E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed olumlu etkiledi, peki şimdi...---

Fed olumlu etkiledi, peki şimdi...

Fed olumlu etkiledi, peki şimdi...
18 Temmuz 2013 - 09:20 borsagundem.com

Dün Fed'in açıklamalarıyla büyük moral bulan ve yüzde 1'in üzerinde primle kapanan borsada açılışın hafif satıcılı olması bekleniyor

FED Başkanı Bernanke’nin açıklamaları piyasalarda olumlu algılandı…
FED Başkanı Bernanke, FED'in aylık tahvil alım miktarını bu yıl içinde azaltıp, 2014 yılı ortalarında sonlandırma planında değişiklik olmadığını tekrar etmesine karşılık, tahvil alımlarının gidişatı konusunda kesin hiçbir planları olmadığını, ekonomik ve finansal görünüme göre tahvil alımlarının hızında iki yönde de değişiklik yapılabileceğini belirtti. İstihdam piyasasının görünümü bozulursa veya enflasyon % 2 olan hedefe yaklaşmaz ise varlım alımlarının daha uzun süre sürdürülebileceğini ifade etti.
Bernanke'nin açıklamaları sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizleri % 2,55 seviyelerinden % 2,49’un altına gerilerken, euro/dolar paritesi 1,3180’lere yönelmesinin ardından tekrar 1,31 seviyelerine geri çekildi.
Bernanke'nin yaptığı konuşmanın piyasalarda ılımlı ve olumlu algılanması sonucu ABD borsaları günü % 0,3’e varan yükselişlerle tamamladı.
Avrupa borsalarında % 1’lere varan oranlarda yükselişler görülürken, Asya piyasalarında açıklamaların yansımasına bakıldığında Japon Yeni’ndeki değer kaybının da etkisiyle Nikkei endeksinde % 1’in üzerinde yükseliş yaşanırken, diğer Asya piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir dikkat çekiyor.
- Bej Kitap raporuna göre ABD’de büyümenin ılımlıdan orta hıza doğru ilerlediği belirtildi…
FED’in yayımladığı Bej Kitap raporuna göre ABD’de üretimin pek çok alanda iyileşme göstermeye başladığına, konut, tüketici harcamaları ve otomotiv satışlarında artış görüldüğüne ve büyümenin ılımdan orta hıza çıkma yolunda olduğuna işaret etti.
- ABD’de konut verileri beklentilerin altında kaldı…
ABD'de konut başlangıçları Mayıs ayındaki % 6,8’lik artışın % 8,9’a revize edilmesinin de kısmi etkisiyle Haziran ayında % 5’lik artışla 960.000’e yükselme beklentisine karşılık % 9,9 azalarak 836.000’e geriledi ve son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi.
İnşaat izinleri ise %1,5 artışla 1 milyona yükselme beklentisine karşılık % 7,5 düşüşle 911.000’e geriledi.
- IMF, Çin’i büyüme konusunda uyardı ve ülkenin büyüme tahminlerini düşürdü…
IMF, Çin’de büyümeye ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını, Çin'in ekonomiyi yeniden yapılandırma ve yurtiçi tüketimin rolünü artırma konusunda reformları gerçekleştirememesi durumunda büyüme oranının 2018 ve sonrası için % 4’lere kadar düşebileceğini belirtirken, 2013 yılı büyüme beklentisini % 7,75’e çekti.
Fitch de Çin için 2013 yılı büyüme tahminini %8’den %7,5’e indirirken, 2014 yılı için %7,5, 2015 yılı için de %7 büyüme öngörüsünde bulundu.
- İngiltere Merkez Bankası toplantı tutanakları açıklandı…
İngiltere Merkez Bankası toplantı tutanaklarına göre Para Politikası üyelerinden hiçbirinin parasal genişlemeyi artırma yönünde oy kullanmadığı görüldü.
- Bernanke’nin açıklamaları sonrası BİST’te yükseliş, faiz ve dövizde geri çekilme yaşandı…
FED’in olumlu algılanan açıklamaları sonrası bankacılık endeksindeki %3,6’lık artışın da etkisiyle BİST–100 endeksi günü %1,84 artışla kritik direnci olan 77.000 seviyesinin üzerinden tamamladı ve son 1 ayın en yüksek seviyesini gördü.
Gösterge tahvil faizi sınırlı düşüşle %8,81’e gerilerken, 10 yıllık tahvil faizi ise 10 baz puan düşüşle %8,78’e geriledi.
Dolar / TL son 1 ayın en düşüğü olan 1,91’e gerilerken, sepet kur da 2,21 seviyelerine geri çekildi.
BİST–100 endeksinin hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz…
ABD vadelilerinin %0,2 düşüş göstermesi ile birlikte Avrupa borsalarının da güne hafif düşüşlerle başlama beklentisi doğrultusunda, BIST–100 endeksinin güne hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.
(A1 CAPİTAL MENKUL)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)