E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED kalıcı enflasyonu inkar ediyor---

FED kalıcı enflasyonu inkar ediyor

FED kalıcı enflasyonu inkar ediyor
03 Kasım 2021 - 11:33 borsagundem.com

Borsa uzmanı Jim Bianco’dan FED açıklamaları öncesi dikkat çeken bir yorum geldi. Bianco küresel enflasyonun FED’in iddialarının aksine geçici değil kalıcı olduğunu vurguladı. Borsa uzmanı erken faiz artışı uyarısında bulundu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü borsa tahmincisi Jim Bianco küresel enflasyondaki artış yoğunluğunun ABD Merkez Bankası da dahil küresel merkez bankalarını harekete geçmeye zorlayacağını öngörüyor. Bianco’ya göre bu durum hisse senetlerini daha az cazip bir konuma yerleştirebilir ve borsaları rekor seviyelerden aşağı çekebilir.

Bianco Research’ün Başkanı CNBC’deki röportajında, “Enflasyondaki yükseliş kalıcı ve politikalarınızı daha agresif bir biçimde sıkılaştırmayı düşünmenin zamanı geldi. Merkez bankalarının hiçbiri bunu yapmak istemiyor. Piyasaların onlara söylediği şeyi reddediyorlar” dedi.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre ünlü borsa uzmanı tahvillerdeki işlem aktivitesini işaret ediyor: “Son birkaç haftadır piyasalarda olan şey özellikle Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde kısa vadeli faiz oranlarının hızla yükselmesidir. Bu işlem aktiviteleri eğrinin gerisinde olduğumuzu gösteriyor.”

Bianco'ya göre, enflasyonun dünya genelinde etkisini genişlettiğine dair kanıtlar var. Borsa uzmanı tüm bu göstergeleri geçici bir tedarik zinciri sorununa bağlamanın zor olduğunu iddia ediyor. Bianco gıda ve emtialarda enflasyon artışından istihdam ücretlerindeki artışa kadar geniş bir kapsamdaki sorunlar bütününü arka plandaki zeminin yakın zamanda değişmeyeceğinin belirtileri olarak sıralıyor.

Fiyatlar her yerde artıyor

Jim Bianco röportajında, “Nereye bakarsanız bakın fiyatların arttığını görüyorsunuz ve fiyatlardaki yükseliş devam edecek. FED ‘geçici’ tabirini kullanmaktan hoşlanıyor. Ancak her geçen gün bu daha az geçici bir duruma benziyor. Bununla birlikte karşıt kelime olan kalıcı tabiri daha uygun hale geliyor” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı gün içerisinde sona erecek para politikası toplantısının ardından FED Başkanı Jerome Powell’ın Pandora’nın Kutusu’nu açma ihtimalini düşük görüyor. Yine de Bianco FED’in faiz artırımını ekonomistlerin ve yatırımcıların beklediğinden daha erken artıracağı konusunda uyarıyor.

Bianco, “Eğer piyasa kısa vadede verim eğrisinin uç tarafında bu yüksek faiz oranlarında kalmaya devam ederek daha hızlı hareket etmesi gerektiğinin sinyalini verirse FED önünde sonunda bunu kabul etmek zorunda kalacaktır. 2022 yılında birçoklarının şu anda beklediğinden çok daha agresif faiz artışlarını göreceksiniz” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı şu anda hisse senetleri piyasalarının tatlı bir noktada olduğunu öne sürüyor. Bianco perakende yatırımcıların yıl sonuna kadar hisse senetlerine güçlü bir şekilde para yatıracaklarını öngörüyor.

Bianco, “18 ay boyunca teşvik paketi alan ve para harcamayan insanların hesaplarında büyük miktarda nakit var. Bu nedenle, paralarını yatırmanın yollarını arıyorlar. Yani 2021’e hoş geldiniz diyebiliriz. Gerçekte ise yapılabilecek tek bir yatırım var ve o da muhtemelen SPY gibi S&P 500 Endeksi’ne dayanan bir endeks borsa yatırım fonu satın almaktır” dedi.

Borsa uzmanı küresel hisse senetleri piyasalarındaki boğa piyasasının ömrünün tükendiği düşüncesinde. Bianco, “Faiz oranları yükselmeye devam ederse ve merkez bankaları üzerinde baskı yapmayı sürdürürse bir şekilde anlaşarak ‘Belki de faiz oranları yükseltmeye, kalıcı hale gelen enflasyonu düşünmeye başlamalıyız’ diyebilirler. O zaman da piyasalar savunmasız hale gelebilir. Bu muhtemelen gelecek yıla ulaşana kadar göreceğimiz bir hikaye değil. Yılın ilk çeyreğinde gerçekleşmesi mümkündür” açıklamasında bulundu.

Enflasyon ve Merkez gündemi dolarda oynaklığı artırıyor

 

Altının ipi Powell’ın elinde

 

Tedarik zincirlerinde düzelme borsalarda rekoru getirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)