E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch'e göre gelişmekte olan ülkeler kırılgan---

Fitch'e göre gelişmekte olan ülkeler kırılgan

Fitch'e göre gelişmekte olan ülkeler kırılgan
03 Eylül 2014 - 14:06 borsagundem.com

Gelişmekte olan ekonomiler, Fed'in şok faiz artırıma karşı kırılgan- Fitch

Fitch Ratings, Fed'in şok faiz artırımları yapmasını öngören senaryoların en kırılgan olarak zayıf gelişmekte olan piyasa ekonomilerini işaret ettiğini bildirdi. 
     
Fitch bugün yayınladığı özel raporda, ABD'de faiz oranının 2016'da yüzde 4,5 ile tepe yapacağını ve Fed'in faiz oranını 2015 sonunda yüzde 3'e, 2016 sonunda yüzde 5'e çıkaracağını öngören oldukça negatif bir senaryoda, global büyümenin zayıflayacağını, emtia fiyatlarının düşeceğini ve birçok gelişmekte olan ekonominin faizleri artırmaya zorlanacağını savundu. 
   
Böyle bir şok senaryosunun büyük olasılıkla bazı negatif not hareketlerine de neden olacağını belirten Fitch, Fed'in atacağı faiz artırım adımlarına en kırılgan ekonomilerin zayıf gelişmekte olan ekonomiler olacağını vurguladı. Zayıf gelişmekte olan ekonomiler tanımını, büyük dış finansman ihtiyacı, düşük döviz rezervleri, yüksek seviyede kaldıraç, kırılgan borç yapısı, zayıf politika çerçevesi veya politik kırılganlık olarak açıklayan Fitch, bu karakterleri yansıtan ülkeler olarak Türkiye, Macaristan, Lübnan, Moğolistan, Jamaika, Ukrayna ve El Salvador'u işaret etti. 
     
Fitch, temel senaryosunda ise Fed'in faiz oranlarını gelecek 12ayda kademeli şekilde artıracağını öngördüklerini vurguladı. Fed'in tahvil alımlarına Ekim ayında son vereceğini ve faiz artırımlarına 2015 ortasında başlayacağını tahmin eden Fitch, faiz oranının 2017 sonu veya 2018 ilk çeyrekte yüzde 3,75 civarına yükseleceğini öngördüklerini belirtti. 
   
Fitch ayrıca Fed'in ilk faiz artırımından kısa süre sonra mortgage destekli menkul kıymet ve Hazine kağıtlarının ana para ödemelerini yeniden faize yönlendirme politikasına son vereceğini de öngördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)