E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFOMC beklentisi ve TL varlıklara etkisi---

FOMC beklentisi ve TL varlıklara etkisi

FOMC beklentisi ve TL varlıklara etkisi
18 Mart 2015 - 13:01 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2 günlük toplantı sonuçları bu akşam TSİ 20:00'de açıklanacak

FOMC toplantı tutanakları piyasalar tarafından merakla beklenirken TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte tarafından hazırlanan analiz bülteninde, tutanaklarda yer alan içeriklerin TL varlılara etkisi değerlendirildi.

Değerlendirmede şu görüşlere yer verildi:
   
"ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2 günlük toplantı sonuçları bu akşam TSİ 20:00'de açıklanacak ve Başkan Yellen'in hem sunum hem soru-cevap içeren toplantısı TSİ 20:30'da başlayacak.  
   
Bu akşam Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) metninden ''sabırlı'' ifadesinin çıkarılacağını ve şu anda Fed funds vadelilerde %51.1 fiyatlanan Haziran faiz artırımı beklentisinin önünün açılacağını tahmin ediyoruz.   Nisan ayında FOMC toplantısının olmadığını da hatırlatalım. Yani ''sabırlı'' ifadesinin çıkarılması piyasaları en az 3 ay önceden faiz artışına hazırlama olarak gördüğümüz bir hareket olacaktır.
   
İlk görüşte ''ABD doları al / GOÜ para birimi ve hisse senedi sat''a yönelik bir hareket olacağını düşünsekte Başkan Yellen'in konuşmasının ''güvercin'' açıklamalar ve ABD ekonomisi bazında dengeli yorumlarla süsleneceğin beklediğimizden GOÜ'de satış baskısı beklemiyoruz. 
   
6 ana konuda Başkan Yellen'den dengeli ve ''güvercin'' tarafa kayan açıklamalar bekliyoruz:
    1)    ABD dolarının güçlü seyrine vurgu yapılmasını bekliyoruz. Şöyle yorumluyoruz: ABD dolarının güçlü seyri büyüme tarafında ileride sorun yaratabilir = Fed aslında bu kadar güçlü dolar istemiyor 
    2)    Uluslararası tarafta Avrupa ve Çin'in büyüme tarafındaki problemlerine dikkat çekilmesini bekliyoruz 
    3)    Son bir aydır ABD makro verilerinin beklentilerin altında gerçekleştiğini görüyoruz : Çoğu ABD ekonomisti son 20 yılın en sert kış koşulları nedeniyle konut satışları, tüketici harcamaları gibi rakamlarda rahatsızlık olduğunu bizlere anlatıyorlar. Ancak Başkan Yellen'in konuşmasında ABD ekonomisinin son bir ayda kötüleşen makro verilerini bir anda unutup, her şeyi ''güllük gülistanlık'' anlatamayacağını düşünmekteyiz 
    4)    ABD'de istihdam piyasasında yaratılan işlerin çoğunun hala düşük maaşlı (önemli bir bölümü asgari ücretli) servis sektörlerinde yaratılıyor olması ve yüksek maaşlı işgücünün yaratılan yeni istihdamda düşük bir yüzde ile yer alıyor olması bazı FOMC üyelerinin %5.5'a düşen işsizlik oranına rağmen rahatsız etmektedir 
    5)    Çekirdek enflasyondaki düşük seyir 
    6)    ''sabırlı'' ifadesi kaldırılsa bile makro veriler bazında bir faiz artırım süreci yaşanacağı:  FOMC üyelerinin bir anda faiz artırımlarına başlamaya karar verip, her ay aynı hızda (mesela 25 baz puan) faiz artırmayabilecekleri ve makro veriler doğrultusunda hareket edecekleri mesajının Başkan Yellen tarafından verileceğin, düşünmekteyiz.
   
Piyasa oyuncularının faiz artırımları hemen başlayacak ve her ay devam edecek fiyatlaması içine gireceklerini düşünmüyoruz. 10 yıllık ABD tahvil faizlerinin seyri de piyasada ''şahin'' bir FOMC ve Yellen fiyatlaması içinde değil : Son 8 işlem gününde, 10 yıllık ABD tahvili 21 baz puan rali ediyor (2.24% ? 2.03%) 
   
Türk lirası varlıklar açısından kısa vadede ana belirleyici olacağını düşündüğümüz FOMC metni ve Başkan Yellen açıklamalarının oyun değiştirici bir etkisi olacağını tahmin etmiyoruz. Örneğin, 22 Mayıs 2013 Bernanke Kongre konuşması, Gezi olayları, 17-25 Aralık süreci, TCMB'ye karşı Ocak 2015'in 3. Haftasında başlayan politik söylemler gibi gelişmeler Türk lirası varlıklar açısından oyun değiştirici nitelikteydi. 
   
Fed'in Haziran 2015 ya da Eylül 2015 ya da 2016 senesinin ilk çeyreğinde faiz artırım sürecinin başlamasının bu nitelikte bir gelişme olmasını beklemiyoruz. Neredeyse 2 senedir Fed'in faiz artırım sürecinin başlayacağı piyasaların gündeminde....
   
Fed'in faiz artırım sürecinde ne kadar hızlı, ya da ne kadar yavaş / temkinli davranacağının Türk lirası varlıklar (ve büyük ihtimalle Çin dışında tüm GOÜ) açısından oyun değiştirici nitelikteki gelişme olacağını tahmin ediyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)