E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFitch notu değiştirmez---

Fitch notu değiştirmez

Fitch notu değiştirmez
16 Eylül 2015 - 07:39 borsagundem.com

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Cuma günü Türkiye'nin notuna dair açıklama yapacak

"BÜTÇESİ KADAR GÜÇLÜ" 
 
Dün T.C. Maliye Bakanlığı Temmuz, Ağustos aylarına ilişkin bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Verilere göre yılın ilk sekiz ayında Türkiye 639 milyon Lira bütçe fazlası verdi. Geçtiğimiz senenin aynı döneminde 2,7 milyar TL açık kaydedilmişti.
Bütçe gelirleri ve toplanan vergilerdeki artış kayda değer: Sırayla %13,1 ve %15,6 oranlarında.
Harcama tarafında Türkiye zaten çok katı bir disipline sahip. Disiplin, Türkiye'nin kamu maliyesini son derece esnek hale getirmekte ve gerektiği zaman değerleri risk altına almadan iç talebi canlandırmak için kullanım fırsatı sunmakta. Örneğin bu sene istihdamı 
arttırmaya yönelik teşvikler bütçe dengelerinde herhangi bir olumsuzluğa neden olmadılar. Harcamalar bu sene gelirlere göre çok daha düşük bir oranda %11,8 artış kaydetti.
İç talep ve ekonomik büyüme Türkiye'nin kamu maliyesi için kritik değişkenler. Toplanan vergiler, büyümenin bir fonksiyonu. Vergi gelirlerindeki seyir yaz aylarında da iktisadi faaliyetin canlılığını koruduğuna işaret etmekte. Güncel havayolu ve otomotiv 
istatistiklerini dünkü bütçe değerleri teyit ettiler.
Borç aritmetiğine göre bir ülke borçlandığından daha hızlı büyüyebildiği sürece işler yolunda gider. Zaten Türkiye'nin borç çevirme oranları da düşük. Bir tarafta büyüme diğer tarafta düşük borçlanma Türkiye'nin borç sadakatinin (kredibilite) güvenceleri.
Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch kamuoyu ile iletişim kuracak mı bilmiyoruz. Mevcut durum bizde Fitch'in not ve görünümü koruyacağı beklentisi oluşturmakta.

Ziraat Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)