E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in faiz artırımı sonrası nelerin fiyatı yükselecek?---

FED’in faiz artırımı sonrası nelerin fiyatı yükselecek?

FED’in faiz artırımı sonrası nelerin fiyatı yükselecek?
28 Temmuz 2022 - 16:20 borsagundem.com

FED faiz artırımlarına devam ediyor. Peki FED’in faiz artırımları nelerin fiyatını yükseltecek?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

FED, enflasyonla mücadele kapsamında faiz artırmayı sürdürüyor. Son olarak 0,75 puanlık faiz artırımına giden FED’in bu hamlesinin hangi ürünlerin fiyatına nasıl etki edeceği ise merak konusu.

Forbes’tan Jonathan Ponciano’nun haberine göre, FED, enflasyonun son kırk yılın en yüksek seviyesine çıkması sonrası faiz artırmayı sürdürüyor. Son 28 yılın en büyük faiz artırımlarından birini daha gerçekleştiren FED’in bu hamlesi, yeni ipotekler, kredi kartları ve bazı öğrenci kredileri dahil birçok aracın maliyetinin artmasına neden olacak.

Kredi kartlarını ödeme zamanı geldi

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bankrate Baş Finans Analisti Greg McBride, “Artık yüksek maliyetli kredi kartlarını agresif bir şekilde ödeme zamanı geldi” diyor. McBride, neredeyse tüm kredi kartlarının federal fon oranlarıyla paralel olarak dalgalanan değişken faiz oranlarına sahip olduğunu sözlerine ekliyor.

FED’in faiz artırımıyla alevlenen ipotek oranları, Büyük Resesyon’dan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Bu yılın başında yaklaşık yüzde 3,8 olan ipotek oranları yüzde 6’ya tırmanmış durumda. Bu yükseliş, aylık ipotek ödemelerinin ortalama 600 dolar artması anlamına geliyor.

Bu yılın başında yaklaşık yüzde 3,8 olan ipotek oranları yüzde 6’ya tırmanmış durumda. Bu yükseliş, aylık ipotek ödemelerinin ortalama 600 dolar artması anlamına geliyor.

İpotek kredileri yükseliyor, talep azalıyor

İpotek kredisi veren birçok işletme azalan talepten dolayı sorun yaşamaya başladı. İpotek hukuk firması Polunsky Beitel Green Müdürü Marty Green, daha yüksek ev fiyatlarıyla artan faiz oranları ve enflasyonist baskıların kombinasyonunun birçok borçlu için özellikle ev almak noktasında çok belirsiz bir ortam yarattığına dikkat çekiyor.

FED’in faiz artırım kararından hemen sonra Truist, Wells Fargo ve JPMorgan dahil olmak üzere büyük bankaların çoğu, kredi maliyetlerini hesaplamak için kullanılan ana faiz oranlarını iki yıl önceki seviye olan yüzde 3,25’ten yüzde 5,5’e yükseltti.

Öğrenci kredilerinde yükseliş bekleniyor

Federal öğrenci kredileri sabit oranlarla dağıtılsa bile, yani mevcut krediler bundan etkilenmese bile, özel kredilerde de yükseliş bekleniyor. Özel krediler, 131 milyar dolarlık ödenmemiş öğrenci kredilerini kapsıyor ve bu rakam piyasanın yaklaşık yüzde 8’ine karşılık geliyor.

Tasarruf sahipleri avantajlı

McBride, “Tasarruf sahipleri için ise görünüm daha iyi hale geliyor” diyor. McBride, yüksek getirili tasarruf hesaplarının ve mevduat sertifikalarının ödemeleri artıracağına dikkat çekiyor.

McBride, “Yükselen faiz oranları borçlanma maliyetlerinin artması ve nihayetinde tasarrufların daha fazla kazandırması anlamına geliyor” diyor. Hanehalklarının maliyetli kredi kartlarını ve diğer değişken oranlı borçlarını ödemek için hızlı davranmasını gerektiğini ifade eden McBride, insanların finansal istikrar için somut adımlar atmasının bundan sonrası için yararlı olacağının altını çiziyor.

FED’e göre, ilk çeyrek sonunda ABD hanehalkı borcu 15,9 trilyon doları buluyor. Bu şimdiye kadar bir çeyrekte görülen en yüksek miktar olma özelliği taşıyor.

Fed kararını açıkladı! Bundan sonra ne olacak?

 

Fed'in faiz kararı açıklandı

 

NYSE, Fed sonrası günü ralli yaparak tamamladı

 

Fed sonrası risk iştahı güç kazandı

 

Fed sonrası petrolde yön yukarı

 

Fed piyasaları canlandırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)