E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in yeni politikası yatırımcıları nasıl etkileyecek?---

FED’in yeni politikası yatırımcıları nasıl etkileyecek?

FED’in yeni politikası yatırımcıları nasıl etkileyecek?
05 Mayıs 2023 - 14:58 borsagundem.com

Hafta içerisinde gerçekleşen 25 baz puanlık artışla FED agresif faiz politikasının sonuna gelmiş olabilir. Uzmanlar bundan sonraki süreci yatırımcıların nasıl okuması gerektiğine yönelik tavsiyelerde bulunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel merkez bankalarının agresif faiz artışları sonunda bitmiş olabilir. ABD Merkez Bankası (FED) 1980’lerden bu yana tarihin en agresif faiz artışı dalgasını geçtiğimiz yılın başından bu yana gerçekleştiriyor. Amerika’daki enflasyonun yavaşlamasıyla ve istihdam piyasasının soğumasıyla birlikte hafta içerisindeki para politikası toplantısında FED gelecekte yeni faiz artışlarının beklenmediğinin sinyallerini verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel merkez bankalarının faiz artırımlarının hisse senedi fiyatlarına zarar verdiğini düşünen yatırımcılar için bu sinyal önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor. Ancak ABD bankalarının karışık sinyaller vermesi ve bazı sektörlerde işten çıkarma dalgalarının görülmesi yaklaşan bir resesyona yönelik endişeleri de artırıyor.

Bloomberg’ün haberinde bu ekonomik ortamda yatırımcıların nelere dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekiliyor:

Gelişmeler yatırımcılar için ne anlama geliyor?

Faiz artışlarının sona ermesi en azından kısa vadede yatırımcılar için olumlu bir gelişme olabilir. Ancak FED’in politika değişikliği kararını bir resesyonun takip etmesi tabloyu bir anda tersine çevirebilir.

Amerikan merkezli bir servet danışmanlığı firması Incline Wealth’in Sahibi John Bovard faiz artışlarının genellikle şirketlerin bilançolarına zarar verme eğiliminde olduğunu ve hisse senedi fiyatlarına olumsuz yansıdığını söyledi. Bovard’a göre faiz artışlarının durdurulması portföylerdeki hisse senedi varlıklarında potansiyel olumlu etki yaratabilir.

Bir diğer servet danışmanlığı firması Sona Wealth’in Kurucusu Mark Struthers’a göre söz konusu beklenti özellikle de teknoloji şirketleri gibi büyüme odaklı hisse senetleri için geçerli. Zira faiz artışları özellikle de bu firmalara zarar veriyor. Büyüme odaklı şirketlerin hisse değeri gelecekteki bilanço potansiyelinden sağlanıyor. Faiz artışlarının duraklatılması bu tür şirketler için faydalı olabilir.

Elbette servet danışmanlarının büyük çoğunluğu günlük haberler üzerinden kısa vadeli yatırım kararları almanın doğru olduğunu düşünmüyor. Betterment’in Finansal Planlama Direktörü Nick Holemen borsalardaki dalgalanmalardan endişelenmek yerine yatırımcıların kontrol edebilecekleri şeylere odaklanması gerektiğini belirtiyor. Bu acil durum fonunuzu genişletmek veya yüksek faiz oranlarına sahip borçlarınızı ödemek olabilir.

60/40 portföyler nasıl etkilenecek?

Yatırımcı portföylerinde %60 hisse senedi %40 tahvil dağılımı sıklıkla tercih edilir. Ancak bu klasik yatırım stratejisi 2022 yılında berbat bir performans gösterdi. Aynı anda hem tahviller hem de hisse senedi varlıkları değer kaybetti. Daha riskli varlıklar olarak kabul edilen Hisse senetleri piyasalarında sert dalgalanmalar yaşanırken portföyü dengelemesi gereken tahvil fiyatları da FED’in faiz artışlarıyla birlikte değer kaybederek bu işlevi yerine getiremedi. 60/40 portföyleri son yirmi yılın en zayıf getirilerini sağladı.

Twin Cities Servet Stratejileri Kurucusu Dana Menard söz konusu portföyler için zor günlerin hâlâ son bulmadığını belirtiyor. Zira yüksek faizler tahvil fiyatlarını düşük tutarken ekonomideki zayıflama ise hisse senetleri için olumsuz bir gelişme yaratabilir. Ancak Menard bunun kısa süreli bir sorun olacağını savunuyor:

"60/40 portföyü tarihsel olarak normal piyasa koşullarında fantastik bir çeşitlendirilmiş portföy olmuştur. Bu senaryo sadece normların dışında kalıyor."

Struthers ayrıca 60/40'ın bu yıl daha iyi performans göstermesini bekliyor. Zira tahvil fiyatlarındaki toparlanma piyasalardaki volatiliteyi düzeltebilir ve özellikle emeklilik hesaplarında kullanılan 60/40 portföylerini düze çıkarabilir.

Nakit tasarruflarına ne olacak?

Nakit birikimlerin altın çağında yaşıyoruz. Yüksek getirili tasarruf hesapları, mevduat sertifikaları ve para piyasası fonlarındaki oranlar, FED’in faiz artışlarıyla birlikte geçen yıl ciddi seviyede yükseldi. Goldman Sachs Group'un Marcus firması bile şu anda tasarruf hesabında yıllık %3,9'luk bir mevduat getirisi sağlıyor. Apple, Goldman ve Apple Card sahipleri için %4,15'lik bir mevduat faiz oranı sağlayan yeni bir ürünü oluşturuyor. Bu arada, Barclays ve Ally, getirileri %5'e yaklaşan mevduat sertifikaları sağlıyor.

Bankrate Baş Finans Analisti Greg McBride’a göre nakdin kral olduğu dönem faiz artışlarının durdurulmasıyla birlikte sona eriyor olabilir. Son bir yıl içerisinde olgunlaşan mevduat sertifikalarının zirveye ulaşmasıyla McBride’a göre şimdi getiri oranlarını kilitlemenin zamanı geldi.

FED yakında faiz indirecek mi?

Faiz oranlarındaki bir düşüş teoride iyi görünse de FED’in bunu ancak ekonominin kötü gittiğine dair işaretler görürse yapması muhtemel görünüyor. Glenmede Yatırım Stratejisi ve Araştırma Başkanı Jason Pride FED Başkanı Jerome Powell’ın ancak ihtiyaç olması durumunda faizleri indireceğini öngörüyor.

Pride, “FED, ek parasal sıkılaştırmanın gerçekleşmeyebileceğini ancak faiz indirimleri henüz masada görünmediği mesajını veriyor” dedi.

Ekonomik verilerden de karmaşık sinyaller geliyor. Nisan ayı verileri, ABD şirketlerinin bordrolarını dokuz ay içinde en fazla artırdığını, ancak teknoloji dünyasında başlayan işten çıkarmaların şimdi finans ve danışmanlık gibi diğer sektörlere yayıldığını gösterdi. Yerel bankalardaki sorunların devam etmesi de bankacılık sektörünün çözümden çok uzakta olduğunu gösteriyor.

Yine de Powell, Çarşamba günkü basın toplantısında, ekonominin bu yıl mütevazı bir hızda büyümesini beklediğini ve işgücü piyasasında daha iyi bir denge belirtilerinin görüldüğünü kaydetti.

Mortgage faiz oranları düşecek mi?

Mortgage faiz oranları genellikle FED’in politika faizleriyle eşgüdümlü karakter eder. Ancak bu her zaman bu şekilde gerçekleşmek zorunda değil. Other 90 Financial’ın Kurucusu Davir Dodd FED’in faiz artışlarını durdurmasının borçlanma maliyetlerini nasıl etkileyeceğini tahmin etmenin kolay olmadığına dikkat çekiyor:

"Kısa vadede oranların platolaştığını görmemiz daha muhtemel olabilir. Faiz oranları düşürülürse, daha makul bir faizlerle mortgage kredisi almak isteyen alıcılar için de bir miktar rahatlama görebiliriz."

Bankrate'den McBride, mortgage faiz oranlarının ekonomiden de etkilendiğini ve faizlerin düşebilmesi için öncelikle enflasyonda anlamlı bir gerilemenin görülmesi gerektiğini belirtti.

Piyasalar faiz artırımında duraklamayı fiyatlıyor

 

FED’in faiz kararıyla kazananlar ve kaybedenler

 

Altın ve gümüşte 'Fed' rüzgârı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)