E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporFIFA'da rüşvet skandalı dünyayı karıştırdı---

FIFA'da rüşvet skandalı dünyayı karıştırdı

FIFA'da rüşvet skandalı dünyayı karıştırdı
02 Haziran 2014 - 03:47 borsagundem.com

2022 Dünya Kupası ev sahibi Katar'ın FIFA yetkililerine 5 milyon dolar rüşvet verdiği iddiası şok yaşattı. Kupa seçiminin yenilenmesi isteniyor

İngiliz Sunday Times Gazetesi'nin Katar'ın Dünya Kupası'nı satın aldığını ortaya koyan gizli belgeleri yayınlamasının ardından dünya ayağa kalktı. 

Haberde, Katarlı Muhammed Bin Hammam tarafından FIFA'nın üst düzey yöneticilerine ve Afrikalı yetkililere gizli bir rüşvet fonundan 5 milyon dolar ödendiği belirtildi. FIFA'nın 24 kişilik yönetici komitesinden Katar'ın turnuvaya ev sahipliği yapması için kimlerden oy aldığını ve dünya futbolunun merkezinde kimlerin görevlerini istismar ettiğini ortaya koydu.    

Gazetenin ele geçirdiği yazışmalar ve banka transfer bilgilerinde, 65 yaşındaki bin Hammam'ın, FIFA'da görev yaparken bir yandan da Katar için lobi faaliyetlerinde bulunduğu vurgulandı. İddialardan biri de Bin Hammam'ın, bir FIFA yetkilisinin devam eden davasındaki tüm masrafları üstlendiği. 

Bu yolsuzluk iddialarının ardından 2022 Dünya Kupası oylamasının yenilenmesi yönündeki baskıların artması bekleniyor. 

Katar’ın 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma hakkını usulsüz şekilde elde ettiğinin ortaya çıkmasının ardından tüm dünyadan politikacılar, futbol uzmanları ve yolsuzluk karşıtı aktivistler seçimlerin yenilenmesini talep etti.



İngiltere Parlamentosu Kültür Komitesi Başkanı John Whittingdale, Katar’ın rüşvet verdiğinin son veriler ışığında açık olduğunu ve seçimin acilen yenilenmesi gerektiğini söyledi. FIFA yetkilileri ise federasyonun en yüksek araştırmacısı Michael Garcia’nın Umman’da Katar’ın adaylık komitesinin tüm üyelerini yolsuzluk iddiaları ile ilgili olarak sorgulayacağını belirtti.

Uzmanlar Garcia’nın Katar adaylık komitesi ile hiç bir ilgisi olmadığını iddia eden Bin Hammam’ı sorgulamak gibi bir planının olmadığını belirtirken, ortaya çıkan veriler ışığında onun da soruşturmaya dahil edileceğini düşündüklerini söyledi. Katar Adaylık Komitesi Bin Hammam ile ilişkilerini bir kez daha reddederken, Bin Hammam ve ailesi iddialar ile ilgili açıklama yapmayı reddetti. FIFA Başkan Yardımcısı Jim Boyce ise, rüşvetin kanıtlanması halinde 2022 Dünya Kupası için oylamanın yeniden yapılabileceğini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)