E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımlarında ‘Ocak Barometresi’ ne kadar doğru?---

Borsa yatırımlarında ‘Ocak Barometresi’ ne kadar doğru?

Borsa yatırımlarında ‘Ocak Barometresi’ ne kadar doğru?
17 Ocak 2022 - 16:04 borsagundem.com

ABD borsaları Ocak ayını karamsar bir havada geçiriyor. Ancak yılın ilk ayındaki kötü gidişat borsaların önümüzdeki 11 ayı da aynı karamsarlıkla bitireceği anlamına gelmiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2022’nin ilk ayında zemin kaybetti. ‘Ocak Barometresi’ olarak bilinen göstergeye inanan yatırımcılarsa yılın geri kalan kısmında borsaların performansı için endişe duyuyor. Zira söz konusu gösterge Ocak ayındaki borsa performansının yılın tamamına ilişkin işaretler verdiğini belirtiyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yılın başından bu yana ABD borsalarının performansına bakıldığında ise Dow Jones Endeksi’nin %1,84, S&P 500 Endeksi’nin %2,79, Nasdaq Endeksi ise %5,93 oranında düşüş gösterdiği görülüyor.

MarketWatch yazarı Mark Hulbert ise yatırımcılara Ocak Barometresi’ni görmezden gelmeyi öneriyor. Hulbert bu önermesini desteklemek için geçtiğimiz yılın Ocak ayını örnek gösteriyor. ABD borsaları 2021 Ocak ayında da düşüş göstermişti. S&P 500 Endeksi bu süreçte %1,1 oranında düşmüştü. Ancak Ocak Barometresi’nin öngördüğünün aksine S&P 500 Endeksi aynı yıl tam %28,1 oranında yükseliş gösterdi.

Hulbert bu göstergenin her zaman çok da temel dışı kalmadığını ancak son yıllarda sıklıkla yanlışlandığını belirtiyor. Borsa yazarı, “Son 20 yıldan örnek verirsek %45 oranında haklı çıkabildi. Bu yazı tura atmaktan daha düşük bir ihtimal” dedi.

Ocak Barometresi’nin Tarihçesi

Ocak Barometresi 1972 yılında ünlü borsa yazarı Yale Hirsch tarafından tasarlanmıştır. 1973'te yazdığı ‘Borsa Yatırımcıların Almanağı’nda Hirsch, Ocak ayında piyasanın yönü ile yılın geri kalanı arasındaki yönü arasındaki tarihsel korelasyonu öne aldı. Hirsch, “Şimdiye kadar tasarlanmış herhangi bir tekniğin veya göstergenin Ocak Barometresi kadar dikkat çekici bir şekilde doğru olduğundan şüphe duyuyoruz. Barometre son 24 yılın 20'sinde doğru olduğunu kanıtladı. Çok az borsa göstergesi, kısa süreler için bile bu kadar yüksek, yüzde 83,3’lük, doğruluk gösterebiliyor.

Mark Hulbert’e göre, Ocak Barometresi gibi bir göstergeyi değerlendirirken, asıl yapılması gereken bu tip göstergelerin bulunduğu tarihten sonraki yıllarda nasıl işlediğini izlemektir. Borsa yazarına göre bir gösterge ancak gerçek zamanlı testlerde de çalışmaya devam ederse gerçekçi bir korelasyon bulunduğuna dair güven sağlayabilir.

Borsa yazarı bu düşüncesini bir örnekle açıklıyor: “Borsalarda isimleri ‘G’ ve ‘T’ ile başlayan şirketlerin yüksek performans gösterdiğini iddia eden birini hayal eden. Örnek olarak da son beş yılda GameStop hisselerinin %500 Tesla hisselerinin de %2.300 değer kazandığı verilsin. Eminim kolayca takdir edeceksiniz ki, bu iddia edilen kalıbı ancak uzun yıllar boyunca çalışmaya devam ederseniz gününü ve saatini vermekte haklı olursunuz.”

Ocak Barometresi, bir modelin gerçeğe dayalı olup olmadığını araştırırken istatistikçilerin sıklıkla kullandığı %95’lik güven düzeyi şartına uyum sağlayamadı. Mark Hulbert 1972’den bu yana bu göstergenin sıradan bir modelden ayırt edilemediğini belirtiyor.

Hulbert 1972’den bu yana Ocak ayı dışındaki 3 ayın borsaların geleceğini görmekte daha iyi bir performans gösterdiğini belirtiyor. Bu aylarsa: Şubat, Nisan ve Temmuz. Borsa yazarı her bir ayın bir sonraki 11 aylık performansı tahmin etmekte Ocak ayından daha iyi bir performans gösterdiğine dikkat çekiyor.

Borsa yazarı endekslerin son 50 yılına odaklanan bir analistin şu anda asla Ocak Barometresi oluşturmayacağını belirtiyor. Ancak aynı şekilde Hirsch’in döneminde de Şubat, Nisan veya Temmuz Barometresi’nden bahsetmenin de bir imkanı bulunmuyor. Mark Hulbert bundan 50 yıl sonra da 11 ay sonrasında borsaların yönünü belirleyen başka ayların bulunacağını öngörüyor.

Borsada kritik haftaya pozitif başlangıç

 

Ünlü ekonomist Murat Sağman’ın kaleminden çok satan kitap: Borsada Oynanmaz

 

Borsa İstanbul için rekorlar yılı oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSACI17 Ocak 2022 18:27

    borsa soygun için kurulmuş bir düzenekdir bedelli soygunu ve tuzak kurmak sureti ile soygun var kesinlikle borsa yatırım yeri degil.

  • Borsacı Osman17 Ocak 2022 16:44

    Barometreyi bilmemde gördüğüm olay şu,sanayi ve yukarı gitmiş hisselerden çıkış gidememiş hikayesi olan veya bilançosu iyi beklenen bist 100 şirketlerine giriş var,bankalara ciddi girişler var bankacılık endeksi 1750 üzerinde tutunursa bir banka rallisi görme ihtimali güçlü,tabi mevcut olan para yer değiştirdiği için sanayi bist 30 patatese bağladı ve bağlayacakda,pozisyonlara bir daha bakın ağırlık dağılımını değiştirmek gerekir,ulaştırmada fiyatladı beklentiyi kısası banka ve antinler in sanayi bist 30 out…!

  • 😂😂😂17 Ocak 2022 22:40

    Aldılar yine ellerine :)))