E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı---

Fed piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı

Fed piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı
14 Haziran 2023 - 20:57 borsagundem.com

Fed, faizi değiştirmeyerek %5,00 - %5,25 aralağında bıraktı.

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 5-5,25 aralığında sabit tuttu.

Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi.

Açıklamada, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyon hedeflediği belirtilerek, bu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 5-5,25 aralığında tutulmasına karar verildiği aktarıldı.

Böylece Fed, politika faizini 15 ay sonra ilk kez sabit tuttu.

Yüksek enflasyon karşısında Mart 2022'den bu yana 10 faiz artırımına gidilmişti

ABD'de yüksek enflasyon karşısında geçen yıl varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlayan Fed, Mart 2022'de 25 baz puan artışla 2018'den itibaren ilk kez faiz artırımına gitme kararı almıştı.

Fed, geçen yıl mayıs toplantısında 50 baz puan ile 2000 yılından itibaren en hızlı faiz artışını gerçekleştirmesinin ardından haziran toplantısında 75 baz puanla 1994'ten itibaren en güçlü faiz artırımına gitmiş, temmuz, eylül ve kasım toplantılarında da politika faizini aynı oranda artırmıştı.

Geçen yıl art arda 4 toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımına giden Fed, geçen yılın son toplantısında 50 baz puanlık artışa giderek faiz artış hızını yavaşlatmaya başlamıştı. Banka, 2023'ün ilk toplantısında 25 baz puanlık artışla faiz artış hızını yavaşlatmaya devam etmişti.

Fed, mart ve mayıs toplantılarında da faiz oranını yine 25'er baz puan yükselterek 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına çıkarmıştı. Mayıs toplantısında, geçen yılın mart ayından bu yana 10'uncu faiz artırımını gerçekleştiren Banka, faiz oranını toplamda 500 baz puan yükseltti.

ABD'de enflasyon, geçen yıl haziranda yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den itibaren en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak mayısta yüzde 4 olarak kaydedilmişti.

Powell: Fiyat istikrarı olmadan ekonomi kimseye bir fayda sağlamaz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçkar KAPLANI15 Haziran 2023 00:53

    Bekle bizi FED biz de oraya geliyoruz. 

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ14 Haziran 2023 23:54

    Böyle saçmalık olur mu hiç. Faiz artırmıyor ise neden altın fırlamadı.

  • salih memeli15 Haziran 2023 12:32

    sayın yobaz selim kardeş yorum harika aslında doğrı şeyleri hicivli yazarak bir şeyler anlatmıssın .teknik düzey iyi temel analiz harika .o zaman altınmı alalım hala alınırmı altın .yoksa borsada polisan diyor herkes polisan atalım torunlara kalsın mı diyelim .

  • TAMYOBAZSEMİH15 Haziran 2023 07:37

    abijim 2 defa artırcam dedii için .halbuki tamam bu kadar demesi bekleniyordu ki bunu  kimse demez zaten .acemiler bekliyodu fed bi şe desin bi şeler ralli yapsın acaaap para vuralım ayaskları .öle olmuyo .bu arada efason düşüyo abd de .bunu atlıyo herkes .beklenti altı geldi.daha artırması demek resesyon demek.yani anlıcan artırabilirim ama dedi bilenlerde artırcak pozi,syon yok altına hucum dicek uauhauhauhau yasasınnn altın .bu arada 22 sinde bizim merkez 25 lere getirir en az daa aşşaası risk .tüm dünyaya keskin dönüşü başka anlatamazsın az artırım da ya bekleyin daa artırcam artıkın kimse yemez .para piyasa yapıcılar 25 bekliyo faizi en az.