E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFiyatlamalar tam olarak oturana dek yeni pozisyon açılmamalı---

Fiyatlamalar tam olarak oturana dek yeni pozisyon açılmamalı

Fiyatlamalar tam olarak oturana dek yeni pozisyon açılmamalı
24 Mart 2021 - 08:58 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Yerel varlıklardaki satış baskısının lirada Pazartesi gününe kıyasla oldukça dengeli bir seyir gösterdiği, borçlanma senetlerinde faizlerin yükseliş eğiliminin korunduğu ve hisse senetlerinde ise sektör ayrışmalarının dip fiyatlardan gelen alım talepleri ile belirginleştiği bir gün geride kaldı. BIST 100 endeksinde gerçekleşen işlem hacmi 22 Mart’ta 16.7 milyar lira olurken, Salı günü ise kredili pozisyonların kapatılması ve taban fiyatlardan oluşan yatırımcı eğilimi paralelinde 41.6 milyar liraya yükseldi. Böylece 5 Ocak 2021’deki 42.3 milyar liralık hacim düzeyinden bu yana en yüksek seviye takip edilmiş oldu. Bir süre daha yerel varlıklarda denge arayışının süreceğini düşünüyoruz. Ayrıca, görünen o ki 2020’de hakim konumda olan sektör spesifik ayrışmaların daha fazla belirginleştiği yeni bir süreç içerisine de girmiş olabiliriz. Bugün gerçekleştirilecek olan AK Parti Kongresi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği mesajlar ve hafta içerisinde açıklanacağı şeklinde kulis haberlerinin yerel medyada yer aldığı olası kabine değişikliğinin yakından takip edilmesi durumunda bir değişiklik beklemiyoruz. Öte yandan globaldeki fiyatlama yaklaşımları ise riskli varlıklardan çıkış ve Amerikan dolarına yönelik talebin artması şeklinde oluyor. Talebin gelecek dönem içerisinde son 2 ayda fiyatlanan iyimserlik ölçeğinde oluşmayacağı düşünülen petrol kontratlarında Ocak ayından bu yana ilk kez kısa vadeli fiyatlar uzun vadenin gerisine düşerken (Contango), API’nin açıkladığı +2.93 milyon varillik stok rakamının da etkili olduğunu belirtmek gerekiyor. DXY’nin yukarı yönde 92.70/80 seviyeleri üzerinde kapanış gerçekleştirmesi durumunda ise EMFX grubundaki yabancı çıkışının ivmelendiği farklı bir tablo oluşabilir. Bugün Avrupa’da açıklanacak olan Mart ayı PMI verileri gerek bölgenin son durumunu anlamak açısından gerekse EUR’daki sıkışmanın seyri açısından kritik önemde bulunuyor. ABD Hazinesi’nin 5y vadede çıkacağı 61 milyar dolarlık tahvil ihracı yatırımcı talebini ölçmek adına yakından izlenecek.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-1.66 ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-0.13 ile 1377 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faiz %18.98’e yükselirken, ülke risk primi kapanışı ise 468bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıpları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %-0.18, FTSE 100 %-0.40, DAX %0.03 ve Rusya (RTS, USD) grubu %-2.18 ile günü tamamladı. Ortalama işlem hacimleri ise son 5 güne kıyasla %40’lara varan düşüşler gösterdi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından devralınan satıcılı seyrin ivmelenerek devam ettiği görüldü. Majör ABD endekslerinde kayıplar %1’e yaklaşırken, Nasdaq %-1.12 ile bir adım öne çıktı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %-1.49, Merval ise %-1.16 ile takip edildi.

Asya seansında satıcılı seyir yeni günde öne çıkıyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %-1.77, Hang Seng %-2.08, CSI 300 %-1.50 ve KOSPI %-0.37 ile takip edilmekte. USDCNH offshoreda 6.5243 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.

Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklarda son gelişmeler ışığında kısa vadede dalgalanma,
devam eden süreçte ise dengelenme olmasını bekliyoruz. Fiyatlamalar tam olarak oturana dek kısa
vadeli düşünen yatırımcılar açısından yeni pozisyon açılmamasını, kaldıraçlı pozisyonların
azaltılmasını ve hatta kapatılmasını öneriyoruz. BIST 100 endeksinde haftalık kapanış açısından 1407
puan seviyesi, günlükte ise 1345/42 puan civarı yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 7.75 destek, 8.00 direnç olarak takip edilebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam
ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta.

EUR negatif yaklaşım ilk çeyrek işlemleri tamamlanana dek devam edebilir. Bu durumda 1.16-1.17
bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını bekleriz. 1.1800-1.1790 seviyeleri destek, 1.1900 ise direnç olarak izlenebilir.

Yabancıların en fazla yöneldiği hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 24/03/2021

 

Açığa satış tedbirleri bugün de devam edecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)