E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFinans piyasalarının yeni çılgınlığı NFT’ler ---

Finans piyasalarının yeni çılgınlığı NFT’ler

Finans piyasalarının yeni çılgınlığı NFT’ler
18 Mart 2021 - 13:15 borsagundem.com

Finans piyasalarının yeni çılgınlığı non-fungible token’lar (NFT), hızlı zengin olmak isteyen yatırımcıların yeni tercihi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Non-fungible token’lar (NFT) ana akım olma yolunda ilerleyen son kripto para çılgınlığı. Dünyaca ünlü Christie’s müzayede evinin dünyanın ilk NFT sanat eserini 69,3 milyon dolara satmasının ardından, NFT’ler aniden dünyanın odak noktası haline geldi.

En basit tanımla NFT’ler dijital sanat eserlerini ya da diğer koleksiyon parçalarını eşsiz benzersiz ve doğrulanabilir varlıklara dönüştürüyor. Bu varlıklar ise blockchain zinciri üzerinde kolaylıkla işlem görebiliyor. Bu sistem henüz bilmeyenler için anlaması güç olsa da, getirisi birçok sanatçı, müzisyen, fenomen ve benzeri kişiler için devasa oldu. Yatırımcılar birçok dijital sanat eserinin NFT versiyonuna sahip olmak için milyonlarca dolar harcadı.

Örneğin Jack Dorsey’nin ilk tweeti şimdi 2,5 milyon teklif alırken, LeBron James’in smacı 200,000 doların üzerinde satışa çıkıyor. Ancak NFT’ler tamamen yeni değil. Kripto para platformu Ethereum üzerinde yer alan dijital borsa oyunu CryptoKitties, ilk NFT’lerden biriydi ve insanlara hem eşsiz hem de blockchain üzerinde saklanabilen kripto kediler alma imkanı tanıyordu.

NFT’ler neden şimdi gündemde?

Artsy CEO’su Mike Steib, CNN’e yaptığı açıklamada, “bu ilginin bir kısmı bağımsız sanatçıları, eserlerini satın alarak desteklemeyi seven yatırımcılardan geliyor” dedi. 

Açıklamasının devamında, “diğerleri ise herkesin kopyalayabileceği bir dijital varlığın sahibi olma fikrinden etkileniyor. NFT’lerin kırdığı son fiyat rekorları ise yeni ortaya çıkan kripto milyonerleri tarafından desteklendi. Bu yatırımcılar Bitcoin yatırımlarını çeşitlendirmek ve kripto ekosisteminde daha fazla yatırım yapmak istiyor” ifadelerini kullandı.

NFT’ler nedir?

NFT’ler blockchain ağına bağlı olan dijital içeriklerdir. NFT’lerin aksine Bitcoin ve Ethereum gibi varlıklar “fungible” olarak tanımlanır, yani aynı değere ve özelliklere sahip bir başka varlıkla değiştirilebilir ya da takas edilebilirler. Tıpkı dolar gibi. Ancak NFT’ler eşsizdir ve birbirleri arasında değiştirilemezler. Yani NFT’ler birbirinin aynısı değildir.

Bunun bir benzeri de Pokémon kartları, nadir coinler ya da sınırlı üretim ayakkabılar olabilir. NFT’ler nadirlik algısını, sonsuz miktarda bulunan varlıkların arasından üretiyor. Aynı zamanda bunların biricikliğini kanıtlamak için bir sertifika bile bulunuyor. NFT’ler genellikle dijital sanat eserlerini alıp satmak için kullanılıyor ve GIF’ler, tweet’ler, fotoğraflar olarak karşımıza çıkabiliyor.

NFT’ler nasıl satın alınır?

Temelde her dijital görsel NFT olarak satın alınabilir. Ancak bir NFT satın alırken göz önünde bulundurulması gereken bazı şeyler var. Satın alımı hangi pazardan yapacağınıza, bunu saklamak için ne tür bir dijital cüzdana ihtiyacınız olduğuna ve alışverişi tamamlamak için hangi kripto paranın gerektiğine dikkat etmeniz gerekiyor.

NFT alım satımının yapıldığı en bilinen pazarlar arasında OpenSea, Mintable, Nifty Gateway ve Rarible yer alıyor. Aynı zamanda bazı özel NFT türleri için niş pazarlar da bulunuyor. Ancak işlem ücretlerine de dikkat edilmeli. Bazı platformlar “enerji ücreti” alıyor, bu ücret ise blockchain üzerinden işlemin tamamlanması gereken enerjinin bedeli anlamına geliyor.

Tahvillerde sular durulmuyor

 

Olumlu haberlerin ardından Bitcoin 60 bin doları hedefliyor

 

Altın fiyatlarında düşüşün sürmesi bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)