E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFitch kararı bekleniyor---

Fitch kararı bekleniyor

Fitch kararı bekleniyor
08 Eylül 2023 - 09:38 borsagundem.com

Bugün Fitch Türkiye kararını açıklayacak. Fitch’in son değerlendirmesini yaptığı günden bugüne ekonomi politikalarında yaşanan değişim ve risk primlerimdeki düşüş ile piyasa fiyatlamaları Fitch’in kararını gözden geçirmesine neden olabilir.

Bugün açıklanacak Fitch kararı piyasaların yeni beklentisi. Hafta içinde açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) sonrası ekonomide yönetim tarafında tüm kademelerde koordinasyon olduğuna yönelik açıklamalar olumlu algılandı. Her ne kadar OVP kısa vadede ki bu da 2025’e kadar olan zaman dilimini işaret ediyor, enflasyon ve ikiz açık (cari açık ve bütçe açığı) sorununun devam edeceğini işaret etse de 2025 yılı itibariyle anlamlı bir iyileşme beklendiği görülüyor. Normalde piyasalar uzun vadeli hedefler yerine kısa vadeli gerçekleşmeleri önceliklendirseler de bu OVP’ye bakış açısı, yeni ekonomi yönetimi ile birlikte uygulanmaya başlanan ekonomi politikalarının devletin tüm kademelerinde kabul gördüğü ve arkasında durulacağı mesajını ön plana çıkarmak oldu. Bu nedenle zorlu bir 2023 ve 2024 yılının bizi bekliyor olmasına karşın reaksiyon negatif olmadı.

Bugünse Fitch Türkiye kararını açıklayacak. Fitch Türkiye’yi B notu ve negatif not görünümü ile değerlendiriyor.  Hatırlanacak olursa ağustos ayı içinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk bankaları için görünümünü negatiften durağana çevirmişti. Fitch’in son değerlendirmesini yaptığı günden bugüne ekonomi politikalarında yaşanan değişim ve risk primlerimdeki düşüş ile piyasa fiyatlamaları Fitch’in kararını gözden geçirmesine neden olabilir. Bugün de karar açıklanana kadar bu beklentinin piyasada etkili olacağını düşünüyoruz. Sonrasında ise 17 Eylül’de Cumhurbaşkanı ve Hazine ve Maliye Bakanı’nın New York'tan başlayacak yatırımcı turu uygulanan yeni politikaların yabancı yatırımcılara sunumu açısından önemli olacaktır.

Endeksin 8.000 üzerinde kapanışlar gerçekleştirmesi yukarı yönlü isteği artırmış durumda. Dün de gün içerisinde gelen güçlü alımları takip ettik. Bu durumda yeni psikolojik direnç de olacak son yükselen kanalın üst bandının hafta sonuna kadar ulaşacağı 9.000 hedeflenebilir. Endeksin ulaştığı ve bu ay içinde ulaşabileceği bahsettiğimiz 9 bin civarındaki seviyeleri göz önünde bulundurduğumuzda yukarı yönlü potansiyelin mevcut ekonomik konjonktürde sınırlanacağını düşünüyoruz. İçeride artan faizler ve yavaşlayan ekonomi ve başta Avrupa olmak üzere ihracat pazarlarındaki yavaşlama ile şirketlerin satış ve karlılık trendlerinde önceki çeyreklere göre bir bozulma görülebilir. Bu da yılın son çeyreğinde Borsa İstanbul tarafında ciddi bir zorlanma olabileceğini işaret ediyor.

Eylül ayı önemli gelişmelere gebe

ABD hisse endekslerinde kâr satışları sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)