E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED kararlarını borsa uzmanları nasıl yorumladı?---

FED kararlarını borsa uzmanları nasıl yorumladı?

FED kararlarını borsa uzmanları nasıl yorumladı?
16 Aralık 2021 - 12:06 borsagundem.com

Dün gerçekleşen FED toplantısına merkez bankasının aldığı ‘şahin’ para politikası kararları damgasını vurdu. FED’in açıklamalarının ardından uzmanlar bundan sonraki süreci değerlendirdiler

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) geçtiğimiz gün para politikası kararlarını açıkladı. Beklendiği gibi faiz oranlarını sabit tutan FED, varlık alımlarını azaltma (taper) oranını bir önceki para politikası toplantısında öngördüğünün iki katına çıkararak 30 milyar dolara yükselttiğini açıkladı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre “geçici” yerine “yükselen enflasyon” vurgusunda bulunan FED gelecek sene üç faiz artırımı yapacağının sinyallerini verdi.

CNBC’nin haberinde beş ünlü borsa uzmanı FED kararlarının piyasalara ve ekonomiye etkisine ilişkin yorumlarda bulundu.

Yatırım danışmanlığı şirketi Edward Jones’un Kıdemli Yatırım Stratejisti Mona Mahajan FED’in şahin politikalara geçişinin ardından piyasalarda rotasyon beklediğini açıkladı:

“Bu kararlar daha yüksek değerlemelerde olan hisse senetlerinin bir kısmı ve daha spekülatif varlık sınıfları için çok uygun bir hava sahası oluşturmaz. Bu nedenle önümüzde ilginç bir piyasa rotasyonu olduğunu düşünmeye başladık. Özellikle de gelecek yıl yeni bir yeniden açılma süreci görmemiz halinde değerinin altında ekonomik döngüyle ilişkili hisselere doğru rotasyonun bir adım önde olacağı fikrine kesinlikle katılıyoruz. Ancak bu savunmacı varlıkların sadece FED’in faiz oranlarını artırmasına karşı koruma sağladığını değil aynı zamanda fiyatlandırma gücü olduğunu düşünüyoruz ve bu çok önemlidir. Yani temel tüketici ürünleri, sağlık ve hatta altyapı gibi alanların enflasyonist veya hatta daha yüksek enflasyon ortamında fiyatlandırma gücü ve gelişmek için alanı olacaktır.

“Son olarak ekleyeceğim bir not da FED’in nihai faiz oranıyla alakalı. Çünkü bana göre faizlerin ne zaman artırılacağından çok ne kadar ileriye gideceği daha önemli. Bununla birlikte tarihte FED’in nihai faiz oranlarında daha düşük pik seviyeleri gördük. En son iki döngüde bu oranlar %4,25 ve %2,25’ti. Görünüşe göre FED 2024’te %2,1’lik faiz oranına hazırlanıyor. Bu da gelen olarak daha geniş bir ekonomi için kabul edilebilir bir nihai oran. Piyasaların bu açıdan bakmaya başlamasıyla bunu olumlu değerlendireceğini düşünüyorum. Yani gelecekte bir miktar rotasyon var. Ancak büyük olasılıkla genel ekonomi için biraz daha uzlaşmacı bir FED var.”

JPMorgan Küresel Baş Stratejisti David Kelly FED’in aynı zamanda faiz artırımı takvimini de hızlandırması gerektiğini düşünüyor:

“Bana kalırsa taper oranlarını hızlandırmak oldukça uygun bir karardı. Eylül ayında tahmin ettiklerinden çok daha düşük bir işsizlik oranımız var. Aynı zamanda önemli derecede yüksek enflasyon oranlarına sahibiz. Omicron varyantının veya pandeminin şu anki dalgasının enflasyonist olduğu fikrine katılmıyorum. Çünkü tedarik zincirlerini çok fazla etkileyeceğini sanmıyorum. Bana kalırsa tedarik zinciri konusu kademeli olarak kendi kendini düzeltecek.

“Ancak esas olarak güçlü bir enflasyon sorunumuz var. %2 enflasyon hedefinin çok üzerinde olduğumuz ve bu oranların haliyle varlık balonlarını kışkırtmaya devam ettiği düşünülürse FED’in oranları bu kadar düşük tutması uygun değil. Ve bence bu FED’in gerçekten düşünmesi gereken bir şey. Sıfır faiz oranlarının arkasında varlık fiyatlarını daha yükseğe, daha yükseğe ve daha da yükseğe itmek istemezsiniz. Bu yüzden taper oranlarının uygun olduğunu düşünüyorum ve umarım gelecek yılın ortalarında politika faiz oranını yükseltmeye başlarlar."

Varlık danışmanlığı şirketi Western Asset Management’ın Portföy Yöneticisi ve Araştırma Analisti John Bellows, FED’in büyük ihtimalle 2022 faiz artırımı hedeflerinin altında kalacağını öngördüğünü açıkladı:

“Bana kalırsa piyasaların 2022 için FED’in tahminlerini tam olarak fiyatlandırmış olması ilginç. Piyasalar üç faiz artışı öngörüyordu. FED de şimdi üç faiz artışı diyor. Ve şimdi bir yatırımcı olarak, siz de şimdi ‘FED’e göre ne durumdayız?’ diye düşünmelisiniz. Benim tahminime göre (FED Başkanı) Jerome Powell gelecek yıl bu üç faiz artırımı hedeflerine tam olarak uyma konusunda dikkatli olacaktır. Gerçek şu ki, Mart ayında veya kesinlikle Haziran ayına kadar faiz oranlarını düşünmeye hazır olduklarında, şu anda olduğundan çok daha farklı bir enflasyon ve büyüme ortamına sahip olacağız. Enflasyonun ılımlı olduğunu göreceğiz. Büyüme rakamlarının daha önce gördüğümüz seviyelerde sürdürülebilmesi olası değildir.

“Çarşamba günkü perakende satış rakamlarını halihazırda gördünüz. Tam bir hayal kırıklığı yarattı. Bu nedenle Powell’ın hedeflere harfi harfine uyacağını düşünmüyorum ve bence bunu bu şekilde düşünmelisiniz. Zira bana öyle geliyor ki gelecek yıl farklı bir ortamda olursak faiz artırma hedeflerinin düşük oranda yerine getirilmesi ihtimali oluşur. Faiz artırımı hedeflerine ulaşılamaması eğer güçlü büyüme ortamında oluşursa riskli varlıklar, krediler, diğer genişleyen sektörler ve sabit gelir için kötü bir durum olmaz. Ancak bu çalışılması gereken bir konudur. Piyasalar nerede, FED nerede ve buna bağlı olarak riskler nerede? Ve yine eğer gelecek yıl büyüme ve enflasyon anlamında ortamın farklı olduğu konusunda haklı olursak FED’in gerçekleştireceği faiz artışları anlamındaki risklerinin muhtemelen daha aşağıda olduğunu düşünüyorum.

Eski FED Üyesi Frederic Mishkin faizleri artırma konusunda beklemenin kötü sonuçlar doğurabileceği konusunda uyardı:

“Bence hala fazlasıyla genişlemeci olma konusunda temkinli davranıyorlar. Bence FED eğrinin gerisinde kaldı ve kurları yükseltmek zorunda olduklarının sinyallerini vermeye başladılar ve bu iyi bir şey. Bu konudaki iletişim gelişti. Ama gerçek şu ki, enflasyon tahmin edilenden çok daha yüksek, tahmin ettiklerinden daha kalıcı. Bana kalırsa bu aşamada önleyici hamleler gerçekleştirmemek ve gözle görülür bir şekilde tam istihdama ulaşana kadar faiz oranlarının yükseltilmeyeceğini söylemek bir hata. Bunu söylemek için çok geç olabilir çünkü halihazırda tam istihdamda olduğumuzu söylemek için nedenler olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle FED’in ne yaptığı konusunda fazlasıyla endişeleniyorum. Bir felaket olacağı görüşünde değilim. Ancak bana kalırsa önünde sonunda enflasyonu kontrol altına almak için öncesine göre daha fazla faiz artırmak zorunda kalacaklar. Enflasyon diğer ihtimale göre daha yüksek olacak ve bu iyi bir sonuç değil.”

Servet yönetimi şirketi Delancey Wealth Managment’ın Kurucusu Ivory Johnson enflasyonun halihazırda pik yaptığını söyledi:

“Nakliye konteyneri maliyetlerinin %300 arttığını gördüğünüzde, bu maliyetler tüketiciye aktarılır. Para arzının 15 trilyon dolardan 21 trilyon dolara yükseldiğini ve kredi talebinin hız kazanmadığını da unutmayalım. Bu da aynı zamanda enflasyonist bir olgu. Ama uzun vadeli bakarsanız, demografik olarak, bebek boomer'lar (İkinci Dünya Savaşı ile Soğuk Savaş arası doğanlar) emekli olmaya başlıyor. Bu deflasyonel bir olgu. İnovasyon ve teknoloji... Bunlar deflasyoneldir. Bu nedenle halihazırda zirveye çoktan ulaştığımızı düşünüyorum ve eğer Merrill Lynch’in Opsiyon Volatilite Tahmini Endeksi’ne bakarsanız ki bu endeks tahvil piyasası vollatilitesini gösterir, bu bize enflasyonun pik noktasına ulaştığını gösterir. Yani bu duruşumda eminim.”

Powell bekleneni verdi ya Lagarde ?

 

Fed, faiz kararını açıkladı

 

İsviçre Merkez Bankası faizi değiştirmedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)