E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFinlandiya ve İsveç NATO üyeliğine başvuracak---

Finlandiya ve İsveç NATO üyeliğine başvuracak

Finlandiya ve İsveç NATO üyeliğine başvuracak
26 Nisan 2022 - 15:26 borsagundem.com

İskandinav gazetelerinin aktardığına göre Finlandiya ve İsveç Mayıs ayında NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmayı planlıyor.

Ukrayna'daki savaş, İsveç ve Finlandiya'nın uzun yıllardır sürdürdükleri askeri tarafsızlığın ulusal güvenliği sağlamanın en iyi yol olup olmadığı konusunu sorgulamasına neden oldu. Finlandiya'daki Iltalehti ve İsveç'teki Expressen gazetelerinin konuya yakın kaynaklara dayandırdıkları haberlere göre ülkeler NATO'ya katılmak için başvuru yapmayı planlıyor.

Iltalehti'ye göre Finlandiya ve İsveç liderleri 16 Mayıs haftasında buluşup ittifaka katılmak için başvuru planlarını kamuoyuna açıklayacak.

Dışişleri Bakanları konu ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto yorum yapmaktan kaçınsa da Finlandiya ve İsveç'in benzer tercihler yapmasını umut ettiğine dair uzun süredir dile getirdiği görüşünü tekrarladı.

İsveç’te yayımlanan Aftonbladet gazetesinin İsveç hükümetine yakın kaynaklara dayandırılan haberinde ise ABD ve İngiltere'nin İsveç'e askeri varlığını artırma, derinlemesine askeri tatbikatlar ve olası bir NATO başvuru süreci sırasında NATO ülkelerinden güçlü siyasi destek sözü verdiği duyuruldu. İsveç Dışişleri Bakanlığı gazetelerin haberlerine dair yorum yapmaktan kaçındı.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin iki hafta önce İsveçli mevkidaşı Magdalena Andersson'ı ziyaret ederken, Finlandiya'nın NATO'ya başvuruda bulunup bulunmama kararını birkaç hafta içinde vermesini beklediğini söylemişti.

Stockholm'ün ise Mayıs ortası gibi neticelenecek şekilde güvenlik politikasını gözden geçirdiği belirtilmişti. Ayrıca medyada yer alan haberlerde, İsveç'te iktidardaki Sosyal Demokratlar'ın da NATO üyeliğine uzun süredir devam eden itirazlarını gözden geçirdikleri bildiriliyor.

Halkın NATO üyeliğine desteği arttı

İsveç ve Finlandiya’da Ukrayna savaşı nedeniyle halkın da NATO üyeliğine desteğinin arttığı bildiriliyor. Kamuoyu araştırma şirketi Novus tarafından yapılan anket, İsveç'te halkın yarısından fazlasının, Finlandiya'da ise yüzde 60'dan fazlasının ittifak üyeliğine destek verdiğini gösterdi.

Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinden beri NATO ittifakı ile işbirliğini artıran İskandinav ülkeleri, yine de ittifak dışında kalmayı tercih etmişti.(DW)

Rusya'nın tehditlerine aldırmayan İsveç'ten NATO hamlesi!

NATO'ya göz kırpan iki ülkeye Rusya'dan nükleer tehdit!

Bir ülke daha 'üyelik için' NATO'ya başvuruyor

Finlandiya: NATO'ya katılmamız güvenliğimizi olumsuz etkiler

Rusya: NATO, Ukrayna'ya silah vererek savaşı uzatmaya çalışıyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran27 Nisan 2022 03:06

    Ulan kaşınmayın kahpeler!  Şimdiye kadar size Rusya saldırdı mı?  Şimdiden sonra saldırması için teşvik ediyorsunuz!  Bile bile tahrik ediyorsunuz!  Bütün bunların tek bir anlamı var!  Bütün Avrupa ülkelerinin iradesi falan yok tek bir gücün elinde resmen oyuncak olmuşlar.  Bu güce karşı çıkan az sayıda da olsa ülke ve insanları sayesinde Dünya da  henüz tam anlamı ile kendi pisliklerine bulaştıramadılar.  Hele Amerikan köpekleri ve içerideki medya finolarının da hepsinin ağız birliği edip bütün dertlerinin Kavala ve Selo bir de homo sapıkları olmuş olması bunun açık bir delilidir.  İtin biri çıkıp İstanbul Havalimanını durdurun, Yavuz Selim köprüsünü durdurun,  Metro inşaatını durdurun dediğinde ne olduğunu belli etmişti.  Aynı dönemde Mısır  ve Ukrayna da karışmıştı!  Zavallı kırıklar siz bu ülke ve insanını henüz tanımadınız her ne kadar 15 temmuz da biraz tanışmış olsanız bile.  

  • FİNANSŞÖR26 Nisan 2022 21:58

    isveç nato ya alınmasın PKK başkentliğini yapmaktadır.

  • borsacı26 Nisan 2022 19:07

    rusya onları ham eder.