E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed'in faiz kararı açıklandı---

Fed'in faiz kararı açıklandı

Fed'in faiz kararı açıklandı
27 Temmuz 2022 - 20:54 borsagundem.com

Fed politika faizini 75 baz puan artırdı. Karar oybirliğiyle alındı.

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseltti. Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının artırılması kararının oy birliğiyle alındığı aktarıldı.

Son harcama ve üretim göstergelerinin yumuşadığı belirtilen açıklamada, bununla birlikte son aylarda istihdam kazanımlarının güçlü olduğu ve işsizlik oranının düşük kaldığı aktarıldı.

Açıklamada, "Enflasyon, salgınla ilgili arz ve talep dengesizliklerini, yüksek gıda ve enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıtarak yüksek kalmaya devam ediyor." ifadesi kullanıldı.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın insani ve ekonomik zorluklara neden olduğu yinelenen açıklamada, savaş ve ilgili gelişmelerin enflasyon üzerinde ek yukarı yönlü baskı yarattığı ve küresel ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturduğu kaydedildi.

Bilanço planlandığı gibi daraltılmaya devam edecek

Açıklamada, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olduğu vurgulanarak, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyonun hedeflendiği bildirildi.

Fed'in açıklamasında, söz konusu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseltilmesine karar verildiği ve devam eden artışların uygun olacağının tahmin edildiği belirtildi.

Bankanın bilançosunu planlandığı gibi küçültmeye devam edeceğine de değinilen açıklamada, enflasyonun yüzde 2 hedefine çekilmesinde kararlı olduğu aktarıldı.

Açıklamada, para politikasının uygun duruşu değerlendirilirken ekonomik görünüme yönelik bilgilerin etkilerinin izlenmeye devam edileceği, hedeflere ulaşmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması halinde para politikası duruşunun uygun şekilde ayarlanmaya hazır olunacağı kaydedildi.

ABD'de enflasyon haziranda yüzde 9'u aşarak 41 yılın zirvesine çıkmıştı

Fed, Kovid-19 salgınının ardından hızlı ekonomik toparlanmayla gelen yüksek enflasyon baskısıyla 2021'in son çeyreğinde para politikası tonunu değiştirmeye başlamıştı.

Banka, mart ayında varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlamıştı.

Fed, mart ayı toplantısında 25 baz puan artışla 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına gitme kararı alırken, mayıs toplantısında 50 baz puan ile 2000 yılından bu yana en hızlı faiz artışını gerçekleştirmişti.

Banka haziran toplantısında ise 75 baz puanla 1994'ten bu yana en güçlü faiz artırımına gitmişti.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Çin'de Kovid-19 salgınına karşı alınan karantina önlemlerinin tedarik zincirindeki sıkıntıları artırmasıyla yükseliş eğilimini sürdüren enflasyon, Fed'in üzerindeki baskıyı daha da artırmıştı.

ABD'de enflasyon haziranda yıllık yüzde 9,1 ile Kasım 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Powell'dan yüksek enflasyona karşı 'faiz artırımına devam' sinyali

Fed gelecek sene faiz indirecek

 

Fed'in faiz kararı piyasaları nasıl etkileyecek?

 

Yatırımcılar ve Fed arasında faiz düellosu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türkoğlutúrk28 Temmuz 2022 21:33

    Enflasyonun ilacı faiz indirmek.bi türlü ogrenemediniz.bak biz indirdik.

  • 4mevsim28 Temmuz 2022 10:14

    Enerji sektorune dikkat,avrupa bu kış donacak

  • Pala28 Temmuz 2022 13:49

    Sen kendi isinmana bak, Avrupalılar için üzülme. Adamlar nükleere kömüre abanip ısınır, sen faturanı ödeyip kombini açmaz, avmlerde oturursun

  • KILIÇ27 Temmuz 2022 22:50

    malesef dünyanın en degersiz parası haline gelen bir tl miz var adamlar kendi parasına deger katmak için tüm çabası ile çelışırken bizimkiler sürekli para basıyor.

  • Türkoğlutúrk28 Temmuz 2022 21:31

    Merkez Bankası verilerini oku.

  • Hehe28 Temmuz 2022 00:31

    AhA turk adini kirleterek bir yanlama gelmis baroş senmisin lAA

  • Türk.27 Temmuz 2022 23:47

    Türk hükümeti para basmıyor. Yalan söyleme.

  • HASAN HÜSEYİN KIRMIZICAN27 Temmuz 2022 21:33

    Borsalarda 15-20 daha borsalar hareketli olur  daha sonra satışlar gelir.

  • Mucise Reis : )27 Temmuz 2022 21:27

    YURTDIŞI MANLŞET ABD DE : EKONİK YAVAŞLAMA VAR, DURAĞAN EKONOMİ DARALMA AMA FED İN "ENFLASYON KARŞISINDAKİ ŞAHİN DURUŞU" YATIRIMCIYI NEŞELENDİRİYOR. yani piyasa bir şeye inanmöak çıkış yolunu bulmak istiyor. FED ciddi manada umut ışığı oldu... hani marslıalr gelir ya dünya birlik beraberlik içinde bu marslıların işgalini yeneceğiz der oo misal FED umut ışığı yaktı  :D en basit türkçe anladım bu. siz resmi haberlere bakın takip edin. Eylül ayına dair plan ve programı değişmedi imajı doğru FED için yani program devame diyor değiştirmedik vb. vb. FEd başkan konuşması beklenecek. notları alıcaz... good luck trader

  • Hehe27 Temmuz 2022 21:20

    Yaa bu powel hic bilmiyor sunu pazar kilise cikisi yap oradanda enflasyonus ziplatan rusya de oldu bitti yaa azicik ornek laa

  • Nedim27 Temmuz 2022 22:54

    aynen

  • Mucise Reis : )27 Temmuz 2022 21:13

     Hadi bakalım kolay gelsin. lay lay loy loy kontrol altında herşey resesyon yok. dunya kontrol altında abd sabretsın öyle boyle kuşlar ağaçlar böcekler :D muhabbetleri haliyle ferahlattı ortalıgı :D çunku dunya resosyonda öyle boyle derken FED harikasın iyisin program süper diyince beklenen oldu :d alıştık bu tablolara bu kaçıncıfed

  • Pala27 Temmuz 2022 21:07

    Dolar 18 oldu

  • Hoca 28 Temmuz 2022 13:50

    Aynen, kabiletsizlerin yönettiği ekonomide TLnin değer kaybetmesi normal

  • Türk.27 Temmuz 2022 23:49

    Ne oldu normal abartılı bir durum yok.