ‘kazanma oranı’ sadece yüzde 55 seviyesinde gerçekleşti.

Ağustos ayında hisse senetleri düştüğünde, ortalama düşüş yüzde 3,2 seviyesindeydi. Lee, bunun S&P 500 Endeksi için kabaca 150 puanlık bir düşüş anlamına geleceğini söylüyor.

Lee’nin bir başka ilginç uyarısı daha bulunuyor. Lee, Ağustos ayında borsalardaki düşük performans, S&P 500 Endeksi sene başından Temmuz ayı sonuna kadar yüzde 15'ten fazla arttığında daha da kötüleşiyor. Bu senaryoda ortalama getiri eksi yüzde 1,4’e ve kazanma oranı da yüzde 40'a düşerken ortalama aylık düşüş oranıysa yüzde 3,5’e yükseliyor.

Olumsuz mevsimselliğe saygı duyulmalı

FactSet verilerine göre, hisse senetleri Ağustos 2020'de yüzde 7 ve Ağustos 2021'de yüzde 2,9 oranında önemli artışlar kaydetti. Ancak Ağustos 2022'de, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın yatırımcıları, merkez bankasının enflasyonla mücadelede faiz oranı artışlarını yakında durdurabileceği veya tersine çevirebileceği fikrinden vazgeçirmesiyle S&P 500 Endeksi yüzde 4,2 oranında düştüğünde piyasa alışıldık düşük Ağustos ayı performansına geri döndü.

Mevsimsel trendler göz ardı edilse bile, birçok yatırımcı, S&P 500 Endeksi'nin 2023'ün başından bu yana yaklaşık yüzde 20 oranında daha yüksek seyretmesi göz önüne alındığında, piyasanın geri çekilme için gecikmiş göründüğünü düşünüyor. Lee, paylaştığı notta, “Öyleyse, yıl ne kadar güçlüyse, Ağustos riski de o kadar kötü görünüyor. Peki bu ne anlama geliyor? Bu, Ağustos'a giren olumsuz mevsimselliğe saygı duyulması gerektiği anlamına geliyor” diyor ve ekliyor: “Ayrıca, bahsettiğim gibi, pek çok yatırımcı Ağustos ayına karşı temkinli davranıyor gibi görünüyor.”

Piyasa yapısı ‘zor’ seviyede

Bununla birlikte Lee, finansal medyanın ve birçok yatırımcının mevsimsel riski zaten işaretlediğini ve bunun da bir gerileme olasılığını azaltabileceğini savunuyor. Lee’nin paylaştığı nota göre, Ağustos ayı için piyasa düzeni ‘zor’ seviyede görünüyor ancak Fundstrat, geri çekilmeleri muhtemelen ‘sığ' olarak görüyor.

Pazartesi, Temmuz ayının son işlem seansı ve üç büyük ABD borsa ortalamasının tümü, güçlü kazançlar kaydetme yolunda ilerledi. S&P 500 ve Nasdaq Composite, art arda beşinci aydır yükselişte ve ABD hisse senedi piyasaları için bu yükseliş trendi, S&P 500’ün art arda yedinci ayda yükseldiği Ağustos 2021'den beri en uzun seri olma özelliği taşıyor.

S&P 500 Endeksi, Temmuz ayında yüzde 3,1 oranında arttı. Bu arada, Nasdaq Composite de aylık yaklaşık yüzde 4,1'lik bir kazanç sağladı. Dow Jones ise, Temmuz ayında, geçen hafta sona eren 13 günlük tarihi galibiyet serisinin de katkısıyla yüzde 3,2 oranında bir artış kaydetti.

Tom Lee öngörülerinde nasıl haklı çıktı?

 

Tom Lee: 2023 rallisinin tek sebebi yapay zeka olmayacak

 

Morgan Stanley: Borsa rallisi 2019 yılını anımsatıyor

 

Ağustos ayı borsalar için en iyi ay mı en kötü ay mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)