E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFinansinvest ve FİNA Enerji’den önemli adım---

Finansinvest ve FİNA Enerji’den önemli adım

Finansinvest ve FİNA Enerji’den önemli adım
14 Ekim 2015 - 15:36 borsagundem.com

İki şirket güçlerini birleştirerek Borsa İstanbul VİOP Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri’nde Finansinvest çatısı altında piyasa yapıcılığına başladı.

Borsa İstanbul Vadeli İşlem Opsiyon Piyasasında (VİOP) işlem gören Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmelerinde, piyasa derinliğinin artması için Finansinvest ve FİNA Enerji’nin Finansinvest çatısı altında piyasa yapıcılığı görevini üstlendiği dönem başladı.
Bu kapsamda olmak üzere bugün Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılığı gong törenine Finansinvest Genel Müdürü Özgür Güneri, FİNA Enerji Holding İcra Kurulu Üyesi Dr. Onur Yazgan, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı  Çetin Ali Dönmez ve VİOP Grup Müdürü Muammer Çakır katıldı.
 
ELEKTRİK SÖZLEŞMELERİNDE PİYASA YAPICILIKTA YENİ DÖNEM
 
Törende, kurumsal müşterilerine profesyonel hizmet sunan Finansinvest’in enerji sektörüne yönelik çalışmalarını büyütmek üzere bir ilke imza atarak “Enerji Piyasaları Birimini” kurduğunu belirten Finansinvest Genel Müdürü Özgür Güneri, “VİOP’ta Enerji sözleşmelerinde piyasa yapıcı olarak sektörün bu alanda gelişmesine önderlik ediyoruz. FİNA Enerji Holding A.Ş. ile birlikte Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmelerinde piyasa yapıcılığını üstlendik” dedi.

Piyasa yapıcılığı ile elektrik ticareti yapan şirketlere operasyonel kolaylık sunduklarını belirten Güneri, “Şirketler için karşı taraf riskini ortadan kaldırarak güvenli bir fiyat riski yönetimi, düşük maliyet ile nakit akış yönetimi ve işlemlerin kaldıraçlı olması sayesinde daha düşük bir teminat ile yüksek işlem hacmi gerçekleştirme olanağı sunuyoruz. Ayrıca, yakın gelecekte enerji sektörüne yatırım yapılmasına imkan sağlayan yeni ürünlerin gelişmesi ile kurumsal ve bireysel yatırımcıların portföyünde ürün çeşitliliği olacak” dedi.    
 
Enerji sektöründe son iki yıldır tezgahüstü piyasalarda önemli işlem hacmi artışları yaşandığına dikkat çeken FİNA Enerji Holding İcra Kurulu Üyesi Dr. Onur Yazgan ise, “Türkiye’nin yakın coğrafyasında bir enerji merkezi olma vizyonu çerçevesinde ve artan yatırımcı ilgisine paralel olarak ülkemizin enerji sektöründe piyasa ve ürün çeşitliliği ihtiyacı da giderek artıyor. 36 milyon müşteri sayısı ve 30 milyar dolarlık piyasa büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük sektörlerinden biri olan elektrik sektörü son yıllarda 15 milyar doların üzerinde özelleştirme geliri ve 20 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım çekmiş durumda. Bu aydan itibaren Borsa İstanbul VİOP’ta Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmelerinde Finansinvest üzerinden başlayacağımız piyasa yapıcılığı ile birlikte ülkemizin hem piyasa likiditesine hem de ürün ve piyasa çeşitliliğine olumlu katkılarda bulunacağımıza, sektörünün temel ihtiyacı olan güvenilir piyasa ortamına, enerji sektörü içinden ve dışından yoğun ilgi olacağına inanıyoruz. Bu önemli adım ile şirketimizin halihazırda tezgahüstü piyasalarda üstlendiği piyasa yapma sorumluluğuna bir yenisini katmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.
 
Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ise, “Gelir paylaşımına dayalı piyasa yapıcılık modeli sermaye piyasalarımızda ilk defa VİOP’ta Ocak 2015 itibariyle uygulanmaya başlandı. Başarılı sonuçları, likiditeye katkısı, ve yatırımcı memnuniyeti bu programı elektrik piyasasında uygulamaya bizi teşvik etti.  Tezgahüstüne göre VİOP’ta vergi avantajı, sağlam temellere dayalı piyasa yapıcılık modeli ve merkezi karşı taraf hizmetiyle, enerji piyasası katılımcıları için VİOP’u cazip bir risk yönetim platformu haline getirdik. Borsa İstanbul olarak enerji sektörü için yeni ürünler çıkarmaya devam edeceğiz” dedi.
 
Borsa İstanbul VİOP Grup Müdürü Muammer Çakır konuyla ilgili görüşlerini “Halihazırda ağırlıklı olarak tezgahüstü piyasalarda işlem gören elektrik ticaretinin önümüzdeki dönemde merkezi takas güvencesi hizmeti veren VİOP’a ivmelenerek yönelmesini beklemekteyiz. Bu amaçla, elektrik sözleşmelerinin vade ayları 4 aydan 16 aya çıkarılarak daha uzun vadeli risk yönetimi yapabilme imkanı, özel emir pazarı minimum emir büyüklükleri düşürülürek de kurumsal işlemlerin VİOP’a çekilmesi hedeflenmiştir. Bu şekilde VİOP’da, elektrik fiyat riskini yönetmek isteyen tüketiciler için de güzel bir imkan oluşturduk” diyerek belirtti.
 
GÜVENLİ FİYAT RİSKİ YÖNETİMİ BAŞLIYOR

Borsa İstanbul VİOP Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmesi ile yılda ortalama yüzde 4 büyüyen enerji sektörüne güvenli bir fiyat riski yönetim aracı sunuluyor. Kamu ağırlığı giderek azalan sektörde, serbest piyasada gerçekleşen ticaret hacmi de ciddi oranda artıyor. Söz konusu gelişme ile bu hacmin bir organize piyasa olarak Borsa İstanbul VİOP üzerinden gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Piyasadaki tüm katılımcıları tek bir çatı altında standart bir sözleşme ile birleştirerek operasyonel kolaylık sağlayan VİOP sözleşmeleri, tezgah üstü piyasalarında mevcut sistemsel karşı taraf riskini ortadan kaldırarak şirketlere güvenli ve şeffaf bir ortamda fiyat riski yönetim aracı sunuyor.
 
Elektrik üreticileri, elektrik dağıtım şirketleri, toptan ve perakende elektrik ticareti şirketleri, sanayi şirketleri ve elektrik maliyeti riskini koruma altına almak isteyen kullanıcıların faydalanabileceği sözleşmenin avantajları şu şekilde sıralanabilir:

*Organize olmayan piyasalarda yapılan işlemlerin organize piyasaya taşınarak karşı taraf riskinin minimize edilmesi
*Maliyetlerin azaltılması
*Yükselen rekabet ortamında nakit akışı yönetimine katkıda bulunması
*Vergi avantajından yararlanılması
*Standart kontratların tek ekrandan kolayca alınıp satılabilmesi
*İşlemlerin kaldıraçlı yapılabilmesi sayesinde daha düşük bir teminat ile daha yüksek bir işlem hacmi gerçekleştirilebilmesi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)