E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED’in faiz artışları borsaları nasıl etkileyecek?---

FED’in faiz artışları borsaları nasıl etkileyecek?

FED’in faiz artışları borsaları nasıl etkileyecek?
17 Ocak 2022 - 17:08 borsagundem.com

Faiz artışları küresel borsalarda beklenildiği kadar büyük bir kayba sebep olmayabilir. Borsa yazarı Mark DeCambre faiz artışı dönemlerinde ABD borsalarının yükselmeye eğilimli olduğuna dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022’nin başından itibaren ABD’de tahvil faizleri yükseliyor. ABD borsaları ise gerçekçi bir düzeltme karşısında savunmasız gözüküyor. MarketWatch yazarı Mark DeCambre yeni yılın üzerinden henüz iki hafta geçmesine rağmen borsalara ilişkin çok fazla şey söylenebileceğini belirtiyor.

Borsa yazarı ilk olarak 2022’ye ilişkin bir şeyden neredeyse emin olduğunu belirtti: “Pandemi sürecindeki kolay para kazanma günleri geride kaldı. Gösterge faiz oranları yükseliyor ve tarihin en düşük seviyesindeki tahvil getirileri de bununla birlikte yükselecektir.”

ABD Merkez Bankası 25-26 Ocak tarihlerinde yapılacak para politikası toplantısı öncesinde bu öngörüleri açık bir şekilde doğruladılar. Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD tüketici fiyat endeksi ve üretici fiyat endeksi rakamları da piyasanın daha agresif ve şahin para politikası beklentilerini sağlamlaştırdı. ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin kararlarına ilişkin 2022 yılındaki en önemli soru işareti ise yıl boyunca kaç kez faiz artırılacağı üzerinde yoğunlaşıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre piyasaların genel beklentisi FED’in faiz oranlarını en az üç kez artıracağı yönünde. Bununla birlikte Goldman Sachs ve JPMorgan’dan gelen açıklamalar faiz artışlarının dördün üzerine çıkabileceğini gösteriyor. JPMorgan CEO’su Jamie Dimon yedi kez faiz artırılabileceğini dahi ima etti.

Bu arada 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri Cuma öğleden sonra %1,771 oranında getiri sağladı. Bu aynı zamanda getirilerin sadece 10 işlem gününde yaklaşık 26 baz puan yükseldiği anlamına geliyor. Dow Jones göstergelerine göre bu yükseliş tahvil faizlerinde 1992’den bu yana en hızlı artışı işaret ediyor. 30 yıl öncesinde ise 10 yıllık tahvil getirileri 32 baz puan artarak yaklaşık %7’ye yükselmişti.

FED’in faiz artırımına daha hassas olan 2 yıllık ABD Hazinesi ise tahvil getirileri bu yılın başından itibaren 24 baz puan yükselerek %1’e yaklaştı.

Faiz artışları borsaları düşürür mü?

DeCambre Mart ayının başlarında girilmesi beklenen faiz artışı dönemlerinde borsaların genellikle zayıf değil güçlü performans gösterdiğini belirtiyor:

“Aslına bakılırsa 1989’a kadar geriye gidildiğinde Dow Jones verilerine göre, faiz artışı dönemlerinde Dow Jones Endüstriyel Endeksi ortalama getirileri yaklaşık %55, S&P 500 için bu rakam %62,9 ve Nasdaq Kompizit’in sağladığı ortama pozitif getiri %102,7. FED’in faiz indirimleri de sürpriz olmayan bir biçimde güçlü getiriler sağlıyor. FED’in faiz indirimi dönemleri sırasında ortalamada Dow %23 artıyor, S&P 500 %21 kazanç sağlıyor ve Nasdaq %32 yükseliyor.”

Faiz indirimleri genellikle ekonominin zayıf olduğu dönemlerde gerçekleşiyor. Ekonominin bir miktar aşırı ısındığı dönemlerde ise faiz artışı meydana gelme eğilimi gösteriyor. Bu da faiz indirimlerinin meydana geldiği dönemlerde borsa performansındaki eşitsizliğin nedenini açıklar nitelikte.

DeCambre 1970’lerde olduğu gibi ekonominin enflasyon savaştığı bir dönemde borsalarına güçlü performans göstermesinin bugün için daha zor olduğunu söyledi. Zira şu anki piyasaların performansına bakıldığında da boğa piyasası yatırımcılarının çift haneli getiri beklemediği görülebiliyor. Yılın başından bu yana ABD borsalarının performansına bakıldığında ise Dow Jones Endeksi’nin %1,84, S&P 500 Endeksi’nin %2,79, Nasdaq Endeksi ise %5,93 oranında düşüş gösterdiği görülüyor.

Borsa yatırımlarında ‘Ocak Barometresi’ ne kadar doğru?

 

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

 

Borsada kritik haftaya pozitif başlangıç

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)