E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed, faiz kararını açıkladı---

Fed, faiz kararını açıkladı

Fed, faiz kararını açıkladı
15 Aralık 2021 - 22:00 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası (Fed) faizlerde değişikliğe gitmedi. Banka ayrıca, varlık alımlarını azaltma kararı aldı

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakırken, aylık varlık alım programında 30 milyar dolarlık azalışa gidileceğini duyurdu.  Fed üyeleri 2022 yılında federal fon faizinin 3 kez 25'er baz puan artacağını öngördüler. 

Fed'den yapılan açıklamada, para politikasına ilişkin kararların oy birliğiyle alındığı belirtildi.

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedefini sağlamayı amaçladığı yinelenen açıklamada, bu hedefleri desteklemek amacıyla federal fon oranı için hedef aralığın yüzde 0 ile 0,25 arasında tutulmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Açıklamada, enflasyonun bir süredir yüzde 2'yi aşmasıyla birlikte iş gücü piyasası koşullarının Komitenin maksimum istihdam değerlendirmeleriyle uyumlu seviyelere ulaşana kadar bu hedef aralığını sürdürmenin uygun olacağı aktarıldı.

Varlık azaltma hızı iki katına çıktı

Varlık alımlarını azaltma hızının aylık 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarılacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Enflasyon gelişmeleri ve iş gücü piyasasındaki daha fazla iyileşme ışığında, Komite, net varlık alımlarının aylık hızını hazine tahvilleri için 20 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler için 10 milyar dolar düşürmeye karar verdi. Ocak ayından itibaren Komite, hazine tahvillerini ayda en az 40 milyar Dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetleri ayda en az 20 milyar dolar artıracak."

İşsizlik beklentisi revize edildi

ABD Merkez Bankası (Fed) bu yıl ve gelecek yıl için işsizlik oranı beklentisini aşağı yönlü revize etti.

Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon Raporu"na göre, işsizlik oranı tahmini bu yıl için yüzde 4,8'den yüzde 4,3'e , gelecek yıl için yüzde 3,8'den yüzde 3,5'e çekildi. Fed yetkilileri 2023 yılı için yüzde 3,5 ve 2024 yılı için yüzde 3,5 olan tahminini korudu.

Uzun dönem işsizlik tahmini de yüzde 4,0 olarak kaldı.

ABD'de Kasım ayı itibarıyla işsizlik oranı yüzde 4,2 seviyesinde açıklandı. İşsizlik oranı COVİD-19'un etkilerinin zirve yaptığı 2020 Nisan ayında yüzde 14,7 ile tarihi zirvesini görmüştü.

17 Fed yetkilisi 3 ayda bir ABD'nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminde bulunuyorlar.

Powell: Varlık alımları sona erene kadar faiz artırımı yok

ABD'de ithalat ve ihracat fiyatları kasımda arttı

IMF: Politika yapıcılar doğru dengeyi sağlamalı

Beş hisseye VBTS kapsamında tedbir getirildi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Otzbir 15 Aralık 2021 23:46

    FEd başkanı dediki, Piyasalarımıza Rusya dış güç olarak saldırıyor. Rusya saldırısı çin saldırı  varlık programı tarafından engellendi. Yaşanan dış güçlerin saldırısı işsizliğe fakirliğie yol açtı . Yaşanan ekonomık saldırılar karşısında ABD halkı bir oldu diri oldu birlikte kuzey ve guney amerıka olmayı başardı.  

  • Mrt 15 Aralık 2021 23:18

    Bu durumun borsaya etkisi nasıl olur??

  • Sfr15 Aralık 2021 23:04

    Yönlendirme güzel piyasayı acıtmadan yapıyorlar 2022 de faiz artışı yoktan 3 faize geldi. 0.75 e çok kanmamalı 1.5 bile olabilir.

  • Mucise Reis ;)15 Aralık 2021 22:54

    FED başkanı ... iş sahası işe başlama...faiz...enflasyon... varyant... para basma varlık alım programı...  hepsinin birbirine etkisi önceliği var hedefleri 2024 biz 2023  kadar ehdef seçtik ama yarın usd kaç olacak bilen yok :D neyse... ABD  sıraya dizmiş... 1 - iş, işçi çalışsın ... 2 -varlık programı parasal oran 3- faizler 4 - enflasyon... sırası bu olmuş. bizde ne sıra var ne plan ne program ne gelecek  :D asgari cüret bile belirsiz hala. herşeyin fıyatı artıyor deli gibi  : )) ABD batı batacak Ç:D

  • RtF15 Aralık 2021 22:52

    Bu abd liler niye faizi yukseltip enflasyonu dusurmuyor.? Hani oyle oluyormus ya. Bizim ulkede bunu savunanlar cok diye yaziyorum. Abd bizi seviyor galiba ondandir

  • Ferhat16 Aralık 2021 00:30

    Eksi oy verenler. Neden verdi bir açıklasalar. ABD de enflasyon var. Ama faiz artırmıyır. Bize de ha bire faiz artırımı yapın diyorlar. Kim iyi ekonomist. ABD dekiler mi bize telkin verenler mi

  • Mucise Reis ;)15 Aralık 2021 22:48

    Enflasyon için beklemeyi tercih ettiler. doğal halıne bıraktıoar. çunku iş gücü iyi herkes iyi kazanıyor. abd destekleri emekçi için yeterli. Bu durumda enflasyonu gormezden gelıyoruz. var olan program tuttu. varlık alımları azaltılacak surecek. AMA, VARLIK alımlarını durdurmadan , asla faiz artışı yaparak, enflasyona mudehale etmeyeceğiz. burada abd ekonomi modelini bozmadan , global dunyayıda zora sokmadan çıkış kapınısı bu sisteme bağlamış. gelen verilerde tatmınkar algılanmış. bence bu önemli nokta. varlık programı ise hala değişim gösterebilir, pandemi sureci  devamlı gibi, işsizlerin daha çok işe girmesini görmek istiyormuş. iş gücüne katılım belkide oluşan enflasyon ile pozitif etkı bulabilir. bu veriyede yan gözle bakıyorlar gibi. enflasyon= pahalılık oluşturacak. efnlasyon= işe katılım iş gücü, abd liler tembel biraz malum :D orjınal haber ajanslarına bakın yanlış kelime seçebilirim. 

  • azmi15 Aralık 2021 22:33

    İşsizlik, büyüme, faiz, enflasyon konularında üç yıllık tahminde bulunuyor Fed yetkilileri. Bizim önümüzü görür halimiz yok :(  :( 

  • Mucise Reis ;)15 Aralık 2021 22:32

    İşsizlik sorunu çözülüyor. ücret gelir artışları yaşanıyor. varlık programı hedefini tutturdu. karçılıksız bazılan para bir kerede çekılmeyecek. haliyle iyileşmeler yanında oluşan /enflasyon kabul edilebilir durumda bulundu. yani ava gittik 4 kuşa ateş ettik 3 tane vurduk.... bunlar bize yeter gibi bir mantık var.. 

  • Numan 15 Aralık 2021 22:17

    2024e kadar yüzde 2 faiz olacak demektir çok değil dolar olarak çok değerlendi balon

  • Ahmet Özbir16 Aralık 2021 09:10

    Allah bereketi kesti 19 yıldır yüksek faizden vazgeçmeyen akpden. insan bir akıllanır değil mi, abd %0 faiz verirken sen nasıl müslümansın hala %15 veriyorsun

  • BORSACI15 Aralık 2021 22:16

    bizim fed önden yükleme yaptık demişti daha sonra döviz satışı yaptı piyasada merkeze arkadan yükleme yapınca kaçıverdi birdaha piyasaya çıkacak hali kalmadı alo bizim fed yarın yine piyasa sana yükleme yapacak sen uykuna devam et.yada piyasaya boyun egeceksin .rus ata sözünde derki dogru sözü para bozar.sana tavsiyem akkılı ol pyasada adamın aklını alırlar .parasınıda alırlar orası babayın çiftigi degil meydan okumak ülkeye zarar verir.

  • Rtf15 Aralık 2021 22:56

    Onlarin fedine de yazsana isi bilmiyosunuz. Faiz yukseltin enflasyon dussun diye. Icimizdeki irlandalilar

  • Mucise Reis ;)15 Aralık 2021 22:13

    ilk açıklama basın metinler açıklandı. Önemli olan, ABD sistemi tuttu. ABD hem büyümesini sağladı. plan program doğrultusunda yaptığı matematiksel müdehaleler yerini buldu. İyileşen düzen ekeonomi kontrol altında. Enflasyon da bu bağlamda kontrol altında olacaktır, 2022 - 2023 programını bozan kritik eşik yok. o bakımdan ABd ekonomık olarak kırılgan olmayan yolunda devam ediyor. bunu algılayan pıyasalar en azından yaa kaçacak uçacak kırılıp batıracak adımalr yok. hem reel, hem sanal ABd pıyasaları yoluan galiba devam edıyorr havasını algıladı. Kritik çekilen bazı yatırımsal araçlar sanal pıyasalar vb. vb. yaa sorun yok, çöken kırılan program yok. o zaman program ve notlarına ınanıyorum yola devam edelım... mesajını algıladı. şuan FEd başkan soru-cevap ile çizilen bu tablonun kılcal damarlarına akdar inecek. şuan atar-toplar damarları görduk detaylar önemli. 22,30 da ...  resmi açıklamalara bakın. benım karmak yazılardan özetim bu. 

  • Ben15 Aralık 2021 22:12

    FED enflasyonu kabul etti, ama simdilik faiz arttirmadi, altin ve gumus enflasyon rallisi baslatabilir.