E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed tahvil alımını yazdan önce tartışmayacak---

Fed tahvil alımını yazdan önce tartışmayacak

Fed tahvil alımını yazdan önce tartışmayacak
04 Mayıs 2021 - 13:39 borsagundem.com

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell geçen hafta, faiz oranlarını düşük tutmaya yönelik bir programın parçası olarak satın alınan tahvillerin hızını düşürmeyi tartışmaya henüz hazır olmadığını söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell geçen hafta, Merkez bankasının faiz oranlarını düşük tutmaya yönelik bir programın parçası olarak satın alınan tahvillerin hızını düşürmeyi tartışmaya henüz hazır olmadığını söyledi. Politikayı sıkılaştırmaya başlamadan önce ekonominin enflasyon ve istihdam hedeflerine doğru “önemli ilerleme” kaydetmesi gerektiğini söyleyen Fed yetkilileri, yatırımcılara tahvil alımlarını “çok önceden” azaltma sinyali vermeye başlayacaklarına dair güvence verdi. Bu, Fed'in tahvil alımlarını azaltma konusunda konuşmaya başladığında, ekonomik verilerin de aynı doğrultuyu gösterdiği varsayılarak, tahvil alımlarının fiili olarak azaltılması için saati başlattığı anlamına gelir.

Wall Street stratejistleri, süreç başladığında aylık tahvil alımlarındaki 120 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltmanın yaklaşık bir yıl sürmesi gerektiğini ve bu süreç tamamlanana kadar Fed'in faiz oranlarını neredeyse sıfırdan artırmaya başlamasını beklemediklerini söylüyorlar. Merkez bankası planlara başlamak için konuşurken bunlar faiz oranlı artışlar için kesin olmayan bir zaman çizelgesi oluşturmak ve Fed politikası için beklentileri etrafında yatırım portföylerini şekillendirebilir.

Bu zaman çizelgesi, faiz oranına duyarlı hisse senetlerini ve tüm vadelerdeki Hazine getirilerinin seviyesini etkileyebilir: Daralma beklenenden daha erken gelirse veya merkez bankası tahvil alımını beklenenden daha hızlı bir şekilde durduracağına işaret ederse, getiriler muhtemelen yükselecektir. İletişimleri daha yavaş bir hareketi ima ediyorsa, bu daha düşük verim anlamına gelir.

Traderlar elbette tüm yıl boyunca bu senaryolara oynuyorlar. Finansal piyasalar, türev fiyatlarına göre Fed'in 2023'ün başındaki bir sonraki faiz artışını fiyatlandırıyor. Piyasalarda beklentiyi fiyatlandırma süreci tam olarak pürüzsüz değildi, bu nedenle Fed'in piyasalardan desteği geri çekmeye yönelik ilk adımı da sarsıntılı olabilir.

Pek çok piyasa gözlemcisi, görüşmenin bu yıl bir ara başlamasını bekliyor, ancak Wall Street bu tartışmaların tam olarak hangi ayda başlayacağı konusunda net bir fikir birliğine sahip görünmüyor.

Haziran Davası

Jefferies para piyasası stratejistleri Aneta Markowska ve Thomas Simons, Fed'in Haziran ayında azaltma planlarını tartışmaya başlayabileceğini söylüyor. Görüşlerini, Powell'ın aktardığı, yanlış sınıflandırılmış işçileri ve işsizler saflarındaki işgücü terkini içeren düzeltilmiş bir işsizlik oranı tahminlerine dayandırıyorlar. Yalnızca Nisan ayında 2,1 milyon iş yaratılabileceğini tahmin ediyorlar ve bu Cuma günkü rapora odaklanmayı artırıyor. Bu, Fed'in 15-16 Haziran toplantısında düzeltilmiş işsizlik oranının kolaylıkla % 7,5'e veya altına düşebileceği anlamına geliyor ve onlara göre, yetkililerin tahvil alımlarının hızını azaltma konusunda konuşmaya başlamasına izin veriyor.

Ağustos Davası

Başka uzmanlar, Powell ve diğer üst düzey Fed yetkilileri yorumlarıyla piyasaları ürkütme konusunda temkinli davrandıkları için, Federal Rezerv'in Ağustos ayında yıllık konferansının daha iyi bir bahis olabileceğini söylüyor. Bazı ekonomistler, Aralık ayı FOMC toplantısında resmi bir duyuru yapılacak olan Jackson Hole konferansını, konuyu daha resmi bir şekilde daraltmak için potansiyel bir olay olarak görmeye devam ediyoruz.

Eylül mü Kasım mı?

Diğer bankalar, önceden uyarının zamanlaması ile birlikte bir duyurunun gerçek zamanlaması için tahminler yayınladılar. Barclays Merkez bankasının kasım ayında tahvil alımlarını azaltmaya yönelik resmi planlarını açıklayacağını ve Ocak 2022'de azaltma sürecini başlatacağını tahmin ediyor. TD Menkul Kıymetler, Fed'in tahvil alımlarını azaltma kararını Mart 2022'de açıklayacağını ve yetkililerin görüşmeye başlayacağını tahmin ediyor.

Elbette, tüm bu senaryolar ekonomik verilerdeki süregelen güce ve ABD'nin Kovid-19'dan toparlanmasına bağlı.

Ancak çok az kişi toparlanmanın yakında yavaşlamasını bekliyor. Ve ekonomik veriler beklentileri aşarsa, yatırımcılar ve tüccarlar Fed tahminlerini yeniden düzenledikçe piyasa oynaklığı toparlanabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)