E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFitch Türkiye kararını veriyor---

Fitch Türkiye kararını veriyor

Fitch Türkiye kararını veriyor
27 Ocak 2017 - 17:00 borsagundem.com

Gözler bu akşam Türkiye'nin kredi notunu değerlendirecek olan Fitch'e çevrilmiş durumda

Bu hafta Türk Lirası açısından oldukça hareketli geçiyor. Hafta içerisinde Merkez Bankası'nın vermiş olduğu faiz kararının ardından, gözler bu akşam Türkiye'nin kredi notunu değerlendirecek olan Fitch'e çevrilmiş durumda. Daha önce yapmış olduğu açıklamalarda Türkiye'deki politik risklerin ekonomik performansı olumsuz etkilediğini ve Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi notuna ilişkin risk gördüklerini belirten Fitch'in alacağı reaksiyon Türk Lirasının volatilitesini üst seviyeye taşıyabilir.
Daha önce yapılan açıklamalara baktığımızda not indirimine gidilme ihtimalinin daha güçlü durduğunu söyleyebiliriz. Olası not indiriminin ardından özellikle TL bacaklı paritelerde anlık sert yükselişler görülebilir. Ancak ilk tepkinin ardından not indirimi ihtimalinin büyük ölçüde piyasada fiyatlandığını düşündüğümüzde daha sakin bir seyir izleyebiliriz.

ABD Verileri Beklentilerin Altında
Haftanın son işlem gününde ABD cephesinden 4.çeyrek büyümesinin ilk okumasını karşıladık. Beklentiler verinin yüzde 2.2 olarak açıklanması yönündeyken rakam yüzde 1.9 olarak gerçekleşti. Veri her ne kadar beklentilerin altında bir görünüm yakalasa da yüzde 2'ye yakın bir görünüm iyimser şekilde algılanabilir. Tüketici harcamalarında ise yüzde 2.5'lik yükseliş ise veri setinde dikkat çeken detaylardan. Aynı zaman diliminde açıklanan dayanıklı mal siparişlerinde ise manşet veri şok bir şekilde beklentilerin altında açıklandı. Yüzde 0.4 daralan siparişlerin sebebi savunma sanayisi ürünleri siparişlerindeki azalmaydı. Çekirdek dayanıklı mal siparişlerindeki beklentiye paralel görünüm ise bu görüşü destekliyor. Yani dayanıklı mal siparişlerini detayında korkutucu bir tablo yatmıyor.

USDTRY
Kurda yükseliş üst üste dördüncü gününde de devam ediyor. Bugün Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklamada; faiz artırımının enflasyonu olumsuz etkilediğini belirtmesi ve faiz koridorunun kaldırılması çağrısı, kurda yukarı yönlü hareketlenmenin hız kazanmasına nedden olan önemli gelişme olarak öne çıktı. Diğer taraftan bu akşam saatlerinde Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesini yapacak olan Fitch'in vereceği karar kurdaki hareketliliği üst seviyeye çıkarabilir. Teknik olarak baktığımızda ise kurdaki yükseliş trendinin devam ettiğini görüyoruz. Bu yukarı yönlü hareketin devamında ilk direnç 3,91 seviyesinde bulunuyor. 3,91'in aşılması durumunda ise tekrar 3,94 denemesi görebiliriz. Olası geri çekilmelerde ise 3,8450 ve 3,80 seviyeleri yükselişe destek olabilecek önemli seviyeler durumunda.

EURUSD
ABD cephesinden gelen verilerin ilk etkisiyle paritede hafif bir toparlanma görülse de teknik açıdan fiyatlamanın yükselişine devam edebilmesi için 1.0730 seviyelerinin üzerinde kaldığımıza şahit olmamız gerekecek. Eğer böyle bir senaryo hayat bulursa yükseliş hareketi bir süre daha yoluna devam edebilir. Aksi taktirde gündeme gelebilecek satış hareketinin ilk hedefi ise 1.0630 seviyesi olarak gözükmekte. Haftanın son günlerinde toparlanma eğilimi içerrisine giren dolar endeksi ise paritedeki sert yükselişi önünü kesebilir. Twitter hesabından aktif şekilde yorumlar yapmaya devam eden yeni ABD Başkanı Trump'ın söylemleri önümüzdeki dönemlerde de piyasaları derinden etkilemeye devam edecek. Piyasaların şuanda Trump kaynaklı risklerin bir kısmını fiyatladı. Artık gözler Trump ile gelebilecek ekonomik değişimlerin nasıl şekilleneceğinde olacak.

GBPUSD
ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ı makamında ziyaret eden ilk hükümet lideri olan İngiltere Başbakanı Theresa May, konuşmasının büyük bölümünde ABD ve İngiltere arasındaki ilişkilerin 'güçlü ve sağlam' olduğu mesajını verdi. Philadelphia'daki Cumhuriyetçi Parti liderleri toplantısında konuşan May, iki ülkenin aynı ilkeler etrafında dünya meselelerine baktığını söylerken, ABD-Rusya ilişkileri konusunda Trump'a, 'tedbirli olması' tavsiyesinde bulundu. Brexit sonrası AB ortak pazarından çıkmayı planlayan May'in bu ziyarette, Trump ile uluslararası ilişkiler, ticari anlaşmalar ve güvenlik konuularını ele alması bekleniyor. Teknik olarak ise kısa vadeli yükseliş kanalının altına sarkan paritede, aşağı yönlü hareketin henüz hızlanamadığını görüyoruz. 1.2500 desteği oldukça kritik. Bu desteğin kırılması satış baskısına hacim kazandırabilir ve 1.2470-1.2430 bölgelerine doğru geri çekilme görebiliriz. Yükseliş içinse ilk etapta 1.2600 direncinin üzerinde kapanışlar görmemiz gerekiyor.

ALTIN
ABD hisse senetlerinde yaşanan ralli ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 2,50 seviyesinin üzerinde fiyatlanmayı sürdürmesi, değerli metaldeki satış baskısının devam etmesinde etkili oluyor. Diğer taraftan bugün ABD'den açıklanan, dördüncü çeyrek GSYH(büyüme) ön verisinin beklentilerin altında kalması ve dayanıklı mal siparişlerinin de beklentiyi karşılayamaması, altın fiyatlarında bir miktar toparlanma getirdi. Ancak bu toparlanmaya rağmen değerli metalin üzerindeki satış baskısını tamamen attığını söyleyemeyiz. Teknik olarak baktığımızda ise değerli metaldeki geri çekilmenin devamında 1182 dolar desteği oldukça önemli. Bu seviyenin kırılması durumunda 1170 dolar hedefli fiyatlamalar görebiliriz. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 1190 ve 1198 Dolar dirençleri takip etmemiz gereken önemli seviyeler.

BRENT PETROL
Hafta boyunca petrol fiyatlarında süregelen yatay seyir haftanın son işlem gününde de devam ediyor. Hafta geneline baktığımızda, önceki haftalara kıyasla haber akışının düşük düzeyde seyrettiğini görüyoruz. OPEC ve OPEC dışı ülkeler geride bıraktığımız hafta sonu, İzleme Komitesi toplantısı çerçevesinde bir araya gelmişti. Toplantıdan anlaşmaya sadık kalınacağı mesajı çıkarken, İzleme Komitesi'nin her ay bir araya gelerek veriler ile üretim kotasını denetlemesi kararlaştırıldı. 1.8 milyon varillik kesinti miktarının henüz 1.5 milyon varillik kısmı gerçekleşti. Cezayir petrol bakanı, Şubat ayında kesinti miktarının 1.8 milyon varile ulaşacağını bildirdi. ABD tarafında ise petrol stoklarında artış yaşanırken, yeni başkan Trump'ın enerji politikası yakından izlenecek. Teknik olarak ise Brent petrolde kararsız seyrin devam ettiğini görüyoruz. 55.75-56.00 bölgesi yukarı yönlü aşılırsa yükseliş önce 56.50, sonrasında ise 57.00 seviyesine doğru devam edebilir. Geri çekilmelerde ise 55.30 desteği kırılırsa 55.00-54.70 seviyeleri takip edilebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dogrusu28 Ocak 2017 00:13

    Hep başkaları hatalı iyi bir şey olduğu zaman hükümet yapmıştır.Kötü yönetilen 14 yıllık bir ülke daha ne kadar dayanır.

  • Velhasıl27 Ocak 2017 23:09

    Köylü kardeş, Abd başta olmak üzere ekonomiden bir darbe yediğimizi anlaman gerekiyor.

  • Alo27 Ocak 2017 22:54

    Kan hangi ağızlar konuşuyor sen.Kac yıldır yapılan tezgahlara gogus geriliyor. Sırt aşağı getiriliyor hilekarlar.Allah in Lütfi Cumhurumuz varken bize bizi olmaz.catlasanizda patlasanizda herşeyin üstesinden gelen bir akıl yönetiyor turkiye yi heyhaaaaat.varol türkiye varol cumhurum varol milletim

  • Köylü27 Ocak 2017 20:36

    :( Fitch ve S&P not düşürdüyse pazartesi borsa dip yapar. Ekonomiyi yönetemeyen bir hükümet var. Yazık ülkeye. Mehmet ŞİMŞEK hariç ekonominin başındaki diğer bakanlar çok acemice davranıyor. Ekonomi başdanışmanları da hala halkın nabzına göre şerbet veriyor.