E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFırtına öncesi sessizlik---

Fırtına öncesi sessizlik

Fırtına öncesi sessizlik
12 Nisan 2023 - 08:12 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Dün “Zorlu Bir Toparlanma” başlığıyla yayınlanan IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporunda, 2023 yılı küresel büyüme tahmini %2,8’e, 2024 yılı büyüme tahmini ise %3’e düşürüldü. Raporda özellikle dikkat çekenler ise gelişmiş ülke ekonomilerinde sert yavaşlamaların bekleniyor olması oldu. Merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmesi, gıda ve enerji fiyatlarının düşmesiyle enflasyonun gerilediğine işaret edilen raporda, temel fiyat baskılarının bazı ekonomilerde iş gücü piyasalarındaki sıkılıkla “yapışkan” göründüğü belirtildi. Ayrıca raporda, bankacılık sektöründeki kırılganlıkların odak noktası haline gelmesi ve banka dışı finansal kuruluşlar dahil finans sektöründe daha geniş kapsamda yayılmasına dair korkuların artmasıyla politika faizlerindeki hızlı artışın yan etkilerinin belirginleştiği belirtildi.

IMF’in aksine ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, küresel ekonomik büyüme konusunda daha iyimserdi ve ‘negativizmi’ abartmaya karşı uyardı. Yellen piyasayla ayrışmasının yanı sıra IMF ile de yollarını ayırmışa benziyor. Büyüme tahminlerinin yüksek enflasyon ve faiz artışları nedeniyle geriye çekildiği günde ABD tarafında faiz için belirleyici olacak olan TÜFE verisini dikkatle takip ediyor olacağız. Bakalım negativizm mi yoksa realizm mi?

Önemli enflasyon verileriyle birlikte Fed tutanaklarını beklerken, ABD borsaları karışık seyretti ve özellikle kapanışa doğru değer kayıpları hızlandı. Dolar endeksinde düşüş devam ederken altının onsu tekrar 2000 bin doların üzerine çıktı. Tahvil getirileri ise yükselişine devam etti.

Asya tarafında ABD merkez Bankası FED’in para politikasında izleyeceği yolu etkileyecek ABD enflasyon raporu öncesinde karışık bir görünüm hakim. Bu sabah açılışla birlikte MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0.17 geriledi. Japonya’nın Nikkei endeksi  %0,49 daha artıdayken Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi %0.65 yükseldi.

Petrol fiyatları, ABD ham petrol ve benzin stoklarında beklenmedik bir artış olduğunu göstermesinin ardından sabah saatlerinde yataya yakın açılış gerçekleştirildi. Böylece OPEC üreticilerinin üretim kesintileri öncesinde arzın sıkılaştırılması konusundaki endişeleri telafi etmiş oldu. Brent ham petrolü varil başına % 0.01 artış göstererek 85.62 dolardan işlem görüyorken, ABD West Texas Intermediate varil başına 6 sent düşerek 81,48 dolara geriledi.

Bugün açıklanacak verilere baktığımızda ise Yurt içinde perakende satışlar ve ciro endeksleri, yurt dışında ABD enflasyonu ve ABD Merkez Bankası(Fed) tutanakları yakından takip edilecek.

EIA, Brent petrolü için fiyat tahminini yükseltti

 

Asya borsaları ABD verisi öncesi karıştı

 

ABD'ye ilk çeyrekte 3 milyar dolarlık ihracat

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)