E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFitch'ten Türk bankalarına kötü haber---

Fitch'ten Türk bankalarına kötü haber

Fitch'ten Türk bankalarına kötü haber
07 Aralık 2016 - 12:17 borsagundem.com

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarına yönelik değerlendirmede bulundu

Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörü için 2017 görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e revize etti. Siyasi istikrara ve faaliyet ortamına yönelik risklern bankaların kredi temel göstergeleri üzerinde baskı yaratmasını bekleyen Fitch, daha fazla kur ve faiz oynaklığı için potansiyelin arttığını da vurguladı.
Fitch, kısa vadeli döviz toptan fonlamasının yüksek seviyesinin bankaları, ciddi refinansman risklerine açık bıraktığını ve Türkiye'nin ülke riskine yönelik yatırımcı güvenini dalgalandırdığını da vurguladı.
15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminin de kanıtladığı siyasi belirsizliğin Türkiye'nun uzun vadeli ekonomik performansını ve bankaların varlık kalitesini baltalamasının muhtemel olduğunu ifade
eden Fitch, döviz kredilerinin toplam kredilerin üste birini ouşturduğunu ve bu durumun Türk Lirası'nın 2013'den bu yana görülen en keskin düşüşü yaşamasıyla risk yarattığını belirtti.
Bankacılık sektörünün sorunlu kredi oranının ılımlı bir artış göstermesini bekleyen Fitch, 2016'nın ilk 9 ayında yüzde 3,3 olan sorunlu kredi oranının 2017 sonunda yüzde 4 olmasını beklediğini vurguladı. Bununla birlikte Fitch, performans ileme listesinde olan kredilerin yeniden yapılandırılmalarında artışın, varlık kalitesinde zayıflamayı yansıtacak şekilde artmaya devam etmesinin muhtemel olduğuna da işaret etti.
Türk bankalarının kısa vadeli dış borçlanmaya yoğun şekilde bağımlı olduklarını ancak bu riskin uzun süreden bu yana var olduğunu ve Temmuz ayındaki darbe girişiminden bu yana finansmanın esnekliğini
devam ettirdiğini anlatan Fitch, ancak fonlama maliyetlerinin yatırımcı güvenine ve Türkiye'nin ülke risklerine yönelik algılamalara bağlı olarak 2017'de daha ra artabileceğini vurguladı.
Fitch, not verdikleri Türk bankalarının dış borçlarının bir yıla kadar bir süre servis edebilmek için yeterli döviz likiditesini toplama kabiliyetleri olduğuna inandıklarını, bununla birlikte fonlama piyasaların daha uzun süre kapalı kalmasının bu bankaların likiditelerinin ve daha genel olarak Türkiye'nin dış finansmanının üzerinde baskı yaratabileceğini belirtti.
Fitch, Türk bankacılık sektörü için görünümün 'negatif' olarak belirlenmesinde not verilen Türk bankalarının yüzde 80'inin görünümün negatif olmasının rol oynadığını da vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gençlik-önce vatan.. boşvver onu bunu08 Aralık 2016 12:00

    kim ne derse desin elin yabancısı 1 koyup 10 alacak diye kimse yaygara koparmasın. öncelikli olarak bankalar gerekirse maliyetine çalışacak görevini yapacak. bankalar sağlam sigortamızdır. kimse şekillendirmeye çalışmasın. kar düşük olsada kediler ve finansal adımlarla Türkiye çıkarları doğrultusunda çalıştırılmalıdır.

  • ersan07 Aralık 2016 20:54

    Kim takar Pitch i.

  • Uşt amerika07 Aralık 2016 20:43

    Bunların lafıyla ne alınır ne satılır. Moody's bu sene not indirmeden hemen önce olumlu açıklamalar yaptı 1 hafta içinde not indirdi.2013 senesinde not arttırdığın da ise düşüş trendi vardı vardı endeks düştü.Yine 2013'de Moody's not arttırdığı seviye ile bu sene eylül ayında indirdiği seviyeye bakın endeks aynı yerde saymış.Kendi hesabınıza göre aldığınız hisseye güveniyorsanız tutun düşünce daha fazla alın.

  • avcu07 Aralık 2016 20:15

    siz uzaktan havlayın biz yolumuza bakalen

  • Kucuk yatirimci07 Aralık 2016 16:06

    Site editoru tam borsa alima gecmis su haberi milletin gozune sokup durma birader baska hesaplarin mi var anlamadim. Vankalar dusunce kar mi edeceksin?

  • Realist07 Aralık 2016 15:56

    Kredi derecelendirme kuruluşları iyi yönde görüş beyan ederlerse hükümetin başarısı, kötü yönde beyan olursa bu kuruluşlar hain,fesatci ilan ediliyor.Biraz objektif olmak gerekmez mi.Siyasi istikrar varmı.CB ayrı açıklama yapıyor AB ye meydan okuyor.Başbakan ayrı açıklamalar yapıyor.Akp Tek başına iktidar oldu da ne oldu.Terör arttı,komusularimizla sıfır sorun vardı şimdi hepten Sorun mevcut.Cemmatle gizli koalisyon vardı o bozuldu, darbeye teşebbüs edildi.Kısaca Tek başına iktidarlar fakat kadroları yeterli olmayan,yönetim becerisi zayıf, öngörüsü vizyonu olmayan dış politikada iflas etmiş bir hükümet mevcut.Artık AKP Türkiye yi yönetemiyor. Bunlarin ancak belediyeleri yönetecek kadroları var.

  • Trabzonlu07 Aralık 2016 14:18

    Fitchin anlamadığı bunlar bilinçli yapılıyor adamlar tl değil dolar hesapları var şimdi sen hangisinin değerlenmesini istersin dinimizde faiz haram

  • Osman07 Aralık 2016 12:36

    Sorunlu kredi % 4 e yükselmiş kolay değil hayat pahalı birde kredi taksitleri zorlanıyor.En güzeli soğan ekmek yiyin hiç bankalara bulaşmayın.

  • yatırımcı07 Aralık 2016 12:36

    pic durup dururken sana ne kaçtı

  • Borsacı07 Aralık 2016 12:31

    lafa bak siyasi istikrar, sanki memlekette birbiriyle didişen koalisyon var ve her an hükümet bozulacak. Bunlar galiba uzayda yaşıyor. memlekette çok kuvvetli bir iktidar var adamlar siyasi istikrar riskinden bahsediyor. ve birde rating kuruluşu diye geçiniyorlar.

  • hasan hüseyin 07 Aralık 2016 12:23

    FİCH NE ZAMAN YORUM YAPSA HİSSELERİ KENDİSİ TOPLUYOR.