E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed üyelerinden 100 baz puan faiz artırımını talebi---

Fed üyelerinden 100 baz puan faiz artırımını talebi

Fed üyelerinden 100 baz puan faiz artırımını talebi
24 Ağustos 2022 - 08:13 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Kashkari’nin, Fed'in para politikasını sıkılaştırmaya devam etmesi ihtiyacının çok açık olduğunu açıklaması, yatırımcıların bu haftaki Jackson Hole sempozyumu öncesinde temkinli kalmasına neden oldu. Fed'den gelecek olan açıklamalardan ipuçları bulma umudu ve zayıf ABD verilerinin faiz artırımlarının hızı konusunda ikilemi devam ettiriyor.

Yumuşak ABD verileri faiz artırımı endişelerini az da olsa hafifletmeye yardımcı oldu ayrıca ABD Hazineleri üzerindeki baskıyı da hafiflettiği görüldü ve gösterge 10 yıllık getiri %3.04’e yükseldi, 2 yıllık tahvil getirisi ise %3.30 seviyesinde. Baktığımızda, Ağustos ayı için ABD S&P Global bileşik PMI, Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviye olan 45'e geriledi ve yeni konut satışları 2016'dan bu yana en düşük seviyesi olan %12,6 düşüşle yıllıklandırılmış bazda 511.000'e ulaştı. Dolar endeksi beklentinin altında kalan PMI verisi sonrasında 108.19 seviyesine geriledikten sonra toparlanma göstererek 108.53 seviyesine geldi. Yetkiliden gelen açıklamaya baktığımızda, ‘’Bazı yönlerden iyi bir haber, veriler şimdi ne kadar yumuşaksa, Fed'in o kadar az şey yapması gerekiyor ancak bu haftaki Jackson Hole sempozyumunda Fed'den tonda bir değişiklik beklemek için çok fazla neden olmadığı’’ yönündeydi. Powell’ın yapacağı açıklamalar bu konuda soru işaretlerini giderecek mi göreceğiz.

Diğer taraftan, Goldman Sachs ekonomistlerine göre Powell'ın Jackson Hole konuşması Temmuz ayında gerek FOMC kararında gerekse, FOMC sonrası düzenlenen basın toplantısında verilen mesajlarla aynı olacak.

Faiz artırım kararına bir yenisi daha eklendi. Fed'in 26-27 Temmuz tarihlerinde yaptığı iskonto faizi toplantısının dün yayınlanan tutanakları 12 bölgesel Fed'den 2'sinin 100 baz puan faiz artırımı istediğini gösterdi. Tutanaklara göre 100 baz puan faiz artırımını Minneapolis ve St Louis talep etti.

Brent ham petrol vadeli işlemlerine baktığımızda ise, ABD talebinin işaretleri ve Suudi Arabistan'ın arz kesintilerinden bahsetmesi üzerine varil başına 100 dolar civarında seyrediyor. Yüksek petrol fiyatı, Avustralya'daki enerji stoklarının artmasına yardımcı oldu. Geçtiğimiz gün EUR/USD paritesinin 0,9901 ile 20 yılın en düşük seviyesine ulaştığı görüldü. Açıklanan PMI verileri sonrasında 0,9950 seviyelerinde toparlanma gösterdi. Altına baktığımızda 1747.65 seviyesine kadar yükseldiği görüldü. MSCI'nin Japonya dışındaki Asya hisseleri endeksi %0.2 düştü. Bugün yurt içinde öne çıkan bir veri bulunmazken, yurt dışında ABD dayanıklı mal siparişleri ve bekleyen konut satışları izlenecek.

Demir cevheri fiyatı 1 haftanın zirvesinde

 

Asya borsaları karışık seyirle başladı

 

Bugün alıcı ve satıcılar hangi seviyede harekete geçecek? (24/08/2022)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)