E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED yarınki mayıs ayı toplantısında ne karar alacak?---

FED yarınki mayıs ayı toplantısında ne karar alacak?

FED yarınki mayıs ayı toplantısında ne karar alacak?
30 Nisan 2019 - 11:05 borsagundem.com

FED, yarın mayıs ayı toplantısını yapacak. Alan Yatırım bu toplantıda alınacak faiz kararı için beklentisini açıkladı.

"FED bir önceki toplantısında ne karar almıştı?

FED, 20 Mart tarihli toplantısında piyasa beklentisine paralel bir şekilde politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek %2,25 - %2,50 aralığında sabit tuttu. Piyasa FED ’in faiz kararından çok toplantı tutanaklarına ve geleceğe dair vereceği sinyallere odaklanmıştı. Toplantı karar metni ve medyan tahminleri faiz artırımının 2020 yılına erteleneceği şeklinde yorumlansa da bazı piyasa analistleri 2019 yılında faiz indirimi gelebileceği senaryolarını dile getirmeye başladı. Aralık ayında yayınlanan medyan tahmininde, 2019 yılında 2 faiz arttırımı öngörülürken, toplantı sonrasında değiştirilen Mart ayı medyan tahmininde faiz artırımı olmayacağı öngörüldü. Federal fonlama oranına ilişkin medyan tahmini ise 2019 yılı için %2,4, 2020 ve 2021 yılı için %2,6 olarak güncellendi. Bir önceki fonlama faizi tahmini 2019 yılı için %2,9, 2020 için %3,1’di. FED ’in politika faizini belirlerken izlediği en önemli parametrelerden biri olan işsizlik oranına ilişkin tahmin ise; 2019 yılı için %3,5’ten %3,7’ye yükseltildi. Powell basın toplantısında 2018 yılının işgücü piyasası açısından oldukça olumlu geçtiğini, işsizlik oranının tarihin en düşük seviyelerine ulaştığını belirtti. 2019 yılında GSYH tahminini %2,3’ten %2,1’e çekti ve buna paralel olarak işsizlik oranını tahminini de %3,5’ten %3,7’ye yükseltti. Basın toplantısında Powell’ın büyümenin beklenenden fazla yavaşladığını söylemesi dikkat çekiciydi. Toplantı öncesinde gündeme gelen FED ’in faiz politikasını değiştirmede sabırlı yaklaşım izleyeceği söylemine açıklık getirdi ve normalleşmenin kademeli olacağını ifade etti. Powell bilanço daraltma operasyonlarını Mayıs ayından itibaren durdurmaya başlayacaklarını da açıkladı.

Mart Ayı Toplantısından Sonra Açıklanan Veriler FED’ in Kararını Değiştirebilir Mi?

Mart ayı toplantısından sonra 2 yıl vadeli ABD tahvilleri, %2.16 seviyelerine kadar geriledi. Bu satırların yazıldığı saatlerde ise %2.28 civarında seyrediyor. 10 yıl vadeli ABD tahvilleri ise %2.50 seviyelerinde. Toplantıdan sonra açıklanan 2018 yılı son çeyrek GSYH büyümesi beklentilerin altında geldi ve %2,2 olarak açıklandı. Tarım dışı istihdam verisi beklentilerin biraz üzerinde gerçekleşti ve 196 Bin olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı ise %3,8 olarak açıklandı. Beklentiler de işsizlik rakamlarının bu seviyelerde geleceği doğrultusundaydı. Aylık çekirdek TÜFE %0,1, yıllık çekirdek TÜFE ise %2 olarak gerçekleşti. Yılda 8 kez olmak üzere FED tarafından yayınlanan, 12 eyalet Merkez Bankasının verilerinden derlenen ve ekonominin genel bir fotoğrafını çeken Bej Kitapta da ABD ekonomisinin ılımlı bir büyüme grafiği sergilediği, işgücü piyasasının istikrarını koruduğu raporlandı.

Amerikan ekonomisinin görünümüne bakacak olursak ABD ekonomisi 2019 yılının ilk çeyreğinde beklentilerden daha yüksek bir performans sergileyerek, %3,2 büyüdü. Mart ayı tarım dışı istihdam verisi Şubat ayına göre iyileşme gösterdi. FED’ in takibindeki çekirdek PCE Mart ayında %1,6 olarak açıklandı ve Aralık Projeksiyonunun altında geldi.  Çekirdek TÜFE ise FED’ in hedefine uygun bir şekilde %2 civarında seyretmeye devam ediyor. Nisan ayı itibariyle ABD ekonomisi makroekonomik veriler açısından pozitif görünüm sergilediğini söyleyebiliriz. Kimi zaman ABD ekonomisinin pozitif görünüm sergilemesi, FED’ in faiz kararları için tek başına yeterli olmuyor. FED faiz kararı alırken, dünya ekonomisindeki gelişmeleri izleyip, piyasa risklerini takip etmekte ve proaktif bir tutum izlemektedir. Her ne kadar Brexit 31 Ekim’e ertelense, ABD-Çin ticaret görüşmeleri olumlu bir seyir izlese de, sistematik riskin tamamen ortadan kalktığını söyleyemeyiz.

FED önümüzdeki dönemde faiz kararını alırken enflasyon, işsizlik, büyüme gibi temel parametreleri izleyecek. Bunun dışında tarım dışı istihdam verisi, ücret artışları gibi parametreler de FED ’in para politikası kararlarını önemli ölçüde etkiliyor.

FED Yarınki Toplantısında Ne Karar Alacak?

Trump’ın geçtiğimiz haftalarda politika faizi hakkındaki söylemleri piyasalarda FED ’in politik baskıya uğradığı şeklinde yorumlandı. Powell ise verdiği demeçte FED ’in para politikası konusunda bağımsız olduğunu ve bu politik söylemleri dikkate almadıklarının altını çizdi. Para politikası iletişimi ve parasal aktarım mekanizmasının kusursuz işlemesi açısından Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığının oldukça önemli olduğunun altını çizmek gerekiyor. FED’ in politika faizini belirlerken Beyaz Saray’ın direktiflerine göre hareket ettiği algısının oluşması piyasa katılımcılarının güveni açısından sarsıcı sonuçlara neden olabilir. Bunun yanında;  FED ‘in Mayıs ayı toplantısı, toplantıdan sonra yayınlanan tutanaklar ve ekonomiye ilişkin beklentiler açısından oldukça önemli olacak. FED’ in Mayıs ayı toplantısında Federal Fonlama oranını…"

FED faiz oranı kararı ile ilgili öngörü ve beklentilerimiz için tıklayınız

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)